Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bloomberg HT’nin tarım editörü İrfan Donat “Fındık üreticisinin gözü kulağı bakanlık tarafından açıklanacak rekolte tahmini ve alım politikasına yönelik takınacağı tavırda” demiş. Normalde fındık hasadı başladı, kurutulan ilk fındıklar bugünlerde pazara çıkacak. Ama fiyat henüz belli değil.

        -TÜİK’in 2017 birinci tahminine göre fındık rekoltesinin 600 bin ton olacağı öngörülmüştü. Aradan zaman geçti, mevsim koşullarında beklenmedik bazı değişiklikler oldu. Fındıkta çürük oranı bu yıl yüksek. Tahmin edilen 600 bin tonluk rekolte çıkmayabilir ve büyük ölçüde aşağı yönlü revize edilebilir.

        -Çünkü 600 bin ton, fındığın var yıllarında ulaşılan bir rakam. Şu anki haliyle en azından Doğu Karadeniz Bölgesi’nde fındıkta var yılı yaşanıyor diyemeyiz. Fındıkta genelde bir var yılı bir yok yılı oluyor. Geçen yılki rekolte 420 bin ton ile yok yılına işaret ediyor. Normalde bu yıl var yılı olması gerekirken üretim sahalarından gözlemler bu yönde değil. Ortaya karışık bir durum çıkacak gibi.

        -Bunun bir benzeri 2013 yılında yaşanmış ve 549 bin ton üretim gerçekleşmişti. Tarım Bakanlığı’nın fiyat açıklamasının gecikmesi görev değişiminden mi yoksa hasat biraz daha ilerlesin resmi tam görelim isteğinden midir bilemem ama fındık rekoltesi 600 bin ton civarında olamayacak gibi.

        -Bu da elbette yeni mevsim fındık fiyatlarına yansıyabilir. Arz düştüğüne göre fiyatların yükselmesi beklenebilir. Bu da elindeki fındığı daha yüksek fiyattan satmak isteyen üreticinin, eğer iyi fiyat verilmezse beklemesine yol açabilir.

        ÇIKIŞ YOLU, KATMA DEĞERLİ İHRACATTA

        Fındık üreticileri fiyat açıklaması beklerken baba ocağı Rize’de kalan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nda toplantıya katılarak işadamlarına konuştu. Geçen yıl Trabzon’un ihracatının 1.3 milyar dolar olduğunu belirten Erdoğan “Bu rakam Trabzon’a yakışır mı? Biz Trabzon’dan çok daha fazlasını bekliyoruz. Çünkü potansiyel buna müsait” dedi.

        - Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın endüstri bölgesi yatırım projesi, şehir ve üniversite hastanelerinin ikincisi, havalimanınızın genişletilmesi ve modernize edilmesi, Güney çevre yolunun eksik kısımlarının tamamlanması, turizm destinasyonlarının artırılmasını istediğini kaydeden Erdoğan “Biz bunları yapmaya varız ama şimdi soruyorum; peki siz bu talepler karşılığında bize ne taahhüt ediyorsunuz? İhracatı 5 milyar dolara çıkarmayı taahhüt ediyor musunuz?” diye sordu.

        -Cumhurbaşkanı’nın sorusu haklı ve yerinde. Ortada bir sıkıntı olduğuna da işaret ediyor. Yıllardır fındık üreticisinin yaşadığı düşük fiyat sorunu da aynı kökten besleniyor zaten. İrfan Donat arkadaşımız da “Bugün Türkiye değil de İsviçre, İtalya ya da Almanya dünyadaki fındık üretiminin yüzde 70’ini tek başına karşılasaydı, 2.5 milyar dolar seviyesinde bir ihracat rakamı ile yetinir miydi?” diye soruyor.

        -Elbette yetinmezdi. Örneği küçük bir fındık üreticisi ülkesi olan İtalya’nın dünya devi Ferrore şirketinden. Fındığın büyük kısmını Türkiye’den tedarik ediyor ve ürettiği çikolatalarla yılda 11 milyar Euro ciroya ulaşıyor. Türkiye’nin toplam fındık ihracatı ise 2.5 milyar dolar.

        - Başarının yolu fındığı hammadde olarak kabuklu veya kırılmış halde ihraç etmekten değil, bunu yüz yıllardır zaten yapıyoruz; işlenmiş, türev ürünlere dönüştürülmüş, katma değeri artırılmış, markalaşmış olarak dış dünyaya satmaktan geçiyor.

        - Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söylediği de bu. Yatırım, üretim, markalaşma işiyle hammaddesi sana ait olan ürünü geliştir, işle, ihracatını artır.

        SONUÇ: “Paça ıslanmadan balık tutulmaz.” Türk Atasözü

        Diğer Yazılar