Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Son dönemde İzmir emlak fiyatlarının performansı açısından dikkat çekiyor. Uzun yıllar makul artışlarla yetinen İzmir’de son bir yılda konut fiyatları yüzde 20 arttı. Bunda İzmir’in net bazda göç almasının payı büyük. TÜİK verilerine göre İzmir 2016 yılında 24 bin kişi göç aldı. Bu sayının 16 bini İstanbul’danmış.

        Ekonomi Bakanlığı, EGEV ve NTV & Özgencil işbirliğinde düzenlenen Ege Ekonomik Forumu’nda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, son dönemde yoğunlaşan “İzmir’e nitelikli göç” olgusunu gündeme getirerek şöyle dedi:

        “Eskiden İzmir’den beyin göçü veriyorduk. Ama şu anda İzmir, beyaz yakalı göç almaya başladı. TÜİK’e göre 2016 yılında yaklaşık 16 bin insan İstanbul’dan İzmir’e taşındı. İzmir’e yaşanan göçün nedeni ötekileştirmeden, özgürce yaşanan bir yer olmasından kaynaklıdır.”

        İzmir’in yaşam felsefesi nedeniyle bu kadar göç aldığını söyleyen Aziz Kocaoğlu şunları söyledi:

        “Bunun cevabı İzmir’in kanaat önderlerinde; daha da önemlisi İzmir’in kadınlarında. İzmir’in kadınları ekonominin, sosyal hayatın içinde. Kadınların sahiplendiği bir kentte yaşıyoruz. Kadınlarımız her türlü olaya anında müdahale ediyor. Böylece İzmir ruhu ve yaşam biçimi gelişerek büyüyor. İşte bu yüzden İzmir tozundan silkindi ve bu kente artık kimse kalkınmanın, büyümenin ve refah düzeyinin artmasının önünde engel olamaz.”

        2004 yılında 102 milyon liralık yatırım gideri olan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, 2016 yılında 2 milyar 350 milyon liranın üzerinde yatırım gerçekleştirdiğini açıklayan Kocaoğlu, “Ayrıca kırsalda kalkınma çalışmalarımızla ekonomiye ciddi ivme kazandırdık. Son 10 yılda Türkiye tarımı yıllık ortalama yüzde 2.1 büyürken, İzmir’de bu oran yüzde 5’i aştı” dedi.

        Reyting şirketlerinin İzmir Büyükşehir Belediyesi notunu AAA olarak verdiğini belirten Aziz Kocaoğlu, Libor artı yüzde 3’ü aşmayan faiz oranları üzerinden borçlandıklarını söyledi. Proje karşılığı yapılan borçlanmanın toplamını 2.1 milyar lira olarak açıklayan Kocaoğlu, “7.5 milyar liraya kadar borçlanma imkânımız var. Ancak cari harcamalar için borçlanma yoluna gitmiyoruz. Borcu ödeyebilen projeler için borçlanmaya gidiyoruz” dedi.

        Türkiye’nin yatırım notu yatırım yapılabilir düzeyin altında. Hiçbir kamu veya özel kuruluş da ülke notunun üzerine çıkamıyor. Küresel çapta kullanılan kredi notu döviz bazlı kredi notu. Reyting kuruluşları bir de yerel para bazında kredi notu veriyor ve bu notu farklı tutabiliyorlar. İzmir’in AAA notu da yerel para cinsinden. Aziz Kocaoğlu da resmi kanaldan gidildiğinde ülke notunun üstüne çıkılamayacağını kabul ediyor. Ama dışarıdan da daha uygun koşullu kredi bulabiliyor.

        **************

        O LEZİZ YEMEKLER HAKKINI İSTER

        Gurmeler Türkiye’nin en iyi gurme şehirlerini seçmiş. Antep 1, Hatay 2, İstanbul 3, Diyarbakır 4, İzmir 5, Malatya 6, Adana 7, Konya 8, Mardin 9, Trabzon 10 olarak sıralanmış.

        - Bir numara bence de Gaziantep’in hakkı. İstanbul’un gölgesinde bırakılmamış olmasını da takdirle karşıladım. UNESCO’dan aldıkları belge ile bunu tescillediler. Sadece yemek için bu kente hatırı sayılır bir seyahat yapılıyor. 4-5 lokantanın ve yine bir o kadar baklavacının müşterilerinin yarıdan fazlası kent dışından gelenlerden oluşuyor.

        - Ancak listede İzmir 5’inci sırada. İtirazım buraya. İzmir balık, ot ve mezede en iyi kenttir. Sütte pişirme, yoğurtlu balık, kavuniçinde balık gibi farklı pişirme tekniklerini de tek başına uyguluyor. Bence Antep bu işi çok istekli ve organize yaptığı için çok da görünür oluyor. Ama İzmir’in çeşitliliği de dikkate alınınca Antep’le ilk sırayı paylaşabilir. Eğer organize olmayı başarır ve vizyon da koyarsa Antep’le uzun vadede yarışabilecek tek şehirdir.

        - 10 sıralık listede Bursa ise hiç yok. Bu Bursa’ya büyük haksızlık. İskender kebabın, köftenin ve göçmen yemeklerinin başkenti unutulur mu hiç.

        - İlk 10 içinde Ankara’nın olmaması da bir eksiklik. Onca bürokrat, siyasetçi, devlet adamı, öğretim üyeleri ve bunların misafirleri saman mı yiyor? Ankara döneri de mi unutuldu?

        - Yine bu listeye Kayseri ve Afyon’un da konulması gerekiyordu. Yoksa oralarda yenen o leziz yemekler hakkını ister. Mantının, yağlamanın, fırınağzının, pastırmanın, sucuğun, kaymağın, tandırın bence hatırı kaldı.

        Diğer Yazılar