Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Döviz kuru ekim ayından başlayarak geri gelmeye başladı. Her ay yaptığımız yatırım araçlarının getiri hesaplamasında eylül sonu itibarıyla 9 ayda doların artışı yüzde 30, Euro’nun yüzde 20 ve sepet kurun yüzde 25 idi. Ekim sonu itibarıyla durum ise 10 aylık artışın dolarda yüzde 25’e, Euro’da yüzde 13’e ve sepet kurda da yüzde 19’a indiğini görüyoruz. Bir ayda sepet kur yüzde 4.63 geriledi. Ekonomiyi maliyetler, özel sektör bilançoları ve beklentiler kanalıyla pozitif destekleyecek sevindirici bir gelişme. Etkisini ekim ayından başlayarak görmeye başladık ve bu eğilim devam edecek gibi de görünüyor.

        - Kurlarda yeniden bir sıçrama olasılığı şimdilik düşük ihtimal. Hem küresel risk alma iştahı yerinde sayılır ve buna bağlı olarak sermaye hareketleri pozitif yönde gelişiyor, hem de seçim dönemini geride bıraktık. Seçimle birlikte siyasi pek çok belirsizliği aştık diye varsayıyoruz. Döviz kurları üzerindeki seçim sonrasının sert hareketlerini önceki gün yaşadık ama geri çekilmenin kademeli bir şekilde devamı da gelebilir.

        - Bağlı olarak faiz oranlarında gerileme yaşanıyor. Eylül sonunda yüzde 11.55’e kadar yükselmiş olan Hazine 2 yıllık gösterge faizi ekim sonunda yüzde 10.19’a indi. Son gelişmelerle birlikte faiz tek haneli rakamlara da geriledi.

        - Piyasalardaki düzelmeler kendini borsada da gösterdi. Hisse senetlerinin aylık primi yüzde 7’yi buldu. Ama bu artış borsanın 2015 yılı zararından kâra geçmesini henüz sağlayamıyor.

        - Döviz kurunda geri dönüş başladı ama yarattığı en önemli tahribatlardan biri enflasyonda yaşanmaya devam ediyor. Ekimde enflasyon tahminlerin üzerinde, yüzde 1.55 gerçekleşti. Burada da giyim ve ayakkabı fiyatlarının mevsim dönüşünden dolayı yüzde 11.43 artması etkili oldu. Aylık enflasyonun yarıdan bir fazlası buradan kaynaklandı. Kur arttığı için her ay bir terslik yaşanıyor.

        - Geçen seneki ekim enflasyonu yüzde 1.90 olduğundan yıllık enflasyon yüzde 7.95’ten yüzde 7.58’e indi. Ancak baz etkisi yılın son iki ayında tersine çalışacak gibi. Çünkü enflasyon geçen kasımda yüzde 0.18 idi ve aralıkta da yüzde 0.44 ile negatifti.

        - Kurun etkisiyle çekirdek enflasyon, normal tüketici enflasyonun üzerinde seyrediyor ve yükselişini sürdürüyor. Ekimde yüzde 8.92’ye çıkan çekirdek enflasyonun önümüzdeki aylarda manşet enflasyona baskı yapması beklenir. Bu etkiyle enflasyonun önümüzdeki aylarda eksi çıkması veya düşmesi zorlaşıyor. Yılı yüzde 8’in üzerinde bir rakamla kapatabiliriz.

        - Eğer bundan sonra kur artışını dizginleyebilirsek, enflasyonun kabarmasını da engelleriz. Şimdiye kadarki kur artışının getirdiği ve getireceği enflasyon kabarmasının bedelini ise yaşayarak ödeyeceğiz. Enflasyona karşı sert önlem ise bu konudaki siyasi irade eksikliğinden ve enflasyon yüksekliğinin henüz yakıcı bir sorun haline dönüşmemesinden dolayı beklemiyorum.

        SONUÇ: “Oldu olacak, kırıldı nacak, daha n’olacak.” Türk atasözü

        Diğer Yazılar