Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Geçen yılın sonunda altının onsu 1.184.5 dolara kadar inmişti. Aradan geçen 2.5 ayda yüzde 16 artışla 1.375 dolara kadar yükseldi. Yüzde 30 düştüğü bir yılın ardından altın bu artışını 2014'ün geri kalanında devam ettirebilir ve yıldızını yeniden parlatabilir mi? Altının yükselmesini destekleyen gelişmeler yanında düşmesini gerektiren unsurlar da var.

        ■ Altın 6 Eylül 2011'de 1920.3 dolarla tepe noktasına çıkmasının ardından düşüş eğilimine girdi. 2.5 yılı bulan uzun vadeli düşüşte altın fiyatları yüzde 38 geriledi ve 1184.5 dolara kadar indi.

        ■ Altın fiyatlarındaki gerilemede, emtia fiyatlarının genel bir düşüş eğilimine girmesi ile küresel likiditenin en yüksek noktasını yakaladığına dair kanaatin oluşması etkili oldu.

        ■ 2014'te başlayan fiyat yükselişinde küresel likiditenin bollaşacağı umudu hiç yok. Asıl etkili faktör Ukrayna'daki gelişmeler, Rusya ile Avrupa ve Amerika'nın karşı karşıya gelmesi. Siyasi gerginlik ve sıcak çatışma ihtimali altına çok yarıyor.

        ■ Bir başka neden Çin'deki ekonomik gelişmeler. Hem dış ticaret hem sanayi üretim verileri büyümede yavaşlamaya işaret ediyor. Çin dünyanın en büyük emtia alıcısı. Demir cevheri ve bakır fiyatlarında bu nedenle sert düşüşler yaşandı. Emtiadan çözülen paranın gidecek bir yeri ve sığınacak bir limanı olmalı. Bu da altın.

        ■ Yeni yıldan itibaren önce Ukrayna ardından Çin faktörlerinin altın fiyatlarını sıçratmasında, Eylül 2011'den beri devam eden ve 38'e varan düşüş de etkili. Bir yerde dinlenmiş, üzerindeki köpük fiyatı atmış ve tepki vermeye elverişli altın vardı.

        ■ Euro'nun yükselişi ve doların gerilemesi de, altın fiyatlarını yükselten bir gelişme. Ne de olsa altın dolarla fiyatlanıyor ve ifade ediliyor. Nitekim dün sadece altın değil, aynı zamanda Euro da son zamanların en yüksek değerine çıktı ve Euro dolar paritesi 1.40'a dayandı.

        ■ Altın fiyatlarının kısa vadede yoluna devam etmesi her şeyden önce siyasi gerginliklerin devamına veya artmasına bağlı. Küresel likiditenin artmasından, faizlerin düşmesinden ya da enflasyonun sıçramasından altın fiyatlarının beslenmesi gibi bir durum şimdilik yok.

        SONUÇ: "Kimse en yüksekten satıp en düşükten alamaz; yalancılar hariç." Wall Street özdeyişi

        Diğer Yazılar