Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ekonominin geçen yıl yüzde 7.5 büyüyeceğine, bu yıl da üretim ile ihracatın daha iyi olacağına inandığını söyleyen Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan “Bizim ekonomideki en önemli sorunumuz ithalata bağımlılığın yüksek düzeyde olması. Bunu nasıl azaltabiliriz diye çalışıyoruz” dedi

        Yılın son ayı olmasından dolayı aralıkta ithalatın sıçraması normaldi. Ancak dün açıklanan dış ticaret verileri ithalatın ocak ayında da sıçrayışını sürdürdüğünü ortaya koydu. Ocak ithalatı 15.592 milyon dolardan yüzde 38 artışla 21.524 milyon dolara yükseldi. İhracat da yüzde 10.7 artışla 12.091 milyon dolara çıktı. Bunun sonucunda dış ticaret açığı yüzde 108.8 artışla 9.067 milyon dolar oldu.

        - İhracatın ithalatı karşılama oranı 2011 yılından sonra ilk kez yüzde 57.9’la yüzde 60’ın altına geriledi. Karşılama oranında yüzde 50’lere düşmek, yani ithalatın ihracatın iki katına yükselmesi dış dengede riskli bir sınır olarak ortaya çıkıyor. Nitekim 2000 yılında oran yüzde 51’e kadar düşmüş ve 2001 krizi patlamıştı.

        - İthalatı yükselten ana etken ise ister ihracatla, isterse iç tüketimle veya yatırımlarla olsun ekonominin hızlı büyümesi. Çünkü üretim yapısı gereği hammaddeyi ve enerjiyi ithal etmek durumunda kalıyoruz. Tıpkı geçen yıl ve bu ocak ayında olduğu gibi.

        - Ama geçen yıl ve bu ocak ayında büyümeye dayalı ithalat artışının üzerine bir de altın ithalatı ve enerji fiyatlarındaki artış bindi. Nitekim geçen yıl enerji ihtalatı 10 milyar dolar daha artarken altın ithalatı da yine aynı tutara yakın düzeyde sıçrama gösterdi. Bu iki ana kalemdeki artış ocak ayında da devam etti. Hele altın ithalatı 512 milyon dolardan 2.4 milyar dolara çıkarak yüzde 363.7 gibi çok yüksek artış kaydetti.

        - Ancak ithalatın diğer kalemlerinde yüksek artışlar var ve bunun ana nedeni de üretim çarklarının daha hızlı çalışmasından başka bir şey değil.

        - İthalat kalemleri arasında sevindirici gelişme ise yatırım malları ithalatında yüzde 27’lik artış meydana gelmesi ve 2.1 milyar dolardan 2.7 milyar dolara çıkması. Böylesi bir artışı da son yıllarda göremiyorduk. Geçen yılın ikinci yarısında başlayan yatırım malları ithalat artışının ocakta ivme kazanması özel sektörün ekonomik canlılığa ve kapasite kullanımına paralel yeni yatırımları hızlandırdığına işaret ediyor.

        - Nitekim önceki akşam 7-8 Mart’ta Mersin’de yapılacak Akdeniz Ekonomi Forumu için bir araya geldiğimiz Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan da aynı konuya parmak bastı. Öncelikle 2017’deki büyümenin yüzde 7.5 düzeyinde gerçekleşeceğini, üretim ve ihracat açısından bu yılın daha iyi geçeceğini, yüzde 5.5 büyüme hedefi konulduğunu belirten Lütfi Elvan “Bizim ekonomideki en önemli sorunumuz ithalata bağımlılığın yüksek düzeyde olması. Bunu nasıl azaltabiliriz diye çalışıyoruz. Bu çalışmalar birkaç aya kadar sonuçlanabilir. Yeni yapıyı rekabeti bozmadan yapacağız. Çünkü rekabetin bozulduğu bir ortam yatırım için de, üretim için de, büyüme için de iyi sonuçlar vermez. Ne yapacaksak rekabeti bozmadan, serbest piyasa çerçevesinde yapacağız” dedi.

        - Sanayide kapasite kullanımının yüzde 80 sınırına geldiğini, bu düzeyde özel sektörün yatırımlara giriştiğini, ihracat artışı için de bunun gerekli olduğunun altını çizen Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan sözlerini şöyle sürdürdü:

        “Zaman inanın yatırım zamanı. Biz her türlü imkânı sağladık. Yatırım ve istihdamı artıracak her türlü önlemi alıyor ve teşviki veriyoruz. İş dünyasının da bize, hükümete, bu ekonomiye güvenmesi lazım.”

        MERSİN’DE 200’ÜN ÜZERİNDE YATIRIMCI YER TAHSİSİ BEKLİYOR

        İlk kez düzenlenecek ve Kayseri, Adana, Hatay, Osmaniye, Karaman’ı da kapsayacak Akdeniz Ekonomi Forumu 7-8 Mart’ta Mersin’de yapılacak. Başbakan Binali Yıldırım’ın bakanlar Lütfi Elvan, Ahmet Eşref Fakıbaba ve Faruk Özlü’nün de katılacağı forum, küresel gelişmeler ışığında bölgesel vizyonu ortaya koymaya çalışacak.

        Mersin Milletvekili Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Doğu Akdeniz havzasının 7 milyar dolarlık ihracata ulaştığını ve müthiş bir potansiyeli bulunduğunu söyledi. Mersin’de yatırım yapılacak yer kalmadığını kaydeden Bakan Elvan bunun için 6 yeni organize sanayi bölgesi kuracaklarını söyledi. Kendisine iletilen verilere göre 200’ün üzerinde yatırımcının yer tahsisi beklediğini açıklayan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan yeni organize sanayi bölgelerinde 50 bin kişilik istihdam yaratılacağını ifade etti. Bakan Elvan Türkiye’nin beş ayrı bölgesinde mega sanayi bölgeleri kurulmasına karar verildiğini, bunlardan birinin de Mersin’de kurulması çalışmalarına başlandığını söyledi.

        Diğer Yazılar