Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Dünya havacılığının kalbinin attığı en önemli dört fuar arasında yer alan Dubai Airshow’da bu yılın sürprizi, büyüyen havacılık sektörüne rağmen siparişlerin bir önceki fuarın çok gerisinde kalmış olmasıydı. Her sene dönüşümlü yapılan Londra Farnborough, Paris Air Show, her yıl kapılarını açan Las Vegas iş jeti fuarı NBAA ve 2 yılda bir gerçekleştirilen Dubai Airshow’da sektörün fotoğrafını çekmek mümkün oluyor. Ancak 2013’teki Dubai Airshow ve diğer fuarlarda alınan yüksek siparişlerin, uçak üreticilerinin 2019’a kadar üretim hatlarını doldurduğu ifade ediliyor.

        Dolayısıyla siparişin az olması da makul karşılanıyor. Havacılıkta dünyanın en hızlı büyüyen pazarı olan Ortadoğu’nun sektörel ibresini 1989’dan beri düzenlenen Dubai Air Show tuttuğu için burada gerçekleşen her hadise dikkat çekiyor. Bu yıl 14’üncü kez kapılarını açan Dubai Air Show, ikinci defa Körfez’in devasa projesi Dubai World Central’ın büyük bir bölümünü kapsayan Al Maktoum Havalimanı’nda düzenlendi. 1103 firmanın katıldığı fuarı, dünyanın dört bir yanından 65 bin ziyaretçi gezdi. Firmaların ve ziyaretçilerin 645 bin metrekarelik alanda ağırlandığı fuarda, 160 hava aracı sergilendi.

        HER AÇIDAN FARKLI BİR FUAR

        Dubai Air Show, her sene kendini yenileyerek işletmecilik anlamında örnek olacak yenilikler de ilgi çekiyor. Katılımcılar için telefon ve bilgisayar şarj bölümünden dinlenme alanlarına, medya merkezinden yeme içme alanlarına kadar her şey ziyaretçi odaklı düşünülmüş. Ayrıca fuara katılan ülkelerin şirketleri yan yana konumlandırılmış. Böylece fuarın daha derli toplu bir hale geldiğini söyleyebiliriz. Uçakların sergilendiği statik alan ve şirketlerin yer aldığı chalet bölümleri de havacılık fuarından istenecek her türlü ihtiyaca cevap verecek şekilde tasarlanmış.

        Dubai Air Show’a yolcu uçaklarından savaş uçaklarına, insansız hava araçları (İHA) ve helikopterlerden iş jetlerine, kabin içi ekipmanlarından bakım hizmetlerine havacılığın her segmentinden firma katıldı. Fuarda Türkiye’den THY çatısı altındaki THY Teknik, Turkish Cabin Interior ve Turkish Seat Industry ile birlikte TAI, TEI, Havelsan, Aselsan ve Roketsan ürünleriyle yer aldı ve ciddi ilgi gördü. Zira ilk defa bu fuara bu oranda Türk şirketi, aynı alanda iştirak etmiş oldu.

        Son yıllarda büyük bir aşama kaydeden İHA’lar, bu yılki fuarın da gözdesi oldu. Hem askeri hem de ticari amaçlı kullanımında patlama yaşanan İHA’lardan birçoğu fuarda görücüye çıktı. En çok ilgiyi ise 3 boyutlu yazıcı ile üretilen insansız hava aracı gördü.

        Dubai Air Show, ticari hareketliliğin yanı sıra uçakların gösterilerine de sahne oldu. Airbus’ın en yeni yolcu uçağı A350 XWB, savaş uçakları ve gösteri takımlarının şovları ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden Al Fursan gösteri takımı her fuarda olduğu gibi bu defada ilgiyle izlenen renkli gösterilere imza attı.

        İRAN, TÜRKİYE GİBİ OLACAK

        Dubai Airshow’da tüm şirketlerin yoğunlaştığı, ilişki kurmak için ümitle arayış içine girdiği ülke İran oldu. Özellikle iş jeti üreticileri İran’ın 1990’larda Türkiye’nin yaşadığı özel jetlerle tanışma evresini yaşayacağını ve sonra da pazarın büyüyeceğine inanıyorlar. Kullanılan slogan da ilginç:

        “Iran the new Turkey for business aviation” (İş jetleri için İran yeni Türkiye). Bugün ülkemizde 100’den fazla iş jeti olduğu düşünülürse iş jeti üreticileri bu benzetmeyi yapmakta haksız sayılmazlar. Ama sadece business jet tarafı değil, Airbus, Boeing, Embraer ve Bombardier gibi üreticilerin de yeni ve en önemli pazarı olarak İran öne çıkıyor.

        THY'YE ÖDÜLLÜ KOLTUK

        Fuarda öğrendiğimiz en önemli haberlerden birisi, Türk Hava Yolları’nın filosuna yakında ekleyeceği 7 adet Airbus A330’a almak için son noktaya geldiği ekonomi sınıf koltuklar oldu. Sınıfının en hafif koltuğu olan, konfor ve dizaynıyla da iF Design Award 2015 ödülünü alan Alman Recaro’nun geliştirdiği CL3710 model ekonomi sınıfı koltuklar, yakında THY’nin uzun uçuşlarında yolcularına konfor sunacak. Ergonomik koltukların 6 inch yükseklikteki başlık kısmı boynu kavrayacak şekilde esnek yapılmış, koltuk arkası servis masaları katlanabilir özelliğiyle daha işlevsel ve tek elle açılıp kapanmasıyla da daha kullanışlı hale getirilmiş. Her koltukta özel moodlight aydınlatma yer alıyor. Koltuk arkası ekranların 13 inch büyüklüğünde, uçak içi eğlence sistemi ünitesinin de koltuk altına entegre edilmiş olması sebebiyle ayaklar için geniş bir alan söz konusu. Ayrıca diğer koltuklarda 45 inch standart diz mesafesi aralığı bu modellerde 46.5 inch olarak tasarlanmış

        JEHAN BARBUR AIRPORT'TA

        Ünlü şarkıcı Jehan Barbur bu hafta Airport’ta konuğum oldu ve keyifli bir sohbet yaptık. Müzik ve edebiyat yolculuğunu konuştuğumuz Barbur, özellikle Beyrut’a ailece yaptıkları seyahatler başta olmak üzere çocukluğunda başlayan yolculuklarını, gördüğü ve görmek istediği yerleri her zamanki gibi özenle seçtiği kelimeleriyle anlattı. Ayrıca Airport’ta; her uçuş sırasında kabin amirinden duyduğunuz “Slides armed and cross check” anonsunun ne anlama geldiği, bu yıl 14’üncüsü düzenlenen Dubai Airshow’dan özel detaylar ve rota bölümünde ise Ortadoğu’nun huzurlu ülkesi Ürdün yer alacak. Yarın 11.10’da Habertürk TV’ye bekliyorum.

        Diğer Yazılar