Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yukarıdaki tablo dün açıklanan OECD raporundan alınma ve Türkiye’nin son 6 yılda konut fiyat artışı bakımından liderliğini tescilliyor.

        - Çünkü 2011 yılında Türkiye yüzde 10.2 artışla üçüncü sırada yer alırken, 2012’de yüzde 11.7 ile ilk sıraya yükseldi. 2013’te yüzde 12.7’lik değer artışı ile birincilik devam etti. 2014’te ise İrlanda yüzde 16.8 ile öne geçerken Türkiye yüzde 14.5 ile ikinci sırada yer aldı. 2015’te yüzde 18.4 ile yeniden birincilik Türkiye’ye geçerken 2016’da yüzde 14.3’lük primle ilk sıra korundu. Böylece altı yılda ilk üç ülke listesine en çok Türkiye girdi, en çok birinci Türkiye oldu ve konut fiyatlarının en çok arttığı ülke Türkiye oldu. Yeni Zelanda ve Estonya da dikkat çekti.

        - Türkiye’nin konut fiyatlarındaki devamlı artış sektöre talebi körükledi. Yılda artık 1.5 milyon adet konut satışına doğru gidiyoruz. Yabancılara yılda 4 milyar dolarlık gayrimenkul satabiliyoruz. Konut sektörü, otomotivle beraber ekonominin en canlı iki sürükleyici sektörü.

        - Madalyonun bu parlak yüzüne karşılık fiyat artışlarının yarattığı sorunlar olayın karanlık yüzü. Çünkü fiyatların yüksekliği aynı zamanda konutu olmayanların konuta ulaşımını da zorlaştırıyor. Kira getirileri düşük kalıyor. Türkiye bu bakımdan dünyanın en kötü rasyosuna sahip. IMF’nin izlediği konut fiyatlarına göre kira getirisi oranının yüzde 150 ile en yüksek olduğu ülke Türkiye. Yani konut fiyatlarının artış oranı, kira artışlarının yüzde 150’sinde. Bize en yakın olan ülke de Yeni Zelanda.

        - Son 6 yılda konut fiyatlarının ortalama artışı yüzde 118.3’ü bulurken TÜİK’e göre gerçek kira artışı yüzde 48.6’da kalıyor. Bunun sonucu da doğal olarak kiranın konutu satın alması 15 yıldan 25-30 yıla doğru çıkıyor. Fiyat artışlarının devamı gelmezse son yıllarda konut satın alanlar için ‘yandı gülüm keten helva’ olacak gibi.

        SONUÇ: “Otların arasında bir yılan gizli.” Vergilius

        Diğer Yazılar