Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Korkunun bir nedeni piyasalardaki boğaların önüne çıkan engellerse diğeri de şimdiye kadar elde edilen yüksek kazançların kaybedilme korkusudur. Volatilite Endeksi VIX’in barometre gibi oynaması ve yukarı yönde çubuklar oluşturması boğaların korktuğuna ve satış fırsatı kolladıklarına işaret ediyor.

        Geçen hafta önce FED’in tutanakları yayımlandı. Son toplantıda FED üyelerinin enflasyonun yüzde 2’ye yükselme yerine daha da gerilemesinin geçici mi yoksa kalıcı mı olduğu konusunda anlaşamadıkları görüldü. Bu yıl bir faiz artırımının daha yapılma ihtimali zayıfladı ve üçte bir düzeyine indi. FED’in faiz artışı ihtimalinin zayıflaması, yavaş yavaş toparlanmakta olan doların da hızını kesti.

        - Ancak ABD’den daha sonra gelen haberler piyasalar üzerinde daha etkili oldu. Irkçı gösteriler, Başkan Trump’ın tepkisi, Ekonomik Konsey’den özel sektör CEO’larının istifası ve nihayetinde geleceğin FED Başkanı gözüyle bakılan Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Gary Cohn’un istifa ettiği söylentisi Wall Street’i vurdu. Günlük yüzde 1’i aşan düşüşlerle Wall Street yılın ikinci büyük şok gününü yaşadı. Gary Cohn’un istifası yalanlanırken kullanılan dil bir şeylerin olduğu ve olabileceğine de yorumlandı. Bu istifaya önem atfedilmesi ise vergi indirim paketinin arkasındaki kişi olmasından ve bunun da piyasaların iyice tarafından fiyatlanmış olmasından kaynaklanıyor. Ne de olsa projenin mimarı gidince proje de yatacak.

        - Kuzey Kore-ABD gerilimi geçen hafta bir ölçüde yatışırken, bunun yerini Başkan Trump’ın koltuğunu koruyup koruyamayacağı belirsizliği fazlasıyla doldurdu. Biri bitmeden diğerinin etkisi büyüdü.

        - Küresel piyasalardaki korkunun artmasında muazzam yüksek kârların üzerinde oturulmasının da büyük payı var. İster Mart 2009’dan isterse daha sonraki bir tarihten gelişmiş piyasaların durumu bu. Aynı düzeyde olmasa da gelişmekte olan piyasalarda da yüksek kârlar oluştu.

        - Tahvillerin ise herhalde bu kadar güçleneceğini, faizlerin bu kadar uzun süreyle tarihi en düşük düzeylerde seyredeceğini kimse beklemiyordu. Asıl burada muazzam kârlar oluştu. Ancak bu kârların çoğu kâğıt üstünde. Henüz realize edilmedi. Korku ve sıkıntı burada. Kârları koruma güdüsü yani.

        - Bu nedenle tarihi dibini 26 Temmuz’da 8.84’le gören korku endeksi VIX cuma günü 16’nın üzerine çıkarak son bir ayda kendini ikiye katladı.

        - Korkunun bir nedeni piyasalardaki boğaların önüne çıkan engellerse diğeri de şimdiye kadar elde edilen yüksek kazançların kaybedilme korkusudur. Volatilite Endeksi VIX’in barometre gibi oynaması ve yukarı yönde çubuklar oluşturması, boğaların korktuğuna ve satış fırsatı kolladıklarına işaret ediyor.

        TÜRKİYE RİSKİNDE SON İKİ HAFTADA DİPTEN DÖNÜŞ

        Türkiye riski 2013 yılından sonra en düşük düzeyinde. Kredi iflas sigortası olan 5 yıllık CDS’ler 2013 yılında 106 bin dolara kadar gerilemişti. Ağustos 2015’te o dönemin hem yurtdışı kaynaklı hem de içeride siyasi kaynaklı endişelerinden dolayı 332 bine kadar çıkan CDS’i daha sonra dalgalı ama düşüş eğilimli olmuştu.

        Bu yılbaşında TL’nin değer kaybından dolayı yeniden sıçrayan CDS’ler TL’nin değerlenmesi ve küresel risk iştahının artması ile 7 aydır düşüş eğilimindeydi. 7 ayda yüzde 44 gerileyen CDS’ler 8 Ağustos’ta 167.600’e kadar indi. Buradan başlayan yükselme iki hafta içinde yüzde 6’yı buldu ve CDS’lerin fiyatı 177.600’e çıktı. İki yıl önceye göre CDS’lerin değerinde yüzde 33 azalma var. Bu durum Türkiye kaynaklı olmasından daha çok küresel likidite ve risk alma gelişmeleriyle uyumlu gerçekleşti. Son iki haftalık yükseliş de aynen öyle oluyor. Anlaşılan tek değiliz, anca beraber kanca beraber gidiyoruz.

        SONUÇ: “Bir damla su denizi bile büyütür.” Rus Atasözü

        Diğer Yazılar