Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        FED kolay kolay faiz artıramayacak. Dünyada negatif faiz uygulaması yaygınlaşıyor. Türkiye’nin cari açığı 30 milyar doların da altına indi. Büyümenin ise hızı azalıyor. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli “Büyümede hedeflerimize ulaşmakta zorlanacağımızı biliyoruz ama revize etmeyi de düşünmüyoruz. Üçüncü çeyrek büyüme rakamları hedeflerin altında kalacaktır” dedi.

        -Hükümet ilk önlem olarak faiz indirimiyle tüketimi canlandırma atağına geçti. Dün Bankalar Birliği’ni ziyaret eden Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli “Faizlerdeki düşüş kalıcı olacak” dedi. Kredi faizlerindeki anlamlı düşüş için mevduat faizlerinin aşağı gelmesi gerektiğine işaret eden Canikli “Bankalar mevduata verdikleri faizleri indirecekler, indirmeleri gerekiyor” diye konuştu.

        -Tüketimi ve büyümeyi artırmada hükümetin ikinci önlemi de dün belli oldu. 2.5 yıl önce kredi kartları ve tüketici kredileri üzerine konulan kısıtlamalar kaldırılacak. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli kredi kartları ve tüketici kredileri üzerindeki kısıtlamaları kaldırmak için çalıştıklarını ve gelecek hafta bu çalışmayı tamamlayacaklarını açıkladı.

        -Kredi kartlarında limitler aylık gelirin dört katı ile sınırlı, taksitlendirme sayısı da ithalat oranına ve ürününe göre Şubat 2014’ten itibaren farklı oranlarda azaltıldı. Vadeler de kısaltıldı. 2014’te yerel seçimlerin hemen öncesinde bu önlemlerin alınmasının nedeni ise “kredi kartıyla uzun vadeli ve taksitli borçlanarak ithal ürünlere aşırı talebin önlenmesi ve cari açığın kontrol altına alınmasıydı.”

        -Aradan geçen 2.5 yıllık süreçte bu önlemler tüketim üzerinde yavaşlatıcı etki yaptı. Zaten amaçlanan da buydu. Yukarıdaki tabloda görüldüğü gibi, 2.5 yılda toplam tüketici kredilerindeki stok artışı yüzde 18’de kaldı. Konut kredilerindeki büyüme ise yüzde 35’e vardı. Taksitli bireysel kredi kartı harcamaları yüzde 25 düşerken, taksitsiz kredi kartı harcamaları yüzde 18 arttı.

        -Buna karşılık toplam kredi kartı harcamaları yüzde 6 geriledi. Enflasyon da dikkate alındığında gerçek gerileme çok daha yüksek. Ocak 2014’te 48 milyar liraya ulaşan taksitli kredi kartı stoku yüzde 30 azaldı ve 36 milyar liraya indi.

        -Şimdi kısıtlamalarının kaldırılmasıyla kredi kartı ve tüketici kredilerinde yeni bir ivmelenme beklenebilir.

        HAYATIN İÇİNDEN

        DEMODE MEVDUAT MODA FONLAR DÖNEMİ

        Bireysel emeklilik fonlarında 50 milyar, İşsizlik Fonu’nda 98.5 milyar birikti. Yeni kurulan Türkiye Varlık Fonu’nda ise 100 milyarın üzerinde fon birikecek. Kıdem Tazminatı Fonu kurulma çalışmalar sürüyor.

        -Son olarak gündeme “esnaf için işsizlik fonu” getirildi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci “Bunun bir ayağı esnaf, bir ayağı devlet. Devlet gerekli katkıyı vermeye hazır. Esnaf da bu katkıyı verirse böyle bir fonu oluşturacağız” dedi. Hükümet ister de esnaf durur mu?

        -Fon, esnafın iflas etmesi halinde yeni bir işyeri açana kadar devreye girecek, İşsizlik Fonu gibi sınırlı ve süreli ödeme yapacak. Eğer İşsizlik Fonu’na benzer çalışırsa, ödemede cimri davranırsa, bu fonda da ciddi meblağlar birikebilir.

        -Bankalar zorunlu olarak faiz düşüreceklerinden mevduat eskisi gibi cazip olmaktan çıkacak. Tasarruflar da yeni kurulan bu fonlar aracılığıyla artacak, demektir.

        SONUÇ: “Neler geldi neler geçti felekten, duyulmadı deve geçti elekten.” Türk Atasözü

        Diğer Yazılar