Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türbülans dönemine ve seçim öncesine denk gelen yılın ilk çeyreğinde cari açığın finansmanında en zor dönem yılın ilk çeyreği itibarıyla geçildi. Zorluğu ise hem açığın yüksekliğinden hem de iç ve dış konjonktürde finansman zorluklarından dolayı.

        ■ 2013 yılını 65 milyar dolarlakapatan cari açık mart sonunda 60 milyar dolara indi. Üç ayda yüzde 30 gerilemenin milli gelirdeki karşılığı yüzde 7.9'dan yüzde 7.3'e inilmesi. Ortalama dolar kuru yükseldiğinden dolayı milli gelirin artmadığını kabul etsek bile, 820 milyar dolaragöre cari açık yüzde 7.3'e düşüyor.

        ■ Bu, iyi bir gelişme. Artık her ay bulunması gereken yeni finansman 5 milyar dolara indi. Yıllık açık 50 milyar dolarınaltına indiğinde aylık ihtiyaç 4 milyar dolara düşecek.

        ■ İlk çeyrekte cari açığın finansm andükünuOyaynağı belirsiz net hata ve noagan kalemiyle gelen 6.6 milyar dolarlık para hafifletti. 11.5 milyar dolarlık açıktan geriye 4.8 milyar dolar kaldı.

        ■ Ancak yılın ilk çeyreğinde bu küçük rakamı da fonlayacak kadar dışarıdan net kaynak girişi olmadı. Daha doğrusu giriş oldu ama aynı zamandaçıkış olduğundan, net bazda bu yılın ilk çeyreğinde finans hesabı 39 milyon dolar eksi verdi. 4.8 milyar dolar da, Merkez Bankası rezervlerinden karşılandı.

        ■ Halbuki bir önceki yılın aynıdönemi nde cari açık 16.5 mily ar dolarla daha yüksek, net hata ve noksan kaleminden de 3.8 milyar dolar para çıkışı vardı. Kısaca bu yıl 4.8 milyar dolarlık fonlanan cari açık tutarı 2013 ilk çeyreği için 20.4 milyar dolardı. Buna karşılık dışarıdan gelen finansman 27.8 milyar dolar olunca, cari açık finanse edildiği gibi, 7 milyar dolar da Merkez Bankası rezervlerine eklendi.

        ■ Bu yılın ilk çeyreği ile geçen yılınilkçeyreğiarasında cari açıkta ve özellikle de cari açığın fonlamasında böylesine bir uçurum var. Birisi cennetse diğeri cehennem.

        ■ Eğer cari açık aynı ivmeyle düşmeye devam ederse yıl sonunda 45 milyar dolara inilebilir. Ancak iç tüketim alınan önlemlere rağmen halen canlılığını ve dolayısıyla ithalat gereğini koruyor. Bu durumun süreceği varsayımıyla cari açık biraz daha yukarıda, 46-47 milyar dolar seviyesinde çıkabilir.

        ■ Açığın, 867 milyar dolara ulaşması beklenen milli gelire oranı ise yüzde 5.4'e düşer. Hem tutarının azalması hem de dışarıdan fonlama koşullarında iyileşmenin olması, cari açığı bir süreliğine gündemden düşürebilir.

        SONUÇ: "Yazgı, yolunu kendi bulur." Virgilius

        Diğer Yazılar