Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci AB ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesiyle karşılıklı ticari ilişkilerin sıçrayarak büyüyeceğini, 160 milyar dolar olan dış ticaret hacminin ilk yılda 200 milyar dolara, üçüncü yılda 300 milyar dolara ve beş yılda da 500 milyar dolara çıkacağının tahmin edildiğini söyledi. İstanbul’da basın mensuplarıyla bir araya gelen Nihat Zeybekci hem AB’nin hem de Türkiye’nin ayrı ayrı bağımsız kuruluşlara yaptırdıkları araştırmanın güncellemeyle her iki tarafın büyümesinin artacağını ortaya koyduğunu bildirdi. AB Komisyonu’nun güncelleme konusunda oybirliği ile yetki aldığını belirten Bakan Zeybekci bu konuda herhangi bir engelin bulunmadığını kaydetti. Zeybekci güncellemenin kapsayacağı konuları şöyle sıraladı:

        Türkiye ticari konularda karar mekanizmalarında yer alacak.

        AB’nin serbest ticaret anlaşmalarına otomatikman taraf olacak.

        Sadece malları kapsayan gümrük birliği tarım, hizmetler, kamu alımları ve ihaleleri ile elektronik alanları kapsayacak şekilde genişleyecek.

        Tarımda yüksek koruma sağlanan ürünlerde gümrükler kaldırılacak ama bunun yerine bütçeden desteklenme yoluna gidilecek.

        Gümrük Birliği’nin mallar dışında tarım ve hizmet ile kamusal alımlara yayılmasıyla Türkiye AB’nin dördüncü veya üçüncü büyük ticaret ortağı durumuna yükselecek. İngiltere ile siyasi ve ekonomik ilişkilerin gayet iyi olduğunu belirten Bakan Nihat Zeybekci, hazırlıkların yapılmakta olduğunu ve Brexit’in olduğu gün Serbest Ticaret Anlaşması’nın otomatikman devreye gireceğini açıkladı. İhracat seferberliğinin iyi gittiğini ve yılın ilk çeyreğinde ekonominin yüzde 4 büyüyeceğini tahmin eden Nihat Zeybekci, ihracatın da buna pozitif katkıda bulunacağını söyledi. Seferberlik çerçevesinde ihracatçıya çeşitli destekler verdiklerini anlatan Nihat Zeybekci, bu desteklerden ihracatçıların önemli kısmının farkında olmadığına dikkat çekti. Zeybekci “Afrika’ya yönelmelerini önerdiğimizde bizden destek isteyenlere zaten var dediğimizde ‘Hadi canım sende’ diyene rastlıyoruz. İhracat desteklerinin yüzde 40’ının farkında değiller” diye konuştu.

        Bu yılki satış gerekçesi Trump’ın sallanan koltuğu ile bulundu

        Küresel piyasalarda hemen her mayıs ayı genel bir satış dalgasıyla geçer. Bu hem tatile çıkacak olan yatırımcıların ve pozisyon alanların portföylerini azaltmaları gereğinden kaynaklanır hem de yılın ilk aylarında zaten gelişmelerin yeterince fiyatlanmasından, kârların satış yapacak olgunluğa erişmesinden kaynaklanır.

        Fiyatlarda belirgin bir düzeltme yaşandıktan sonra piyasalar yaz aylarını kısmen durgunluk içinde ve tatilde geçirir.

        Eylül gibi tam teşekküllü işbaşı yapıldığında yeni bir durum değerlendirmesi yapılır ve yeni pozisyonlar alınır. Durum iyiyse pozisyonlar alım yönündedir, kötüye doğru gidiyorsa yeni satışlar olur.

        Bu yıl da mayıs ayı satışları için uygun bir fiyat düzeyine ulaşılmıştı. Pozisyonlar kârdaydı. Yaz aylarına ilişkin güçlü beklentiler de yoktu. Geriye sadece bu işin gerekçesini bulmak kalmıştı. Sonunda ABD Başkanı Donald Trump’ın sallanan koltuğu piyasalara bu gerekçeyi fazlasıyla verdi. Satışlar henüz yeni başladı ve bu nedenle devamının gelmesi beklenebilir.

        Diğer Yazılar