Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Reyting şirketleri, IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlar Türkiye’nin 2014 büyümesini revize ettiler. Tahminler yüzde 2.33.2 arasında değişiyor. Buna karşılık açıklanan veriler daha güçlü bir büyümeye işaret ediyor.

        En başta sanayi üretimi ilk iki ayda ortalama yüzde 6 büyüdü. İhracat artışı çift haneli. Bu da net ihracatın büyümeye katkısını artırır. Muhtemelen yılın ilk çeyreği ihracatın öncülüğünde bir büyüme olacak.

        İthalattaki gerileme iç tüketimin hız kestiğinin işareti. Büyümeye buradan bir olumsuzluk gelecek.

        İnşaat sektörünün canlı, kamu harcamalarının yüksek olmasının etkisiyle ilk çeyrekte yüzde 4 civarı büyümeye devam etmiş olabiliriz.

        İÇ TÜKETİM DEVREDE: Nisan ayı ile yılın ikinci çeyreğine girdik.

        Seçim sonuçlarının siyasi belirsizliği azaltmasıyla ikinci çeyrekte perakende ticaret canlandı. Bütün sektörlerdeki alışverişte sıçrama var. Bu da geçmiş aylarda tüketimin ertelendiğinin işareti.

        Avrupa ekonomilerindeki kısmi canlanmanın etkisiyle ihracat artışının sürmesi yanında iç talep artışının sonucu olarak yılın ikinci çeyreğinde de büyüme biraz daha güç kazanabilir. Ancak geçen yılın aynı dönemine ait büyüme oranı yüzde 4.5 ile geçen yılın en yükseği. Bunun olumsuz baz etkisi ile bu yılın ikinci çeyrek büyümesi yüzde 4-5 arasında kalabilir.

        Tarım üretiminin hava koşullarından dolayı geçen yıla göre gerileyecek olması ise büyüme oranının daha da yükselmesini önleyecek.

        ECB PARASI GELİR Mİ: Yılın ilk yarısında ortalama yüzde 4 civarındaki bir büyümenin ardından ikinci yarıda ne olacağının yanıtı, siyasi gelişmelere ve özellikle Cumhurbaşkanlığı seçimlerine, küresel gelişmelere ve en çok da Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yeni bir parasal genişlemeye gidip gitmeyeceğine bağlı.

        Şüphesiz ki, Türkiye’nin seçim maratonu ağustos ayı ile bitmeyecek. Normal zamanında yapılacağı dikkate alınırsa gelecek yılın haziranında da genel seçimler olacak. Hükümet yine 1 büyümeyi azami kılmak isteyecek. Düşük büyümeyle seçime gitmek istemeyecek. Faizlerin düşürülmesi yönündeki baskısı belki bu nedenden.

        Ayrıca, hafta sonunda büyük projelere Hazine garantisi getirilmesinin büyümeyi ivmelendirici etkisi olacağı da açık. Projelere finansman bulunması kolaylaşacak ve maliyeti düşecek, projelerin yapımı hızlanacak. Girişimcilerde yeni projelere girme cesareti artacak. Nasıl olsa Hazine garantisi ile para bulunacak. Orta ve uzun vadedeki negatif etkisine karşılık, Hazine garantisinin kısa vadede büyümeyi hızlandıracağı açık.

        Yine yılın ikinci yarısında ekonomiyi destekleyecek dış gelişmelerden biri de, AB Merkez Bankası’nın yeni parasal genişlemeye gitmesi olabilir. Böyle bir karar, hem Avrupa ekonomilerini canlandıracağı için ticaret, hem de finansman olanaklarını genişleteceği için kredi kanalıyla Türkiye ekonomisini çift yönlü destekleyebilir. Bütün bu nedenlerden dolayı benim yılın bütününde büyüme tahminim yüzde 4 civarında.

        SONUÇ: “Denizi sev ama kıyıda ol.” George Herbert

        Diğer Yazılar