Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        - Turizm, inşaat, otomotiv, tekstil ve konfeksiyon ekonominin sürükleyicisi dört ana sektörüdür. Çünkü istihdam yoğun sektörlerdir ve milyonlarca kişiye iş kapısıdır. Sadece bir sektörü değil, 10’larca hatta 100’lerce alt sektörü de beslerler. Dört sektörün dördü de net bazda döviz kazanan, ihracatı yüksek sektörlerdir. Gerçi bunlardan inşaat sektörünün döviz kazanma gücü sınırlıdır ama giderek de artmaktadır. Yabancılara her yıl yaklaşık 4 milyar dolarlık gayrimenkul satılmaktadır.

        - Maliye tarafında yapılan gevşemeyle ekonomiye cansuyu verildiği ve belirgin bir canlanmanın başladığı gözleniyor. Dün bunun toplamını Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek milli gelirin yüzde 0.6’sı olarak verdi. 2016 GSYH verilerinden hareketle bunun tutarının 19 milyar lirayı bulabileceğini hesapladık. Kredilerdeki hızlı artışlar da ekonomideki canlanmanın en somut işaretidir. Yılın ilk üç ayındaki kredi artış hızı yüzde 75 gibi yüksek orandadır.

        - Mahşerin dört atlısı olarak turizm, inşaat, otomotiv ve tekstil de ekonominin genelini yansıtır bir eğilim gösteriyor. Turizmde tarihsel bir gerileme yaşıyoruz. Hem istihdamı, hem büyümeyi ve hem de cari dengeyi vuruyor. Ekonomiye tahribatı yüksek. Kısa sürede de durumun düzeleceğine yönelik umut veya gelişmeler ufukta gözükmüyor. Bu demektir ki ekonomiyi taşıyan dört ayaktan biri yaralıdır.

        - İnşaat sektörünün kapasite kullanımı yok ama ekonominin en canlı sektörlerinden biri olduğunu biliyoruz.

        - Avrupa pazarının canlanmasıyla otomobil ve konfeksiyon ihracatında sıçrama yaşanıyor. Bu da üretimi artırıyor ve kapasite kullanımlarını yükseltiyor. Otomobilde kapasite kullanımı yüzde 80’in üzerinde, tekstil ve giyimde de ortalamanın üzerinde seyrediyor. Hatta otomotiv en iyi dönemlerinden birini yaşıyor. Her ne kadar iç piyasada belirgin bir durgunluk yaşansa da yılın ilk üç ayında toplam otomotiv üretiminde yüzde 23, otomobil üretiminde yüzde 44 artış meydana geldi. Çünkü aynı dönemde toplam otomotiv ihracatı yüzde 33, otomobil ihracatı da yüzde 60 arttı.

        - Hatta üç ayda 300 binlik otomobil üretimi ile bu yıl rahatlıkla 1 milyon üretim adedini de ilk kez geçebileceğiz. Hem yan sektörleri beslemesi ve istihdam dostu olması hem de ihracat yönüyle otomotiv tam da Türkiye’nin ihtiyaçlarına en uygun düşen, örnek sektörlerden biridir.

        - Dış politika ve güvenlik riskleri nedeniyle maalesef ekonomiyi taşıyan dört ayaktan biri olan turizm sektörü sakatlandı. Yakın bir gelecekte de düzelme ihtimali zayıf. Ama ekonomiyi üç ayak da taşıyabilir, yeter ki ayaklardan biri daha sakatlanmasın.

        Diğer Yazılar