Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ABD seçimlerinin yapıldığı 8 Kasım’dan bu yana tırmanan dolar aslında tepe noktasını 24 Kasım’da 102.050 Dolar Endeksi ile yaptı. Bu tarihten sonra Dolar Endeksi 99-102 arasında yatay dalgalanıyor, yükselişi durdu.

        - Buna TL gecikmeyle ayak uydurdu. Dolara karşı en düşük değerini 2 Aralık’ta gün içinde 3.5840 ile gören TL, kapanışta bunun epeyce altında 3.5170’ten işlem gördü. 5 Aralık Pazartesi de dolar 3.5260 ile kapanış itibarıyla en yükseğe çıktı. Kapanışlara göre baktığımızda doların son bir haftadır düşüşü yüzde 1.4’e vardı. Gün içi dalgalanması çok daha yüksek, yüzde 7’lik düşüşe kadar varıyor.

        - İçeride doları bozdurma kampanyası, dış konjonktürle birleşerek birbirini destekledi ve dolarda gevşeme dönemi böylece başladı.

        - Bu hafta FED’in faiz kararı toplantısı şüphesiz önemli bir kavşak. Çeyrek puanlık faiz artırımı fiyatlandı. Normalde gelecek yıl daha hızlı faiz artırım işareti verirse durumun tekrar değişebileceği söylenebilir, ama son haftalarda muhtemelen piyasalar bunu da bir ölçüde fiyatladı. Dolayısıyla FED’in 2017’de 2-3 mü faiz artıracağından daha çok 4’e 5’e gider mi etkili olacak.

        - Ay ortasından itibaren dış piyasalar fiilen tatile çıkacak. İçeride de yıl sonu bilançolar nedeniyle herkes kurun artmaması, hatta düşmesi yönünde tavır ve söylem içinde olabilir. Bilançolar mümkün olan en az kayıpla bağlandıktan sonra normalleşme yeni yılda mümkün olabilir.

        - Yeni yıl başladığında ilk hafta yine piyasalar düşük katılımlı ve düşük işlem hacimli hareket ediyor. Asıl ve tam katılımlı işlemler ikinci haftadan itibaren başlayabilir ve yeni yılın gerçek resmi ortaya çıkabilir. Donald Trump’ın başkanlık koltuğuna oturacağı tarih ise 20 Ocak. Sanki bu tarihe doğru hem dolarda hem de küresel piyasalarda türbülans yeniden kuvvetlenebilir.

        - Dolardaki gevşemeyi aralık ayı başından itibaren alırsak yaklaşık bir aylık dönem yatay dalgalı veya gevşeme eğilimi ile geçmeye aday. Geçen yılın sonbaharından beri dolar dalgalanmalarında düşüş ve gevşeme evrelerinin vadesi 1-3 ay sürüp, düşüş oranı da yüzde 4.7 - 7.6 arasında değişmiş.

        - Son gevşeme henüz bir haftalık ve düşüş oranı da yüzde 1.4 düzeyinde. Geçmiştekilere benzeyecekse düşüş eğiliminin devam etmesi ve oranın da yükselmesi beklenmeli.

        En düşük sıcak para: 80 milyar $

        Kasım ayında Türkiye finansal piyasalarına kâbus yaşatan en büyük neden yabancıların satışıydı. Bu satışlar en çok da devlet iç borçlanma senetlerinde gerçekleşti. Kasımda yabancıların devlet iç borçlanma senetleri 6.5 milyar dolar azaldı. Hisse senedi portföyü de 7.2 milyar dolar düştü. Hisse senetlerindeki düşüşün büyük kısmı piyasa değerindeki erimeden kaynaklandı.

        Toplamda ise yabancıların portföyü 14.6 milyar dolarlık azalmayla 80.3 milyar dolara indi. Bu rakam 2009 yılından sonraki en düşük düzeyi ifade ediyor. Aşağıdaki tablodan izlenebileceği gibi, 2009 sonunda 83.8 milyar dolar olan sıcak para stoku Mayıs 2013’te 158.4 milyar dolara kadar yükseldikten sonra gerileme eğilimine girdi kasım sonunda düştüğü 80 milyar dolar ile yaklaşık yarı yarıya düştü.

        Yurtiçi yerleşiklerin finansal varlığı ise kasımda döviz kuru artışı nedeniyle döviz tevdiat hesaplarındaki artışla büyüdü. DTH’lerin toplamı 53 milyar liralık artışla 499 milyar liraya ulaştı. Yerleşiklerin toplam finansal serveti yılın 11 aylık döneminde 200 milyar liralık artışla 1.6 trilyon liraya vardı. 11 ayda en yüksek artış bireysel emeklilikte ve TL mevduatlarda görülüyor.

        Diğer Yazılar