Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Son yıllarda ekonomide yakalanan başarılardan birisi de balık yetiştiriciliği ve balık ihracatında oldu. Balık ve deniz ürünleri, avcılık ve yetiştiricilik şeklinde üretiliyor.

        - Deniz kirliliğinin artması ve yanlış avlanmalar sonucu avcılıkla üretim geriliyor. 2000’li yılların başına kadar senede 500 bin tonun üzerinde seyreden avcılık yoluyla üretim son yıllarda 300-400 bin tona geriledi. 2000’lerin başında yıllık 80-90 bin ton olan balık yetiştiriciliği ise 240 bin tona yükseldi. Çiftlik üretimi toplamın yüzde 35’ine ulaştı.

        - Değer bakımından ise toplamın 67’sini deniz ve tatlı sulardaki balık çiftlikleri yapıyor. Avcılık üretiminin yaklaşık yarısının hamsi olması, fiyatının düşüklüğü rol oynuyor.

        - Gıda Bakanlığı verilerine göre 2015’te su ürünleri üretimi 672 bin tona ulaştı. Bunun 121 bin tonu ihraç edildi ve 692 milyon dolarlık gelire ulaşıldı. Son iki yıldır toplam ihracat gerilerken balık ihracatı yüzde 10 artıyor. Su Ürünleri İhracatçılar Birliği Başkanı Tuncay Sagun 2023 yılında 2.5 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşacaklarını açıkladı.

        - Bu bilgileri Danimarka’lı balık yemi üreticisi BioMar ile balık üreticisi ve ihracatçısı Sagun Grup’un Aydın-Söke’de kurdukları Türkiye’nin en büyük balık yemi fabrikasının açılışında edindik. Törene katılanlar arasında yer alan Gıda ve Tarım Bakanlığı Balıkçılık Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay Türkiye çapında 2.500’e ulaşan su ürünleri yetiştiricilik tesisinde üretim yapıldığını bildirdi. Bu konuda kapasitenin sonuna gelindiğini ve yeni kurulacak balık çiftliklerine tahsis edecek yer kalmadığını söyleyen Mustafa Atalay, Çevre, Turizm ve Tarım bakanlıkları olarak bir araya gelerek su ürünleri yetiştiricilerine yeni yerlerin açılmasını görüşeceklerini açıkladı. Üreticilerin biraz daha dikkatli olmaları halinde çiftliklerden şikâyet konusu olan kötü koku gelmesinin de önüne geçileceğini belirten Mustafa Atalay “Çevrecilerde balık çiftliklerine karşı yanlış bir algı var. Bu üretimin yapılabilmesi için, deniz suyunun korunması ve denizin kirlenmemesi lazım. Hatta en masum üretim, balık üretimidir” dedi.

        - Dünya Gıda Örgütü FAO’nun verilerine göre dünya balık üretiminin yüzde 56’sı avcılık, yüzde 44’ü de yetiştiricilik yoluyla yapılıyor. Balıkta yakalanan iyi bir başarı hikâyesi var. Bu başarının büyütülmesi önemlidir. Ama turizmdeki başarı hikâyesine gölge düşürmeden bunun yapılması daha da önemlidir.

        Sonuç: “Paça ıslanmadan balık yakalanmaz.” Türk atasözü

        Diğer Yazılar