Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Küresel piyasaların mayıs ayları çoğunlukla satışla geçer. Bu yıl da bunu tercih ettiler gibi görünüyor. Haber akışı ve merkez bankalarının toplantıları nedeniyle bizim tahminimiz satışların hazirana kayabileceği yönündeydi. Son 3 günlük satışlar kırılma değil, kâr realizasyonu.

        - Çünkü ortada herhangi bir güçlü etki yok. Durum, Mayıs 2013’teki gibi değil. O tarihte satışlar ay başında başlamış ama 22 Mayıs’ta FED’in parasal genişlemeyi azaltmaya başlayabileceğini duyurması, işin üzerine tuz biber ekmişti.

        - Bitişikte piyasaların 21 Ocak’taki dip düzeyinden 29 Nisan’daki tepe noktasına ve arkasından gelen üç günlük kâr satışlarıyla değişimleri görüyorsunuz. Burada Türkiye hisse senetleri yanı sıra petrol ve bakır dışında yüzde 3’ü aşan kayıplar yok.

        - Yüzde 5.7 ile yüksek kaybın yaşandığı petrol aynı zamanda 29 Nisan’a kadar yüzde 77.8 ile en fazla prim yapan emtiaydı. Bakır da yüzde 16 artmış ve düşüşü yüzde 3.2’yi bulmuş.

        - Altın yüzde 16.6 artmasına karşılık dün saat 16.00 itibarıyla sadece yüzde 0.16 düşmüştü. Çünkü doların düşüşünden ve küresel likidite artışından besleniyor. Doların dipten dönmesi altının tırmanışını bozdu, o kadar.

        - Dolar Endeksi ise 3 Mayıs’ta 91.919’la Ocak 2015’ten bu yana en düşüğe indikten sonra toparlanmaya başladı.

        - TL karşısında ise dolar 2.80’in altına indi ve 2 Mayıs’ta 2.7865’i gördü. Bu düşüşte yine dışarısı etkiliydi. Çünkü dolara karşı gelişmekte olan ülke kurları yüzde 10 değerlenirken TL yüzde 9.58 arttı. Böylesine paralel bir gidiş söz konusu.

        - Dışarıda dolarda başlayan yükseliş sonucu gelişen ülke kurları yüzde 1.59 değer kaybederken, TL’nin düşüşü yüzde 2.25’e vardı. Buradaki ekstra değer kaybında yerlilerin 2.80’in altında almaya iştahlı olmalarının ve siyasi gelişmelerin de payı var. Ancak ana belirleyici küresel gelişmeler.

        - Yabancıların Türkiye’de asıl satıcı oldukları yer hisse senetleriydi. Burada 3 ay gibi kısa sürede dolar bazında sağladıkları ortalama yüzde 25 kazanç asıl belirleyiciydi. Yabancı en çok satışı, en çok kazandığı enstrümanda yapıyor. Türkiye Borsası da dolar bazında nisan sonunda Brezilya ve Rusya ile birlikte en çok kazandıran üç piyasa arasında yer alıyordu.

        NOKTA ATIŞI

        OTOMOBİL SATIŞLARI NORMALLEŞİYOR

        SORU: Bu yıl büyümenin geçen yıldan daha iyi gitmesine karşılık otomobil satışlarında 4 ayda yüzde 4.3 azalma kötüye mi işaret?

        YANIT: Hayır. Her seçim yılında kampanyalar nedeniyle otomobil satışları sıçrar. Sonraki yıl normale iner. 2015 çifte seçim yılıydı.

        SONUÇ: “Elinde çekiç olan, her şeyi çivi olarak görür.” Maslow

        Diğer Yazılar