Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İstanbul-İzmir Otoyolu inşa halinde. İzmit Körfez geçişi Osmangazi Köprüsü ile tamamlandı ve otoyol da Bursa’ya kadar hizmete girdi. Otoyol bittiğinde İstanbul-İzmir arası 3.5 saate inecek. Birinci ve üçüncü büyük şehir arasındaki ulaşım, ticaret ve yaşam kanalları hızlanacak.

        - Yine Edirne’den başlayıp Çanakkale Boğazı’nı köprüyle geçen yol da İzmir’e inecek. Bu durumda Çanakkale’ye İstanbul’dan ulaşım da hızlanacak. İzmir, Bursa, Balıkesir’e hareket getirecek yolların bereketi ise şimdiden başladı bile. Bunu da ilgili illerdeki konut fiyatlarının belirgin bir şekilde Türkiye’nin diğer şehir ve bölgelerinden ayrışmasından çıkarıyoruz. Bu köprü ve yolların geçtiği güzergâhlar ve bölgelerde yer alan konutlar Türkiye’nin en çok prim yapan konutları haline geldi.

        - Geçen yılın ortasına kadar en çok primi İstanbul yapıyordu. Ama bu kentteki fiyatlarda belirgin bir doymuşluk veya yorgunluk dikkati çekiyor. Öyle ki yıllık bazda Türkiye ortalamasını ikiye katlayan İstanbul konut fiyatları son olarak ocak ayı itibarıyla ortalamanın altına indi. Türkiye’de konut fiyatları son bir yılda ortalama yüzde 12.97 artarken İstanbul’un primi yüzde 11.92’de kaldı. İstanbul’un fiyat artışları bir ara yıllık yüzde 26’ya kadar çıkmıştı.

        - Son bir yılda en yüksek artış yüzde 25.18 ile Çanakkale ve Balıkesir’de. Burada da temeli 18 Mart’ta atılan Çanakkale Köprüsü ve çevre yolları etkili. Artan sadece konut fiyatları değil, arazi fiyatları da. Çünkü Çanakkale hem Edirne’den hem de İstanbul’dan gelip güneye ineceklerin geçiş bölgesi olacak. Kolay ulaşımdan dolayı yerleşme veya hafta sonunu geçirme amaçlı talep görecek.

        - Zaten bu bölgenin bitişiği olan Trakya illerinin son bir yıllık priminin de yüzde 20.93 ile ikinci en yüksek getiriye ulaşması bundan olsa gerek.

        - Üçüncü en yüksek getiriyi bu yolların çıkacağı yer olarak İzmir yüzde 19.25 ile yakaladı. İzmir’in geçmiş yıllardaki primi de düşüktü. Ayrıca son dönemde büyük inşaat projeleri ve altyapı yatırımlarına başlanması da gayrimenkul fiyatlarını hareketlendirdi.

        - Dördüncü en yüksek prim yüzde 19.15 ile Bursa ve Eskişehir’in. Otoyol Bursa’nın İzmir ile mesafesini ve yolculuğu kısaltıyor. Osmangazi Köprüsü ile İstanbul yolu da kısaldı. Kentin ekonomisi ise otomotiv, tekstil ve tarıma dayalı. AB’ye ihracat iyi gidiyor ve otomotivde kapasite kullanımı yüzde 80’in üzerinde. Tekstilde de Türkiye ortalamasının üzerinde. Kısaca Bursa’nın ekonomik durumu göreceli olarak iyi sayılır. Bu da konut fiyatlarına yansıyor.

        - Otoyol, köprü, liman gibi büyük altyapı yatırımları memleketin batı bölgesindeki gayrimenkul fiyatlarını artırıyor, bu bölgeye göçü hızlandırıyor, çekici etki yapıyor. Ülkenin Batı şehirleri zaten önceden beri çekiciydi. Yeni projeler bu çekiciliği artırıyor.

        - Buna ek olarak doğu illerinin bir bölümünde yaşanan terör olayları konut açısından itici etki yapıyor. Bu nedenle de kayda değer ilde konut fiyatları yerlerde sürünüyor. 11 istatistiki bölgede konut fiyatları aynı dönemin yıllık enflasyonunun gerisinde kaldı.

        - Konut fiyatlarında bu ayrışma yeni bir eğilim olarak ortaya çıktı. Doğu’da reel olarak düşüş, Batı’da reel olarak yükseliş yaşanıyor. Güvenlik ihtiyacı ve ekonomik gerekçeler yanına şimdi bir de büyük altyapı projeleri eklenince bu ayrışmanın devamı gelebilir.

        SONUÇ: “Aynı günde ne herkes güler ne de herkes ağlar.” Musevi Atasözü

        Diğer Yazılar