Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ekonomik bünye içindeki sorun gelip döviz kuruna vurmuştu. Yaranın buradan uç vermesine izin verebilir ve tedaviye de buradan başlayabilirdik. Fakat bünyeyi ameliyat masasına yatırmak ve yapıyı düzeltmek yerine ağrı kesici ilacı içtik. Henüz rahatlamış değiliz, acı ilacı hazmetme aşamasındayız. Ama ilk belirtiler işe yarayacak gibi. Şimdilik yaranın üzerine bir örtü örttük. Kısa vadeyi kurtardık sayılır.

        Yüksek kur artışı yerine yüksek faizi tercih ederek faturayı yabancılara ödetme yerine yerlilerin önüne koyduk. Şimdi yemeği yiyen faturayı da ödeyecek. Yüksek faiz ister istemez büyümeyi düşürecek, konut sektörünü ve bankacılığı vuracak, oradan da sanayiye doğru gelecek.

        Şok faiz artırımı ilk başta amacına ulaştı. Ama iç ve dış gelişmeler önümüzdeki dönemde de kur üzerinde etkili olmaya devam edecek. Faizleri artırmak gerekli olabilir ama kurda istikrarı sağlamak için yeterli değil.

        ■ Çünkü ekonominin yapısal sorununu çözmedik. Yüksek cari açık ve buna bağlı yüksek dış finansman ihtiyacı devam ediyor.

        ■ Dış konjonktür ise dış finansman ihtiyacındaki ekonomileri cezalandırma yoluna gidiyor. FED'in alacağı kararları etkileme ve lehimize değiştirme lüksümüz yok. Dünkü gibi birden çok olumsuzluk bir araya geldiğinde faizin etkisini azaltabiliyor.

        ■ İç siyasi belirsizlikler bitmedi. Gerginlik ve risk devam ediyor. Seçim belirsizliği de ancak seçimleri geride bırakarak aşabiliriz.

        ■ Bundan sonra da kurda oynaklık olacak ama yükselen faizlerin etkisiyle geride bıraktığımız günlerdeki kadar değil. Oynaklıklar giderek azalacak. İşin rengi birkaç haftalık işlemlerin ardından daha bir netleşecek. O zaman bu kalın ayara belki ince ayarlar çekmek gerekebilir.

        ■ Şok artırımın önemli ve kalıcı bir yararı ise Merkez Bankası'nın "Faizi yükseltemez" görüntüsünü yıkmasıydı. Merkez Bankası geç kalmış, 1 hafta içinde zikzak yapmış olsa da faiz konusunda adım atabileceğini ispatladı. Bu adımla kaybettiği faiz silahına yeniden kavuştu. Merkez Bankası artık ringdeki tek kollu boksör konumundan kurtuldu. Kur oynaklığına karşı artık daha güçlü mücadele verebilir.

        SONUÇ: "Acıda her zaman tadılmayan muhteşem bir zevk vardır. "William Mason

        Diğer Yazılar