Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu geçmiş 12 yılda yaptıklarını ve kurumun 2023 vizyonunu açıkladı. 12 yılda uçak sayısını 65’ten 264’e çıkaran THY, 2021’e kadar 247 uçağın daha siparişini verdi. Bu uçakların liste fiyatı 35.5 milyar dolar. 2023 yılı geldiğinde THY’nin iştirakleriyle toplam cirosu bugünkü 17 milyar dolardan iki katı olan 34 milyar dolara, taşınan yolcu sayısı da 50 milyondan 120 milyona çıkacak. Hamdi Topçu dünyanın uçuş ağı en büyük havayolu şirketi olacaklarını söyledi.

        EGD aracılığıyla Sabiha Gökçen Havaalanı içinde yer alan Havacılık Bakım Onarım Merkezi’nde (HABOM) düzenlenen basın turunda Hamdi Topçu 2003’ten bu yana THY’nin aldığı mesafenin bir dökümünü yaptı, adeta kendi döneminde geçen 12 yılın bilançosunu çıkardı. 2003-2014 yıllarını kapsayan bu karşılaştırmada THY’nin olağanüstü bir performansı söz konusu. Çünkü Türkiye’deki pazar payı, hava taşımacılığının özel sektöre açılmasıyla yüzde 100’den yarı yarıya azalırken, THY’nin küresel pazar içindeki payı 3 kat artarak yüzde 0.5’ten yüzde 1.9’a çıktı. Bu pay, dünya GSYH’den yüzde 1.1’lik pay alan Türkiye milli gelirinin epeyce üzerinde. Yani THY’nin asıl başarısı iç hatlardan ziyade dış hatlarda ve transfer yolcu taşımasında. Nitekim bu sayededir ki, THY’nin toplam 17 milyar dolarlık yıllık gelirinin 9 milyar doları hizmet ihracatından kaynaklanıyor. Bir yerde THY’nin gelirlerinin yarısı ihracattan. Açıkça THY bu hizmet geliri ihracatıyla Türkiye’de en çok ihracat yapan şirketlerden biri.

        * Yine 16 iştirakiyle THY Grubu’nun toplam 17 milyar dolarlık gelire ulaşması, Türkiye’nin en büyük cirolu şirketleri arasına girdiğinin de bir göstergesi.

        * Hamdi Topçu bütün yapılanların şirketin kaynak yaratarak yaptığını söyledi.

        * Geçen 12 yıl boyunca şirketin zararla kapattığı yıl yok.

        * Yine geçmiş dönemde Hazine garantisi hiç kullanılmamış.

        * THY’nin yüzde 49’u devlete ait, yüzde 51’i halka açık. Ortaklardan da sermaye istenmemiş. Yani 12 yılda sermaye artışına gidilmemiş.

        * Bu 12 yıl boyunca banka kredisi de kullanılmamış. Maaş ödemek vs. için de kredi alınmamış.

        * Uçakların alımı ise zaten leasing yoluyla yapılıyor.

        * Türkiye’de en fazla SSK primi ödeyen kurum THY.

        * Yine Hamdi Topçu’nun deyimiyle “THY 80 yıllık tarihinde en yüksek nakdi olan dönemi yaşıyor.”

        * Aynı zamanda açılan hatlardan sadece Strasbourg hattı kapatılmış. 263 noktadan İstanbul’a yolcu getiriliyor ve katkısı olmayan hat yok.

        2023’TE 34 MiLYAR $ CİRO

        THY’nin yeni açıklanan Türkiye Markası’nı yurtdışında taşıyacaklarını belirten Hamdi Topçu şirketin 2023 vizyonunu da şöyle açıkladı:

        * ”450’nin üzerinde uçak,

        * 120 milyon yolcu sayısı,

        * 34 milyar dolar ciro,

        * Global pazardan % 2 pay,

        * Global bakım onarım pazarından yüzde 2.5 pay ile dünyanın uçuş ağı en büyük havayolu şirketi olmayı hedefliyoruz.”

        Sırada bakım onarım atağı var

        THY ayrıca 2013 yılında Havacılık Bakım Onarım Merkezi’ni (HABOM) 500 milyon dolar sermaye ile kurdu. Burada 10 geniş, 30 dar gövdeli uçağın bakımı yapılabiliyor. Şimdilik THY, Anadolu Jet ve Sun Ekspres uçaklarının bakımları yapılıyor. Uçak bakımında iyi olduklarını, onarımda da iyi olmak istediklerini belirten Hamdi Topçu onarımın kabiliyet gerektirdiğini, en çok sıkıntı çekilen konunun da teknisyen ve ara eleman olduğunu vurguladı. Kapasitelerinin yaklaşık yarısını dışarıya satacak şekilde kurduklarını anlatan Hamdi Topçu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yeni alınan uçağın 2 günde burada boyandığını söyledi. Burada küçük gövdeli bir uçağın boyası asgari 80 bin Euro’dan başlıyor.

        Bakım onarımda hedef dünyanın ilk beşine girmek. HABOM’a ABD, Rusya ve Çin’den olmak üzere 34 ülkeden uçak geliyor. Şirketin 2020 ciro hedefi 1.5 milyar dolar.

        Kocaeli’ndeki koltuk üretim ünitesi de Sabiha Gökçen’deki HABOM’un yanına taşınacak. Havaalanı için 2. pistin yakında ihalesine çıkılacak ve 2 yılda tamamlanacak.

        Diğer Yazılar