Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Başkan Donald Trump, kendi partisinden bile giderek daha yoğun eleştiri bombardımanına tutulurken ilk yurtdışı gezisine çıktı.

        Aslına bakarsanız Trump; ülkesinde o kadar yoğun biçimde eleştirilmiyor.

        Eleştiriler genelde entelektüel kesimden gelirken, başından beri Trump’a cephe alan medya bu eleştirileri katlayarak yayınlıyor ve toplumda anti Trump bir hava varmış algısı yaratılıyor.

        Oysa gerçekte başkanın ABD gelenekleri, ABD Anayasası ve yasaları ile çelişen tavırları seçmenin umurunda bile değil.

        Gerçi bu hava, sonunda Trump’ın başkanlıktan azledilmesine yol açarak emlak milyarderini azledilen ilk başkan yapabilir.

        Zaten Trump da bildiğini okumaya devam ediyor ve “Görevden alınacak mı yoksa devam mı edecek?” tartışmaları arasında ilk yurtdışı gezisi için Suudi Arabistan’a uçtu bile.

        Bu gezide başkana kızı Ivanka Trump ile damadı Jared Kushner de eşlik ediyor.

        Son derece tutucu yani Ortodoks bir Yahudi olan Kushner, bu gezi için “hahamından” özel izin bile aldı.

        Çünkü gezi cumartesi gününe denk geliyor ve Ortodoks Yahudilerin cumartesi günü çalışmaları, iş yapmaları yasak.

        Bu izin bile ABD’de ve Yahudi çevrelerinde tartışma yarattı. Zira böyle bir izin ancak ölüm-kalım meselelerinde verilebiliyor. Acaba başkanın Suudi Arabistan ziyareti bir ölüm-kalım meselesi mi?

        Başkan Trump yaptıkları, yapmadıkları, medya tarafından abartılan cehaletiyle alay konusu olup gözden düşerken, damadı Jared ile kızı Ivanka’nın yıldızı ise giderek parlıyor.

        SLAV KANLI IVANKA AMERİKA’NIN KATERİNA’SI

        1981 doğumlu Ivanka şimdi 36 yaşında. Wharton School mezunu çok parlak bir kadın ve babasının seçim kampanyası boyunca en önemli figürdü.

        Trump’ın kadın hakları konusundaki sicilini düzetmekte çok etkisi oldu. Keza insan hakları konusunda babasının açıklarını kapattı, ırkçılık suçlamalarının savuşturulmasında etkin oldu.

        Dış politika konularında Trump’ın en büyük yardımcısı ve akıl hocasıydı. Kampanyanın da mimarlarından biriydi.

        MERKEL ÇOK SEVDİ

        Dünyanın gözüne ise en fazla çarptığı yer, Başkan Trump’ın elini bile sıkmadığı Alman Şansölye Angela Merkel’le kurduğu samimi diyalog oldu. Öyle ki, Merkel bile çok etkilendiğini itiraf ettiği genç kadını Almanya’ya davet edip resmen ağırladı.

        Almanya gezisi sırasında Ivanka’nın yıldızı iyice parladı.

        Siyaset öncesi iş hayatında da oldukça parlak bir kariyer çizen Ivanka, şimdilerde Melania Trump’ın New York’ta kalmayı tercih etmesi nedeniyle “First Lady” gibi davranıyor ve first lady’lerin resmi görevlerinin tamamını üstlenmiş vaziyette.

        AL DAMADIN İYİSİNİ DÜŞÜNME GERİSİNİ

        Ivanka kadar dikkat çeken yeni Amerikan siyasi figürü ise damat Jared Kushner.

        Kushner Ailesi, New York’un saygın Ortodoks Yahudi ailelerinden biri.

        Baba Charles Kushner, Polonya asıllı bir Yahudi ve aile ABD’ye 2. Dünya Savaşı sonrası göç etmiş.

        1985 yılında kurduğu emlak firmasıyla büyük başarı yakalamış bir dolar milyarderi.

        Ancak aynı dünürü gibi onun da başı 2000’lerin sonunda vergi dairesi IRS ile belaya girmiş. Vergi yolsuzluğu suçlamasıyla 2008 yılında hapse düşünce işin başına mecburen genç Jared Kushner geçmiş.

        Jared da Ivanka gibi 1981 doğumlu.

        2.5 MİLYONA HARVARD’A

        Pek parlak bir öğrenci değil. Harvard’da okumuş ama Harvard’a kabulü başarısı değil, babasının okula yaptığı 2.5 milyon dolarlık bağış sayesinde olmuş.

        Harvard sonrasında MBA ve hukuk okuduğu NYU’ya girmesi de babasına 3.5 milyon dolarlık bir bağışa patlamış.

        Ancak Jared başarılı bir öğrenci olamasa da başarılı bir işadamı olacağının sinyallerini üniversite yıllarında vermeye başlamış.

        Öğrenci iken Harvard’ın bulunduğu Massachusetts’te yaptığı emlak yatırımlarıyla milyonlar kazanmış.

        Jared ile Ivanka 2009 yılında evlenmişler.

        Ancak evlilik kolay olmamış. Kushner Ailesi, Jared’ın Ivanka ile evlenmesine Trump’lar Yahudi olmadığı için izin vermemişler.

        Bunun üzerine çift ayrılmış. Ancak Jared’la evlenmeyi kafaya koyan Ivanka, sıkı bir eğitimin ardından zorlu bir sınavdan geçerek Yahudiliğe geçmiş ve evlenme izni çıkmış.

        ASLINDA KENNEDY HAYRANI

        Kushner Ailesi’nin tamamı gibi Jared da aslında bir Demokrat. İdolü Demokrat Başkan F.D. Roosevelt. Çalışma odasında ise bir başka Demokrat başkanın, J.F. Kennedy’nin fotoğrafı var.

        Buna rağmen Cumhuriyetçi başkanın kampanyası boyunca kampanyayı gayri resmi olarak yöneten adam Jared Kushner oldu.

        Eşi Ivanka gibi onun da kampanyadaki varlığı Trump’ın antisemitik ve ırkçı suçlamalarından kurtulmasını sağladı.

        Trump’ın beklenmedik zaferinin ardından Ivanka ve Jared’ın politikadaki etkinlikleri de giderek arttı.

        Ivanka, Beyaz Saray’da resmen göreve başlarken, Jared ABD’deki “antinepotizm”, yani yakınlarına çıkar sağlamama yasasından ustaca sıyrılarak hükümetin çalışmasını verimli hale getirmeye yönelik bir göreve atandı.

        Kushner’in bu konudaki sözleri hem tartışmalı hem de tanıdık. Kushner şöyle diyor: “ABD hükümeti çokuluslu büyük bir Amerikan şirketi gibi yönetilmeli.”

        Bazıları Jared Kushner’i ünlü Rus devlet adamı Rasputin’e benzetiyorlar. O da bu benzetmeden hiçbir rahatsızlık duymuyor, bilakis bundan hoşlandığı söyleniyor. Ben de Slav kanı nedeniyle Ivanka’yı Çariçe Katerina’ya benzetmekte bir beis görmüyorum.

        Ve Başkan Trump her geçen gün medya tarafından kıyasıya yıpratılırken, Ivanka ve Jared’ın yıldızları her geçen gün biraz daha parlıyor, hayranları biraz daha artıyor.

        Öyle ki, Trump’ın 100 günlük icraatı sonrasında ABD’nin ilk kadın başkanının Ivanka, ilk Yahudi başkanının ise Jared Kushner olabileceği konuşuluyor...

        Diğer Yazılar