Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci 15 Temmuz darbe girişiminin ekonomik bilançosunu çıkardı: Milli gelirde 50 milyar TL’lik azalma ve yaklaşık 1 milyona varan istihdam kaybı var. Bakan Bülent Tüfenkci darbenin en büyük etkisinin turizm sektöründe görüldüğünü ve 2016 yılında sadece bu etkiden dolayı yaklaşık 3 milyar dolarlık gelir kaybının yaşandığını belirtti.

        Seçim bölgesi Malatya’da Yeşilyurt Kiraz Festivali’ne katılan Bülent Tüfenkci burada gazetecilere yaptığı değerlendirmede “Eğer 15 Temmuz gibi hain bir darbe girişimi olmasaydı, 2016’nın üçüncü ve dördüncü çeyreklerinde büyüme oranlarımız 2015 gibi gerçekleşseydi bugün milli gelirimiz yaklaşık 50 milyar TL daha fazla olacaktı” dedi.

        Darbe girişiminin istihdam verilerini bozduğuna işaret eden Bülent Tüfenkci 2015 sonunda 3.2 milyon seviyesinde olan işsiz sayısını 2016 yılının ilk beş ayı sonunda 2.9 milyona kadar düşürdüklerine, işsizliği de yüzde 9.4’e kadar gerilettiklerine dikkat çekerek şunları söyledi: “2016 Mayıs itibarıyla 2.9 milyon kişi olan işsiz sayısı 2016 sonunda 3.9 milyona kadar yükseldi, istihdam edilen kişi sayısı yaklaşık 1 milyon geriledi. 15 Temmuz gibi bir ihanet yaşanmasaydı bugün işgücü istatistikleri bazında bahsettiğim 2016 yılının Mayıs ayından daha iyi bir konumda olabilecektik. Çünkü içinde bulunduğumuz yıl itibarıyla 1.1 milyon kişiye istihdam sağladık.”

        15 Temmuz darbe girişiminin en ağır faturasının turizm sektöründe gözlemlendiğini vurgulayan Bülent Tüfenkci oluşturulan suni algı sonucu Temmuz 2016’da turist sayısının yüzde 36.7 gerilediğini, daha sonra turist sayısındaki gerilemenin aylık ortalama yüzde 26 oranında gerçekleştiğini anlattı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci şöyle dedi: “15 Temmuz’dan önceki 10 aylık dönemde ülkemize gelen turist sayısı 24.2 milyon iken, darbe girişimi sonrasındaki 10 aylık dönemde bu sayı 19.9 milyon kişiye gerilemiştir. Ortalama bir turistin harcama miktarının 700 dolar olduğu değerlendirilirse 15 Temmuz hain darbe girişimi ile beraber turizm gelirlerindeki gerilemenin yaklaşık 3 milyar dolar (11 milyar TL) olduğu değerlendirilebilir.”

        KOOPERATİFLER TEK ELDEN YÖNETİLMELİ VE VERGİ AVANTAJI GETİRİLMELİ

        Türkiye’de tarımsal üretim artışı, verimlilik artışı, tüketici ve çiftçi memnuniyeti için kooperatifçiliğin geliştirilmesinin çok önemli olduğuna değinen Bakan Bülent Tüfenkci geçmişten gelen hafızanın ve olumsuz uygulamaların engel teşkil ettiğini belirtti. Kooperatifçiliğe el attıklarını ancak dağınık bir yapılanmayla karşılaştıklarını anlatan Tüfenkci, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gıda ve Tarım Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na dağılmış bir kooperatifçiliğe dikkat çekti. Tüfenkci, esnaftan ve kooperatiflerinden bakanlığının sorumlu oluğunu ama bu kesime en çok kredi veren kuruluşlardan KOSGEB’in Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı olarak çalışmasına dikkat çekti.

        Kooperatiflerin tek elden yönetilmesinin avantajları olacağını belirten Tüfenkci, bazı vergisel yüklerin de bu sektörün gelişmesinde engel oluşturduğunu kaydetti. Tüfenkci vergisel yükleri kaldırmaları, hatta vergi avantajı tanımaları halinde sektörün gelişeceğini söyledi.

        Bakanın temasları sırasında Malatya kayısısının AB tarafından Coğrafi İşaret Tescili’nin yapılmasının önemi de vurgulandı. Türkiye’den incir ve Antep baklavasından sonra Malatya kayısısı üçüncü ürün olarak AB tarafından tescil edildi.

        Diğer Yazılar