Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        2016 yıl ortasındaki hain darbe girişiminin ardından hükümet ekonomi tarafını toparlamak için güçlü bir müdahale yaptı. Ekonomiyi canlandırmak için teşvik sistemini sonuna kadar genişletti, vergileri düşürdü. Hazine destekli 250 milyar liralık kredi kullandırıldı. Yatırım ortamı iyileştirildi ve şirket bazında teşvik sistemine geçildi. Kısa vadede istenen sonuçlar da sağlandı.

        - Şirketler iflas etmekten kurtuldu. Borç ödeme alışkanlıkları iyileşti. Ekonomiye güven arttı. Tüketici güveni ve iç tüketim yükseldi. Büyüme de 2017’de iki katı artışla yüzde 7.4’e yükseldi. Dün açıklanan bütçe rakamları da gösteriyor ki, yılın üç ayında vergi gelirleri yüksek seyrediyor, iç tüketim canlılığını koruyor. Sanayi üretiminde şubat ayı artışı yüzde 9.9’u buldu. Bütün bu öncü veriler yılın ilk çeyreğinde yüksek büyümenin devamına işaret ediyor. İstenen sonuç alındı, gol atıldı, skor 1-0.

        - Yine dün açıklanan ocak ayı verileri, son bir yılda istihdamın 1 milyon 387 bin kişi arttığını gösteriyor. Artışın içinde stajyeri veya çırağı vardır ama bu sonucu değiştirmiyor. Milyonu aşan insan belli bir gelire ve sosyal güvenceye kavuştu. İşsiz sayısı da 528 bin azalmayla 3 milyon 163 bine indi. İşsizlik oranı 1.9 puan gerileyerek yüzde 11.8’den yüzde 9.9’a indi.

        - İstihdamdaki artış yüzde 5.0’a ulaşırken, işsizlikteki azalma yüzde 14.3’le ciddi oranda iyileşti. Skor da oldu 2.0.

        ***********

        GALİBİYETİN YAN ETKİSİ YÜKSEK ENFLASYON VE CARİ AÇIK

        - Ekonomide atılan bu gollerden dolayı yenilen goller de var. Bunlardan biri, ekonominin canlı ve yurtiçi talebin yüksek olduğu bir dönemde döviz kurundaki sıçramanın da etkisiyle enflasyonun artmasıdır. Yıllık ortalamalar durumu daha iyi yansıtıyor. Geçen senenin mart ayı itibarıyla son bir yıllık ortalamada tüketici enflasyonu yüzde 8.21, üretici enflasyonu yüzde 6.89 olarak gerçekleşmişti. Bu yılın mart ayı itibarıyla son bir yıllık ortalama enflasyon ise TÜFE’de yüzde 11.14’e yükseldi, ÜFE’de de yüzde 15.35’e çıktı. TÜFE artışı 2.93 puan, ÜFE artışı 8.46 puana vardı. Üretici fiyatlarının tüketiciye göre yüksek oluşunda döviz kuru artışı etkili. Enflasyon artışı ile yenilen golle ekonomik durum oldu 2-1.

        - Ekonomi canlanıp üretim artınca hammaddeye bağımlılıktan dolayı ithalat da arttı. Buna enerji fiyatlarının yükselmesi ve altın ithalatının sıçraması da eklendi. Sonuç ise ekonominin müzmin hastalığı cari açığın tekrar sıçraması oldu. Cari açık yıllık olarak Şubat 2017’de 34.1 milyar dolardan Şubat 2018’de 53.3 milyar dolara yükseldi ve bir yılda 19.2 milyar dolar büyüdü. GSMH’ye oranı da yüzde 4’ten yüzde 5.5’e çıktı. İkinci golü de buradan yiyince maç 2-2 berabere bitti.

        - ”Makro ekonomide sorunlar kısa vadede çözülmez ancak yer değiştirir” dedikleri bu olsa gerek. Kısa vadede istenen sonuç sağlanmasına sağlandı. Uzun vadenin ne olacağını ise ünlü ekonomist Keynes yarım asır önce çözmüştü: “Uzun vadede herkes ölüdür.”

        Diğer Yazılar