Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        NUTELLA’YA SATIŞI DÜN TAMAMLADI, HABERTÜRK’E KONUŞTU

        Türkiye fındığının üçte birlik kısmını ihraç eden Trabzon’da yerleşik Oltan Gıda’nın İtalyan çikolata devi Ferrero’ya satışı tamamlandı. Şirketin yönetim kurulu başkanı Orhan Oltan, satışla birlikte “Ferrero’nun Türk fındığına büyük yatırımı olacağını” söyledi. Oltan, telefonla sorularımızı yanıtlarken sadece fiyat açıklamayacağını, çünkü satıcının da aile şirketi olması nedeniyle aralarında böyle bir anlaşmaya vardıklarını ifade etti. Satılanın sadece fabrika ve tesis olmadığını, şirketin “pazar, bilgi, birikim ve ilişki ağı” da olduğunu belirten Orhan Oltan “Öyle yıllık kârla filan alakalı değil, basında çıkan fiyatların çok üzerinde ve Türkiye’nin gurur duyacağı bir rakam” demekle yetindi. En az 5 yıl süreyle şirketin başında kalması şartıyla satışın yapıldığını kaydeden Oltan, “Şirket kârlıysa neden sattınız?” sorusuna “Çok farklı projeleri olduğu ve benim de işin başında kalmamı istedikleri için. Ben işimi çok seviyorum. Minumum 5 yıl kalacağım ama istersem daha uzun süreyle de kalırım. Fındık almak, fındık toplamak, sonra bunu dışarıya satmak çok kolay. Paranız varsa dünyanın en kolay alım satım işi. Parayı verirsin, düdüğü çalarsın. Ama artık fındık almak, satmak yetmiyor” dedi.

        TÜRK FINDIĞINI KAYBETMEK İSTEMEDİLER: Orhan Oltan sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz babadan fındıkçıyız. Oltan Gıda ise 30 yıllık oldu. Bu 30 yılın tek bir senesinde bile para kaybetmedi. Son fındık fiyat artışından da herhangi bir olumsuz etki asla söz konusu değil. Ferrero bizim en büyük müşterimiz ve Türk fındığının en büyük alıcısı. Dünyanın en kaliteli fındığı bizde. Ferrero ve Avrupa bu fındığı kaybetmek istemedi. Fındığa çok büyük yatırımlar yapacaklar. 10 milyon Euro’larca. Bizde fındık bahçeleri artık çok küçüldü. Verim düştü. Kente göçten dolayı da ilgi ve yatırım azaldı. Hâlâ elle toplanan ve işgücü yoğun bir ürün. Halbuki ABD’de toplama makineyle ve işçilik maliyetleri çok daha yüksek olmakla birlikte fındık üretim maliyetleri bizden daha düşük.

        ÜRETİMİN ŞARTLARI DEĞİŞECEK: Bizde de artık önemli bir zenginleşme oldu, işçilik eskisi gibi ucuz değil. Ferrero fındık bahçelerine girecek, işin içine teknoloji sokacak. Verim ve kalite artıracak. Çiftçinin kaybı olmadan maliyet avantajı yaratabilmek için makineleşmeye ağırlık verecekler. Bütün bunların sonucu da hemen değil 10 yıl, 15 yıl sonra alınacak. Yatırım, Türk fındığınadır ve tabii ki, bu yolla da kendi hammadde kaynaklarını sağlıklı bir şekilde geleceğe taşımayadır. Fındık üretiminin şartlarını değiştirerek kaliteyi artırma, maliyetleri çiftçinin kaybı olmadan düşürme yoluna gidecekler.”

        PİYASA KONTROLÜ OLMAZ: Bu satışın piyasayı kontrol etme ve tekelleşmeye yol açıp açmayacağı konusuna da açıklık getiren Orhan Oltan, şöyle konuştu: ”Fındık alım satımı dünyanın en kolay işi dedim ama piyasa şartlarında yapılırsa. Piyasada her şeyi arz ve talep belirler. Bu sene don felaketi olmasaydı, rekolte tarihi yüksek düzeyde olacaktı. O zaman fındık fiyatlarının nerede olacağını, ne kadar düşeceğini kimse bilemezdi. Don olayının olmasını elbette istemezdik ama iyi ki bu satış fındığın yok yılına denk geldi. Yoksa fındık fiyatının düşüklüğü, yabancı şirketin varlığına bağlanabilirdi. Şimdi don vurduğundan dolayı fındığın kilosu 10 lira. Hadi Ferrero düşürebiliyorsa düşürsün bu fiyatı 5-6 liraya da görelim bakalım. Fındığın geleceğine yatırım ne ölçüde iyi ve doğru ise piyasa şartlarına hâkim olmak istemek de o ölçüde yanlış bir şeydir.”

        ‘FINDIK HER TARAFA YUVARLANIR’

        Orhan Oltan 30 yıldan bu yana fındık işinin içinde. Tek başına Türkiye fındık ihracatının üçte birlik bölümünü yapıyor. Bu yönüyle dünyanın da en büyük fındık ihracatçısı konumunda. 500 milyon dolarla İSO 500 Büyük Sanayi Kuruluşu anketinde her yıl 50 ila 150. sırada yer alan Oltan Gıda’yı en az 5 yıl daha yönetecek. Fındıkta yaygın olan gelecek vadeli alım satım işine girmeyen Orhan Oltan, “Fındık yuvarlıktır. Ve her tarafa yuvarlanır” sözüyle de tanınıyor

        Diğer Yazılar