Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Merkez Bankası müdahale edene kadar dolar yükseldi ve 11 Ocak’ta TL karşısında 3.9407’ye kadar çıktı. Bu seviye o tarihten bu yana geçen bir aylık sürede rekor olarak kaldı. 27 Ocak’ta Fitch’in notu düşürmesiyle negatif haber akışı kesilince dolardaki düşüş hızlandı ve 6 Şubat’ta 3.6612’ye kadar indi. Buradan gelen bir tepki ile 8 Şubat’ta 3.7585’i gören dolar dün yeniden 3.70’inaltına indi.

        - Dünkü düşüşünde dış gelişmelerin yanında içeride TCMB Başkanı Murat Çetinkaya’nın “Mevcut para politikası duruşu net ve istikrarlı bir sıkılaştırmaya işaret etmekte olup, enflasyon dinamiklerinde belirgin bir iyileşme gözlenene kadar devam edecek” sözünün de etkili olduğu belirtildi. Çetinkaya’nın bu sözünde yeni bir durum yok. Olsa olsa 11 Ocak’ta yürürlüğe konulan yeni müdahale mekanizmasının sürdürüleceğinin bir teyidi.

        - Ama etkili olduysa demek ki, kurun seyri konusunda kafası karışanlar ve en küçük bir gelişmede dövizin yine alıp başını gidebileceğini düşünenler var. Bu enflasyon Türkiye’de oldukça elbette TL de, o oranda değer yitirmeye devam edebilir. Fakat belirtelim ki, arka arkaya üç yıldır bu kayıplar en azından ilgili yılın iki-üç katı düzeyinde devam ediyor. Bu yılın başındaki değer kaybının boyutu da yıllık yüzde 8 enflasyon tahmininin en azından iki katına kadar ulaştı ve oradan geri gelmeye başladı.

        - Belki dolar yeniden yükselecek ama önce geri gelmesinin, yeterince geri gelme hareketini tamamlamasının beklenmesi, olayların ve haber akışının yeniden yoğunlaşması lazım. Henüz o aşamada değiliz.

        - Bu açıdan Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın konuşma metninde yer alan bir grafik de yardımcı olabilir. Darbe girişimi, not düşürülmesi gibi olaylarla kurdaki sıçrama net biçimde görülüyor. TL ile diğer gelişmekte olan ülke paralarının ortalamasının nasıl birbirinden ayrıştığı ve TL’nin değerini ifade eden çizginin yukarıda seyrettiğini görüyoruz.

        - Çizginin yukarıda olması doların TL’ye göre yükselmesini yani TL’nin değer kaybettiğini gösteriyor. Ta ki TCMB 11 Ocak’ta yeni müdahale mekanizmasını oluşturana ve bunu yürürlüğe koyana kadar. Ondan sonrası yükselme değil, bir kırılma şeklinde devam ediyor. Belli bir süre daha böyle olmaya devam edebilir. Çünkü ortada yeni bir durum var ve TL’nin değer kaybına yol açan veri ve haber trafiğinde önemli azalmalar meydana gelmiş durumda.

        SONUÇ: “Ağ atmanın günü ayrı, ağ kurutmanın günü ayrı.” Çin atasözü

        Diğer Yazılar