Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İBB, İstiklal Caddesi’nin yeni haline dair çizimler paylaştı, tartışma başladı. Caddenin birkaç ay sonra karşılaşacağımız halini ‘renksiz, ruhsuz, soğuk’ bulan İstanbullular ‘Niye ağaç yok?’ diye soruyor...

        İstanbul’un vitrini, gözbebeği, turistin şehre adımını atar atmaz ilk ayak bastığı yer İstiklal Caddesi baştan yaratılıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık 6 ay önce İstiklal’i değiştirmek için harekete geçmişti. Bu kapsamda, önce Nostaljik Tramvay’ın seferleri geçici bir süre için durdurulmuş, ardından altyapı kazısı başlamıştı. Önceki gün İBB’den yapılan açıklamadan öğrendik ki altyapı çalışmaları tamamlandı. Yani yetersiz olan yağmur suyu ve atıksu hattı yenilendi. Şimdi sıra üstyapıda...

        İstanbul Büyükşehir Belediyesi, önceki gün bu çizimi kamuoyuyla paylaştı. Eğer, tepkilerin ardından proje yeşillendirilmezse birkaç ay sonra böyle bir İstiklal’le karşılaşacağız.

        ‘GRİ VE SIKICI’

        Birkaç gün içinde başlayacak çalışmalar kapsamında caddenin zemini granit taşla kaplanacak. Böylece çok uzun yıllardır yakındığımız o kırık dökük, her yağmurda suyla dolan paramparça zeminden kurtulmuş olacağız. Dedim ya İBB önceki gün İstiklal’in yeni haline dair açıklamalar yaptı, bununla birlikte de birtakım görseller paylaştı kamuoyuyla. Biz de sayfamızda ‘İşte böyle olacak’ başlığıyla İstiklal Caddesi’nin çalışmalar tamamlandıktan sonra nasıl görüneceğini yansıtan çizimleri okurlarımıza sunduk. Peki İstiklal’in yeni hali nasıl tepkiler aldı dersiniz? Okurlarımızdan gelen mesajların özeti şu: “Kimi yeri asfalt, kimi yeri parke taşla kaplı, her yanı yamalı görüntü yerine zeminin bir bütünlük dahilinde granit taşla kaplanacak olması memnuniyet yaratmakla birlikte İstiklal’in yeni yüzüne dair ‘ruhsuz, renksiz, soğuk, beton, gri, sıkıcı’ eleştirileri var. Tabii eleştirilerin odak noktasındaki soru; ‘Neden ağaç yok?’”

        KAPKAÇ YÜZÜNDEN

        Kamuoyuyla paylaşılan çizimlerde ağaç olmaması sosyal medyanın da gündeminde. İstiklal Caddesi’nin iki yanında ağaçların sıralandığı eski fotoğrafları da iki gündür en çok paylaşılan kareler. 2000 yılına ait bu karelerle birkaç ay sonra karşılaşacağımız İstiklal Caddesi’ni karşılaştıran İstanbullular, ağaçsız, renksiz, beton görünümlü bir caddenin İstiklal’in ruhunu, hareketliliğini yansıtamayacağını düşünüyor ve ‘Beton İstiklal reva mı?’ diye soruyor. Peki, 10-15 yıl öncesine kadar ağaçlarla kaplı olan İstiklal’de ağaçlar niye kaldırıldı? Hatırlarsanız bir dönem İstanbul’un ve özellikle de Taksim’in en önemli sorunu ‘kapkaç’tı. İstiklal Caddesi’nde hemen her gün bir kapkaç vakası yaşanıyordu. O dönem kapkaçla mücadele edilirken caddedeki ağaçların kapkaççıların kaçmasına kolaylık sağladığı, bu nedenle de kaldırıldığı konuşulmuştu. Artık kapkaç sorunu ortadan kalktığına göre bakalım İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, ‘İstiklal’de ağaç olsun’ isteklerini, önerilerini dikkate alacak ve projede bir revizyon yapacak mı?

        Caddenin eski yeşil halini gösteren bu kare, Murat Germen’in arşivinden. Fotoğraf, 2000 yılı yaz aylarına ait.

        YEŞİL OLSUN KAMPANYASI

        Change.org’da da ‘İstiklal Caddesi yeniden ağaçlandırılsın’ kampanyası başlatıldı. Kampanyada şu ifadelere yer verildi: “19. yüzyılın sonlarından beri Türkiye’nin en ünlü caddelerinden biri olma vasfını koruyan İstiklal Caddesi bugün bir asfalt yığınından başka bir özellik taşımıyor. 2005’te İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın İstiklal Caddesi’nde ‘Daha rahat bir yürüme alanı olması için, caddeyi genişletme imkânımız da olmadığı için, engel teşkil eden ağaçları kaldırmayı prensip olarak düşündük’ diyerek kaldırdığı ağaçları geri istiyoruz. Şehrin her noktasının koca bir inşaat alanına çevrildiği 2017 itibarıyla İstanbul’da nefes alamıyoruz. Caddenin her iki yanına 112 tane ağaç dikilmesini istiyoruz.” Kampanyaya dün akşam itibarıyla 6 bin 500 kişi katıldı.

        Diğer Yazılar