Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Saf ve ana kuzusu Ali’nin, şöhret basamaklarını çıkıp şarkıcı olma arzusuna, cinsel gücü arttıran bitkisel karışımlar satan bir yaşam koçuyla enerji katan, herkesi bir yerinden yakalayacak özel bir yerli komedi filmi… “Olur Olur!”, akıcı kurgusundan capcanlı müziklerine kadar tüm ambalajıyla seyircisini bir kere kavradı mı bir daha bırakmıyor. Komedide ekip ruhunu zirveye çıkarırken Alper Kul ve Şinasi Yurtsever’in döktürdüğü karakterlerle hedefi tam 12’den vuruyor. “Pek Yakında” ile birlikte yılın en iyi ve kaliteli komedi filmi “Olur Olur!”, yarından itibaren sinema salonlarında izlenebilir.

        Gündelik hayata bakış atan ‘Güldür Güldür’ ekibi, BKM’nin yapımcılığında sınırları zorlayarak sahnede ve ekranda 1.5 senedir herkesi kahkahaya boğuyor. Ali Sunal’ın önderliğinde Alper Kul, Çağlar Çorumlu, Doğa Rutkay, Aylin Kontente gibi oyuncular ve misafir isimlerle bize kendimize bakmayı öğretiyorlar. BKM Mutfak’tan farklı bir şekilde skeçlerini durumlar üzerine kurgularken, yapay peruklardan besleniyorlar. Vodvil geleneğine yakın duruyorlar. Doğal olandan faydalanıp seyirciden de destek alarak her şeyi hicvetmeye çalışmıyorlar.

        İPİN UCUNU KAÇIRMAYAN RENGARENK BİR KAYBEDEN HİKAYESİ

        Dizilerden bildiğimiz yönetmen Kerem Çakıroğlu, Alper Kul ve Ali Kobanbay’ın senaryosundan destek alarak çektiği filmde, komediyi enerjik bir hale getiriyor. Temiz ve saf bir mahalle çocuğunun star olma hayallerini perdeye taşırken geçen yılki “MC Dandik” (2013) gibi ‘ayrıksı olmak isterken ipin ucunu kaçırma’ zaafına saplanmıyor.

        Aksine renkli dünyanın içine haddinde giriyor. Açıkçası Amerikan sinemasında bilinen adıyla tam bir ‘kaybeden’ hikayesi anlatıyor “Olur Olur!” (2014). “Beynelmilel” (2006), “Aşk Geliyorum Demez” (2009) ve “Düğün Dernek” (2013) gibi komedi filmlerinin soundtrack’lerinde imzasını gördüğümüz Aytekin Ataş’ın renkli müziklerinden, akıcı bir kurgudan ve usturuplu bir sinematografiden beslenen eser, Hollywood estetiğine de teğet geçiyor. Hatta çoğu zaman ‘düşler ülkesinde bu türde üretilen yapıtlardan ne eksiği var’ dedirtiyor.

        YAŞAM KOÇU İLE ANA KUZUSUNUN BULUŞMASI

        “Olur Olur!” (2014), temelde ‘Güldür Güldür’ün can simidi, İsmail Canevimden tiplemesinin mucidi Alper Kul’dan besleniyor. ‘Temel’i fenomene dönüştüren Kul, bu kez de kel sahne kimliği ve yapay peruğuyla bir yerlere gelme peşinde. Ama bu kez masumiyet Laz aklıyla çatışmıyor. Ana kuzusu Ali, karşısında bir yaşam koçu buluyor.

        Arkadaşının desteğiyle Zihni Orkinos’u seçmesi onu hem dalavereli, hem gelgitli, hem de kıvrak yollara sokuyor. Yaşam koçu-hasta ilişkisi şenlikli gözüküyor. Kul’un içindeki bildiğimiz Sadri Alışık ezberine Ben Stiller, Jon Heder kumaşını ekliyor. Bu konudaki akrabalık bağlarını aramamızı sağlıyor. Heder’in annesini Diane Keaton’ın, yaşam koçunu Jeff Daniels’ın canlandırdığı “Ana Kuzu” (“Mama’s Boy”, 2007) bir çırpıda akla geliyor. “Aşk Doktoru”nda (“Hitch”, 2005) randevu doktoruna can veren Will Smith’in kaybeden Kevin James’le ilişkisi de zihnimizde beliriyor. Elbette hikayenin kıvrımları bizim kültürümüzle farklılaştırılıyor, bir çalma çırpma durumu yok.

        SON BÖLÜM DIŞINDA HER ŞEY TIKIR TIKIR İŞLİYOR

        Açıkçası evin kapısından girince gözükmeden terlik atan tipik anne prototipinden, kapkara bir güvercinin isminin takıldığı kız arkadaş Burcu’nun işlevine kadar her şey tıkır tıkır işliyor. ‘Bizimkiler’ ruhlu bir aile temsili, durum komedisi damarını tuvalet mizahıyla birleştiriyor. Sadece son bölümdeki Ünlü Benzerleri Yarışması’nın mantık boşlukları karakterlerin şapşal olduğuna inandırıyor bizi. Dramatik yapının damarı konusunda kuşkulara düşürüyor.

        “Olur Olur!”, Alper Kul, Aylin Kontente, Onur Buldu, Rüştü Onur Atilla, Özgün Aydın, Aziz Aslan gibi ‘Güldür Güldür’ elemanlarının yanına Şinasi Yurtsever, Ayça Varlıer, Selin Yeninci, Taner Ergör, Jale Aylanç, Elif İskender, Yılmaz Gruda, Mehmet Özgür ve Ayten Uncuoğlu’nu ekliyor. Skeç üzerine skeç yerleştirerek işi kolaylayan birçok yerli komedi gibi yapmıyor. Film üretme arzusuyla yola çıkıyor.

        ZİHNİ ORKİNOS ADETA BİR DUBLAJ MUCİDİ

        Açıkçası karşımızdaki eksisiyle artısıyla bir sinema filmi. Bana kalırsa da açılış sekansındaki aydınlatıcı ‘masum adama aşık olduğu Azra ve sevgilisi eziyet çektirecek’ bölümünden itibaren bu amacından şaşmıyor. Ekip komedisini ‘ruh’ olarak hissettiriyor. Daha ziyade durumlardan mizah çıkarırken, erkeklerin prezervatif sorunundan cinsel problemlerine kadar her şey ‘seks komedisi’ değerlerinde seviyeli duruyor. Şinasi Yurtsever’in canlandırdığı, yaşam koçu ya da Viagra etkisi yapan bitkisel karışımlar satan kafa doktoru Zihni Orkinos’un Yeşilçam’da ayarı kaçan dublajları ti’ye alan kalıcı aksanı mucizevi!

        İpin ucunu asla kaçırmayan eser, saf aile çocuğunun flashbacklerini de, son bölümdeki şovdaki sahne performanslarını da doğru bir kurgu ile veriyor. “Her Şey Çok Güzel Olacak” (1998), “Tükler Çıldırmış Olmalı” (2009) ve “Pak Panter” (2010) ile tanıdığımız kurgucu Hakan Akol, filme bir tempo katıyor. Sıçramalı kurgu dengesinden yerleştirilen müziklerin işlevine kadar üslubu çözmüş gibi gözüküyor. Yeri geldiğinde kurgu tekniklerini usturuplu kullanıyor. Asla sabit kameraya bağlı kalmıyor.

        HER ANINDA GÜLDÜREN, ESPRİLERİYLE AKILDA KALAN BİR KOMEDİ

        Tayfun Pirselimoğlu’nun yanında çalışmasıyla bildiğimiz deneyimli Ercan Özkan’ın görüntü yönetimi ise hasarsız. Işıkta, renk ayarında bir sıkıntı yok. Canlı renkler, enerjik şarkılarla sarılıyor. Eczanenin içinde, evin içinde, dış mekanda, ısıyı nasıl ölçeğini, ışığı ne zaman içeri geçireceğini bilen, herhangi bir şekilde öne çıkmayıp popüler estetiği baltalamayan bir anlayış var.

        “Olur! Olur!”, son iki senede “Şevkat Yerimdar” (2013), “Mandıra Filozofu” (2014) gibi eserlerle yerli komedi filmlerinde yükselen kaliteye adapte oluyor. Hatta bunların üzerine çıkmakta da zorluk çekmiyor. Alper Kul ile Şinasi Yurtsever başta olmak tüm ekip doyumsuz! Kul’un bulduğu hikaye damarını kendine uydurması da, flashback sahnelerindeki uyum kesmesiyle başka zaman dilimine atlanması da, dahice karakterlerden beslenen şakalar da yerli yerine oturuyor.

        Hollywood geleneğine yakın bir estetikle çekilmiş eser, her anında güldüren, esprileriyle akılda kalan bir yapıta dönüşüyor. “Olur Olur!”, fısıltı gazetesiyle büyüyecek bir kahkaha tufanı ve “Pek Yakında” ile birlikte yılın en iyi yerli komedi filmi…

        FİLMİN NOTU: 5.5

        Künye:

        Olur Olur!

        Yönetmen: Kerem Çakıroğlu

        Oyuncular: Alper Kul, Şinasi Yurtsever, Ozan Buldu, Ayça Varlıer, Selin Yeninci, Aylin Kontente, Taner Ergör, Yılmaz Gruda, Ayten Uncuoğlu, Mehmet Özgür

        Süre: 109 dk.

        Yapım yılı: 2014

        Diğer Yazılar