Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Piyasalar başarısız darbe girişiminin ardından ikinci işgününde de yüksek dalgalı seyretti. TCMB’nin faiz indirimi ve bugün önemli bir önlem alınacağının açıklanması dünkü dalgalanmanın ana nedeniydi.

        Sayısı beşi bulan olumsuz gelişmelerin biri dün devreden çıkarken başka biri devreye girdi. ABD’ye uçak seferleri başladı, bu olumlu.

        - Yatırım yapılabilir kredi notumuzun olduğu iki büyük reyting kuruluşundan biri olan Moody’s darbe girişiminin ardından Türkiye’nin notunu indirmek amacıyla izlemeye aldı. Kuruluşun 5 Ağustos’ta Türkiye’yi gözden geçirmesi olacak. Eğer negatif bir sonuca ulaşırsa, bu tarihte açıklanabilir. Ya da diğer ülkeler gibi, bu karar 6 aya kadar uzayabilir de. Not düşüşüne gidilmeyebilir de.

        - Moody’s son olayın büyümeye negatif etkisine odaklanacak. Bu açıdan hükümetin başarısız darbe gerişimine karşı göstereceği reaksiyon ve gideceği yeni yapılanmanın topluma güven vermesi belirleyici olacak. Hukuk içinde kalınması, özgürlüklerin kısıtlanmaması, mülkiyet haklarının zarar görmemesi, demokrasinin korunması ve güçlendirilmesi halinde sorun yok, tüketici, üretici ve yatırımcı güveninin toparlanması beklenir. Yabancı portföy yatırımcılarında bu sırada satış ve ülkeden çıkış eğilimi devam etse de, aynı rüzgâra yerleşiklerden katılım olmaz veya çok az olur. Satışların realize olması ile de piyasalarda ve fiyatlarda bir süre sonra taşlar yerine oturur ve yeni dengeler kurulur.

        - Hükümetin aksi bir tutum takınması ise sermaye çıkışlarını tetikler. Türkiye’den güçlü sermaye çıkışları olursa bu büyümeyi aşağı çeker, Moody’s de aradığı gerekçeyi bulur ve notu düşürür. Yatırım yapılabilir kredi notunun kaybı yeni sermaye çıkışlarına neden olur. Böylesi bir negatif döngü başlar. Sermaye çıkışlarını tetikleyerek not düşüşüyle sonuçlanacak bir yolun açılması hükümetin kendi ayağına kurşun sıkması anlamına gelir. Darbe girişiminin yapamadığını yaparlar ki, 14 yıllık performans hiç buna işaret etmiyor.

        - Kaldı ki ekonomide sorun yaşamak için, sermaye çıkışına kadar gitmeye gerek yok, Türkiye’ye yeterince sermaye gelmemesi de yeterli olacak. Hükümet icraatı ve politikalarıyla bu yola elbette sapmak istemez. Bu açıdan Türkiye’nin yatırım yapılabilir notunu koruyacağına daha fazla ihtimal veriyorum.

        - Bugün önce Milli Güvenlik Konseyi ve ardından Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası önemli bir önlem açıklanacak. Bu da inşallah bu yönde atılacak bir adım olur. Buna rağmen bu kritik süreçte yatırım yapılabilir notunun korunması için, ayrı bir özen gerekiyor.

        SONUÇ: “Otların arasında bir yılan gizli”

        Latin atasözü

        Diğer Yazılar