Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        2012 yılının finansal portföy hareketleri belli oldu. Türkiye'de yerleşik olan tasarruf sahiplerinin toplam finansal varlığı 2012'de yüzde 15 büyüyerek 930 milyar liraya yükseldi. Yerlilerin finansal varlığı daha çok mevduat, hisse senedi, katılım hesabı ve bireysel emeklilikle büyüdü. Mevduat büyümesinde döviz mevduatı TL'yi geçti. Geçen yıl başında 100 milyar dolar olan döviz tevdiat hesapları yıl sonunda 113 milyar dolara yükseldi. Üstelik dolar kurunun veya TL nin değer kaybetmesine ve Merkez Bankası Başkanı'nın sene başında üstüne basa basa "TL bu yıl doları yenecek" demesine rağmen.

        Gelişmelerin açık olmasına, TL nin daha değerli olacağının, faizlerin düşeceğinin anlaşılmasına karşılık yerliler dövize yatırımı artırmış. Çünkü aynı Merkez Bankası, bankalara TL zorunlu karşılıklarının belli oranını döviz ve altınla tutmalarına olanak tanıdı. Altın ve döviz mevduatı kıymete bindi. Altın mevduatı miktarı 10 milyarı geçti. Döviz hesaplarına uygulanan faizler de yükseltildi. Sonuçta her iki mevduat türü arttı. TL nin değerlendiği bir yılda dolarizasyon azalma yerine arttı.

        Bitişik tablodan izlenebileceği gibi, toplam tasarruflar içinde dağılım yıllar itibarıyla değişiklik gösteriyor. 5 yıl önceye göre TL mevduatın payı yüzde 43'ten yüzde 50'ye çıktı. Döviz mevduatı yüzde 22 ile aynı düzeyde kalırken, döviz ve TL olmak üzere tasarufların yüzde 72'si mevduattan oluşuyor.

        Geriye kalan küçük pastada payını en hızlı artıran katılım hesapları oldu. Toplam tasarruflar içindeki payı yüzde 1.5'ten yüzde 4.6'ya yükseldi. Bireysel emeklilik de yüzde 0.9 dan yüzde 2.2 paya ulaştı. Hisse senetlerinin payı yüzde 7.8'den yüzde 6.2'ye indi. Pastanın büyük kısmı mevduatın ve bunun içinde de dövizin olunca yerleşiklerin pozisyonunu risk almaktan çekinen, savunmacı ve sığınmacı olarak tanımlamak mümkün.

        Yabancıların portföy yatırımları ise 2012 de rekor düzeye yükseldi. Yüzde 60 artan yabancı portföyü 146.5 milyar dolara yükseldi. Bunun içinde en fazla artışı yüzde 71 ile hisse senetleri

        gerçekleştirdi. Artışın büyük kısmı değer kazanımdan kaynaklandı. Net bazda yabancıların piyasaya yaptıkları yatırım ise 6 milyar doları buldu. Risk alan taraf bir kez daha kazandı.

        SONUÇ: "Gözünü kapayan, yalnız kendine gece yapar." Shakespeare

        Diğer Yazılar