Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        TL mevduat hesapları yerinde sayarken hatta gerilerken döviz hesapları rekor kırdı. Dün açıklanan Merkez Bankası verisine göre seçim öncesinin son günü olan 30 Ekim’le biten haftada yurtiçi yerleşiklerin döviz tevdiat hesapları (DTH) 160.64 milyar dolarla rekor düzeye yükseldi. 7 Haziran seçimine döviz hesapları 156 milyar dolarla girmişti. Böylece iki seçim arasında geçen 5 aylık dönemde döviz hesaplarındaki artış 4 milyar dolar olarak gerçekleşti.

        Ancak döviz hesaplarındaki bu artış istikrarlı bir şekilde olmadı. Zaman zaman gerileyen döviz hesapları bitişik tabloda görülebileceği gibi, 7 Haziran seçimi sonrasında yükselmeye devam etti. Çünkü sandıktan koalisyon çıkmıştı ve partiler pek uzlaşacak gibi görünmüyordu. Bu nedenle döviz hesapları 26 Haziran’da yani 3 hafta sonra 160 milyar dolara yükseldi. 3 haftalık artış 4 milyar doları buldu. Sonra ise koalisyon görüşmelerinin başlaması ile döviz hesapları düşüşe geçti ve 4 Eylül’de 155 milyar dolara geriledi. 2 ayı biraz aşan zamanda 5 milyar dolarlık erime meydana geldi.

        Ardından gelen 2 ayda ise artış 5.5 milyar dolara vardı ve döviz hesapları 160.6 milyar dolara yükseldi. Aslında döviz hesapları bu artışı daha kısa sürede yaptı. Çünkü 23 Ekim’de döviz hesaplarının toplamı 160.76 milyar dolarla rekor kırdı ve son haftada artmadığı gibi hafif düşüş de kaydetti.

        Bu da seçim anketleriyle bağlantılı olabilir. Son hafta yapılan anketler AK Parti’nin oylarının artmakta olduğuna ve yüzde 43-44’le çoğunluğu yakalamakta olduğuna işaret ediyordu. Seçimden ise güçlü tek parti iktidarı çıktı. Dolayısıyla siyasi belirsizliği önemli oranda düşüren bir sonuçla karşılaştık. Bu da siyasi korkularla dövize yönelmeyi gereksiz kılıyor. En güçlü nedenin ortadan kalması ile dövize yönelimin de hız kesmesi, rekor kırılmasının ardından kurlardaki durulmanın da etkisiyle kısmen gerilemeye başlayacağı beklenebilir.

        SONUÇ: “Devir değişince dünya da değişir.” Japon atasözü

        Diğer Yazılar