Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Geçen 3 yılda 1 milyonun üzerinde konut satışlarını yakaladık. Bu yılın 5 aylık döneminde de 525 bin adetlik satışla geçen yılın düzeyine varıldı. Muhtemelen bu yıl da 1 milyonun üzerinde konut satılacak. Eğer faiz oranları düşerse satışlar daha fazla olacak. Yoksa geçen yılki rakam civarında kalınacak gibi.

        - Türkiye’de konut sahibi olmak isteyen çok. Sıkıntı finansmana ulaşmakta. Gerçi bankalar konut kredisi veriyor, hatta yüzde 25 ile en çok artış kaydeden kredi türü. 24 Haziran itibarıyla konut kredileri toplamı 150 milyar lirayı geçerek 151.1 milyar liraya ulaştı. Şüphesiz faiz oranı daha düşük olsaydı kredi kullanımı daha yaygın ve konut satışları da fazla olacaktı.

        - Çünkü Türkiye’de ortalama 7.5 yıl ile en uzun vadeli kredi konutta var. Bir kişinin kullandığı ortalama konut kredisi de 114 bin lirayı buldu. Üstelik bu kredinin faizi değişen koşullara göre banka tarafından artırılamıyor.

        Konut sadece en uzun süreyle alınan kredi türü değil aynı zamanda en düşük faizli kredi türü de. Bu konuda kredili mevduat hariç ticari kredi faizleri ile yarış halinde.

        - Yukarıdaki tabloda 2015 sonu değerleri yer alıyor ama 24 Haziran itibarıyla konut kredi faizinin yüzde 13.8 olduğunu biliyoruz. Yani aylık faiz yükü yüzde 1’in biraz üzerinde. Tüketici için cazip olanı ise yüzde 1’in altına düşen aylık faiz yükü.

        - Konut kredi faizinin tek haneli oranlara indiği yıl ise 2013. Aynı yıl zaten konut kredi kullanımı da, konut satışları da patladı ve Türkiye’de ilk kez 1 milyonun üzerinde konut satıldı. Bu patlamada 1 milyon 157 bin konutun 460 bininin kredi kullanılarak satın alınması etkili oldu. Kredili konut satışları ilk kez yüzde 40’a çıktı. Son iki yılda ve bu yılın 5 aylık döneminde bu oran yüzde 33 düzeyinde seyrediyor.

        - Eğer dünyanın bu negatif faiz atmosferi bize faizleri biraz daha indirme şansı verirse konut satışları kredi kullanımıyla artabilir. Çünkü, TL faizindeki değişime karşı en duyarlı kesimin konut talebi olduğunu gördük. Nüfus dinamiklerinden dolayı konut edinme isteği de çok şiddetli, alternatifsizlik de.

        Diğer Yazılar