Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Şubat ayında sanayi üretiminin yüzde 1 arttığı açıklandı. Mevsim etkisinden arındırılmış haliyle artış yüzde 0.4 azalmaya dönüyor. Üretim artışı iyi olan iki sektör var. Kömür üretimi ve motorlu taşıtlar. Ocak ayı sanayi üretimi artışının da yüzde 2.6 olduğu dikkate alınınca büyümeden umutlu olmak zor.

        Ancak biliyoruz ki, hükümetin vergi teşvikleri, kredi teşvikleri ağırlıklı biçimde şubat ayında devreye girdi. Talebi de, üretimi de tetiklemeye başladığını mart ayında görüyoruz. Reel Sektör Güven Endeksi’ndeki kısmi artış yanında şu gelişmeler oldu:

        - Öncü veri olan Sanayi Satın alma Endeksi PMI 52.3 seviyesi ile son üç yılın en yüksek düzeyine çıktı. 50’nin üzerine çıkan rakamlar sanayinin büyüdüğüne işaret ediyor.

        - Martta ihracatta yüzde 13.6’lık artış meydana geldi. 14.5 milyar dolarla ikinci en yüksek aylık ihracat martta gerçekleşti. Dünya ticaretindeki büyümenin de etkisiyle ihracattaki sıçrama sanayinin çarklarını hızlandırdı.

        - Mart ayında ithalat da yüzde 7 büyüdü ve 19 milyar dolara ulaşarak son üç yılın en yükseğine çıktı. İthalattaki artış net biçimde ekonomideki büyümeyle ve üretim artışıyla ilgili.

        - İSO Başkanı Erdal Bahçıvan’ın yaptığı açıklamaya göre martta İSO’ya yeni kayıt yaptıran firma sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 80, kapasite raporu için başvuran şirket sayısı da yüzde 50 arttı. Bu artışlar sanayinin yakın dönem performansı açısından önemli bir gösterge niteliğinde.

        - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu işsizliğin çift haneye çıkması sonrası başlatılan istihdam seferberliğinin desteğiyle son üç ayda 760 bin kişinin iş sahibi olduğunu açıkladı.

        - Maliye Bakanı Naci Ağbal da, nisan sonuna kadar uygulanacak olan beyaz eşya ve mobilyadaki vergi indiriminin eylül sonuna kadar uzatıldığını açıkladı. Bakan indirimlerin vergi gelirlerindeki net kaybının 800 milyon lira olacağını belirtti.

        - Yine Maliye Bakanı Naci Ağbal Haziran 2016’ya kadarki vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılmasının Mart 2017’ye kadar uzatılacağını açıkladı. 9 aylık uzatma 7.2 milyon kişiyi kapsayacak ve bunun için gerekli kanun tasarısı suratle Meclis’e yollanacak.

        - Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Türkiye’nin 2017 büyüme tahminini 0.4 puan yukarı revize etti ve yüzde 2.6’ya çıkardı. Kurum yukarı yönlü revizyonu yaparken “Türkiye’de yaşanan ekonomik toparlanma yapısal reformlar olmadan sürdürülebilir değil” diye not düştü. Yanıt Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’ten geldi: “Hazırladığımız reformları sistematik şekilde uygulama fırsatı olmadı, mayıstan itibaren her alanda kalan reformları hızlandıracağız.”

        - Buradan çıkan sonuç şu: Referandum sonrasında reformlar yapılırsa yakalanan büyüme ivmesi de sürdürülebilir hale gelir. Bu durumda referandum için yapılanlar da ekonomide kalıcı hale gelebilir, seçimden geçim aşamasına geçmiş oluruz.

        Borsa büyümeye kayıtsız kalamaz

        Yakalanan yeni büyüme ivmesine, dün uluslararası yatırım bankası BofA’nın Türk bankalarına “al tavsiyesi” vermesi de eklendi. BİST bankalar öncülüğünde en çok kazandıran piyasalardan biri haline geldi. Endeks kendini yeniden 91 bin puanın üzerine atarken bir günlük primi yüzde 3.2 civarında gerçekleşti. Büyümenin varlığı daha iyi anlaşıldıkça borsanın artacak şirket ciro ve kârlarını fiyatlara yansıtacağını tahmin ediyoruz. Zira borsanın en hassas olduğu veri büyümedir, kayıtsız kalamaz.

        SONUÇ: “Uyuyor taklidi yapanı uyandırmak imkânsızdır.”

        Kızılderili sözü

        Diğer Yazılar