Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yeni başkanı ile Merkez Bankası faiz indiriminde piyasalar kadar riske girmedi. Piyasalar yüzde 0.75 puanlık indirimi fiyatlamışken Merkez Bankası bu kadar cömert olamadı ve yüzde 0.50’lik faiz düşüşü ile yetindi.

        İç ve dış pozitif gelişmeleri değerlendiren finansal piyasalar son günlük fiyatlamaları ile Merkez Bankası’nı daha büyük ölçekli faiz indirimine davet etti. Yeni başkanın atanma sürecini içeren son 8 günlük dönemde hazine faizlerinin yüzde 0.75 kadar düşmesini böyle yorumluyoruz. Faizlerdeki bu düşüşe karşılık döviz kurlarında dış konjonktürün de etkisiyle ciddi yukarı yönlü bir hareket olmadı.

        - Bankalar ayrıca mevduat faizlerinde 8 Nisan ile biten haftada değişik vadelerde 1 puanı bile aşan indirimlere gitti. Yani kredi faizi düşüşünün altyapısını hazırladılar.

        - Merkez Bankası’nın piyasalarda dalgalanma yaratmadan yüzde 0.75 puanlık indirim yapma imkânı varken, faiz yüzde 0.50 düşürüldü. Faiz koridorunun üst bandında yapılan indirim, kredilerin fiyatlamasında gösterge niteliğinde. Böylece Merkez Bankası geçen ay çeyrek puanla başlattığı faiz koridorunun üst bandındaki indirimi yarım puanla sürdürdü. Banka gelecek faiz düşüşüne de kapıyı açık bıraktı.

        - Kurul, faiz düşüşünü, “yakın dönemde küresel oynaklıklarda gözlenen düşüşün sürmesine ve küresel koşullardaki iyileşmenin yaşanmasına, bunun da geniş bir faiz koridoruna duyulan ihtiyacı azaltmasına” bağladı. Faiz koridorunun üst bandı yüzde 10’a düşürülürken alt bandı yüzde 7.25’te sabit tutuldu. Böylece geçen yılın ağustos ayında ortaya konulan “sadeleştirme programı” üst bandın aşağıya çekilmesi yoluyla gerçekleştiriliyor.

        - Faizde üç çeyreklik indirime gitme imkânı varken iki çeyrekle ölçülü davranan Kurul, bunu, “enflasyonda gıda kaynaklı gerçekleşen düşüşün kısa vadede devam edeceğini öngörmesi” ve “çekirdek enflasyonda iyileşmenin sınırlı kalmasının likidite politikasındaki sıkı duruşu gerektirmesi”yle açıkladı. Açıklamadan, ana enflasyondaki düşüşün işlenmemiş gıdaya ve kısa vadeye bağlı olması yanında çekirdek enflasyondaki yüksekliğin daha büyük ölçekli faiz düşüşünü engellediğini anlıyoruz.

        - Bu tutum, Merkez Bankası’nın istikrarı öne çıkaran, proaktif davranma ve risk alma yerine piyasayı takip eden, ihtiyatlı ve piyasa dostu bir tutumdur. Önden yüklemeli ve toplu bir faiz indirimine gidilmedi. Ama iç ve dış koşullar pozitif olmaya devam ederse indirimler de yarımşar puan şeklinde sürebilir.

        - Dünkü toplantıda, yeni başkan olarak Murat Çetinkaya’nın ilk açılımı, piyasalarca da pozitif algılandı ve fiyatlandı. Dolar kurunun 2.80’li seviyeleri görmesini buna bağlıyoruz.

        SONUÇ: “Bilirsin karnının huyunu, ne içersin turşunun suyunu!” Türk atasözü

        Diğer Yazılar