Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        87. Akademi Ödülleri ya da namı diğer Oscar’lar 22 Şubat 2015’te sahiplerini bulacak. Her zaman olduğu gibi muhtemel adaylar bu yıl da 4-14 Eylül 2014 tarihleri arasında düzenlenen 39. Toronto Uluslararası Film Festivali’nden çıktı. Son dokuz senenin sekizinin galiplerinin ve birçok adayının prömiyerlerinin yapıldığı etkinlik, ulusal Telluride Film Festivali’yle arka arkaya gelen gösterimlerden ‘zafer’ çıkartmayı alışkanlık haline getirdi. Bu sene bu koldan “The Imitation Game” ‘En İyi Film’ yarışına favori girdi. Ayrıca ‘En İyi Erkek Oyuncu’da Steve Carell (ve Eddie Redmayne), ‘En İyi Kadın Oyuncu’da Reese Witherspoon (esas favori Amy Adams), ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’da J.K. Simmons (Mark Ruffalo ve Edward Norton’la çekişecek), ‘En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu’da Laura Dern (esas favori Patricia Arquette) azımsanmayacak bir tehdit oluşturdu.

        1-The Imitation Game

        Neyin nesidir?: Enigma makinesinin mucidi, eşcinsel bilgisayar bilimcisi Alan Turing’in öyküsü, 2. Dünya Savaşı’nın kısalmasını sağlayan bir efsanenin Nazizme ve homofobik kesimlere karşı mücadelesini resmediyor. Benedict Cumberbatch’e Keira Knightley ve Matthew Goode’un eşlik ettiği filmde, yönetmenlik koltuğunda Norveçli Morten Tyldum var.

        Oscar şansı: Benedict Cumberbatch’in ‘En İyi Erkek Oyuncu’, Keira Knightley’nin ‘En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu’ adaylıklarında sekme yaşamaması bekleniyor. Sırasıyla ‘En İyi Müzik’, ‘En İyi Uyarlama Senaryo’, ‘En İyi Sanat Yönetimi’, ‘En İyi Kurgu’ ve ‘En İyi Kostüm Tasarımı’ filmin başa oynadığı dallar olacak.

        ‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: “Zoraki Kral” ve “Artist”i Toronto prömiyerleriyle zafere taşıyan TWC (The Weinstein Company), bu sene “Big Eyes” ve “Macbeth”i Aralık vizyonuna saklayarak bu filmin siyasi damarına yüklendi. Kilit Telluride ve Toronto gösterimlerine burada ‘Seyirci Ödülü’ de eklenince, yarışın favorisi ortaya çıktı.

        Türkiye vizyon tarihi: Sahibi var, tarihi belli değil.

        2-Foxcatcher

        Neyin nesidir?: 1980’lerde, Reagan döneminde geçen bu Olimpik güreş filminde, Du Pont adlı milliyetçi güreş koçu ile milli takıma katılan iki kardeşin çekişmesi ele alınıyor. Cannes’da ‘En İyi Yönetmen’ ödülüne ulaşan Bennett Miller, Steve Carell, Channing Tatum, Mark Ruffalo, Sienna Miller ve Vanessa Redgrave’li bir kadroyu yönetiyor.

        Oscar şansı: En az yedi dalda aday olur: ‘En İyi Film’, ‘En İyi Yönetmen’, ‘En İyi Erkek Oyuncu’, ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’, ‘En İyi Özgün Senaryo’, ‘En İyi Müzik’, ‘En İyi Makyaj’ banko. Bunlara ‘En İyi Kurgu’ ve ‘En İyi Sinematografi’ de bir şekilde eklenebilir. Steve Carell, makyaj harikası tiplemesiyle ‘En İyi Erkek Oyuncu’da bir adım önde, fiziksel dönüşüm geçiren Mark Ruffalo ise ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’da rekabetçilerden biri konumunda.

        ‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Cannes, Telluride, Toronto ve New York dörtlüsünü tamamlayan eser, Sony Pictures Classics’in tecrübesiyle en üst noktayı yokluyor. “Artist” ve “İhtiyarlara Yer Yok”un benzer yollardan geçip yakaladığı zafer, yinelenecek mi? Miller’ın Cannes ödülü, filmi itici hale getirse de Toronto’nun ikinci favorisi “Foxcatcher”.

        Türkiye vizyon tarihi: 30 Ocak 2015

        3-Yaban (Wild)

        Neyin nesidir?: Cheryl Strayed’in 2012’de kaleme aldığı anı kitabı, annesinin ölümüyle kendini yürüyüşe verip kapitalizme isyan eden, uyuşturucu ve seks müptelası bir bireye odaklanıyor. Yönetmenliğini Jean-Marc Vallée’nin yaptığı yapıtta Reese Witherspoon ve Laura Dern rol alıyor.

        Oscar şansı: ‘En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu’da Laura Dern için favori diyenler var. ‘En İyi Kadın Oyuncu’da Reese Witherspoon ilk üçte. Bunlara Nick Hornby’nin uyarlama senaryosunun yanı sıra kurgu ve müzik de eşlik edebilir.

        ‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Buradan “Milyoner” ve “12 Yıllık Esaret”i zafere ulaştıran Fox Searclight bu sene daha ziyade Venedik ve Telluride yolunu seçip birincil tehdide dönüşen “Birdman”i öne çıkarıyor. Bu film onların “Büyük Budapeşte Oteli” ile birlikte yan ürünü.

        Türkiye vizyon tarihi: 22 Şubat 2015

        4-The Theory of Everything

        Neyin nesidir?: ALS hastalığına yakalanan ünlü kuramsal fizikçi Stephen Hawking’in yıllara yayılan acıklı biyografisi, sezonun en çok ağlatacak filmi… “Teldeki Adam” ve “Gölgede Dans” ile tanınan James Marsh bu kez büyük oynarken, yanına Hilary Swank, David Thewlis, Felicity Jones ve Eddie Redmayne’i de alıyor.

        Oscar şansı: ‘En İyi Uyarlama Senaryo’, ‘En İyi Müzik’ ve ‘En İyi Erkek Oyuncu’da aday olacaktır. Eddie Redmayne, çok sevilen ‘ölümcül hastalıkla dönüşüm geçiren karakter’i abartarak canlandırınca bu kategoride bir anda ilk üçe yükseldi. Bunlara Felicity Jones ile ‘En İyi Kadın Oyuncu’ eklenebilir.

        ‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Focus Features, “Ciddi Bir Adam”, “İki Kadın, Bir Erkek” ve “Sınırsızlar Kulübü”nü bu kategoriye sokmuştu. Akıllı stratejileriyle biliniyor. Ağlatma lobisini es geçmeyecektir!

        Türkiye vizyon tarihi: 27 Şubat 2015

        5-Whiplash

        Neyin nesidir?: Günümüz New York’unda bir caz bateristi ile onun zalim ustasının çatışması… Miles Teller ile J.K. Simmons’ı karşı karşıya getiren yapıt, yılın Sundance galibi…

        Oscar şansı: Raimi’nin ‘Örümcek Adam’ serisindeki gıcık gazete patronu rolüyle bilinen J.K. Simmons, ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’ dalının favorisi. ‘En İyi Özgün Senaryo’, ‘En İyi Ses Miksajı’, ‘En İyi Ses Kurgusu’ kategorilerini de unutmayalım.

        ‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Sony Pictures Classics, “Foxcatcher”a yükleniyor. “Whiplash”, Sundance galibi olmasından faydalansa bile ancak zoraki bir adaylık alabilir.

        Türkiye vizyon tarihi: Sahibi var. Tarihi belli değil.

        6-Bay Turner (Mr. Turner)

        Neyin nesidir?: 1775-1951 arasında yaşamış ünlü İngiliz ressam J.M.W. Turner’ın biyografik filmi… Usta yönetmen Mike Leigh imzalı eser Cannes Film Festivali’nde Nuri Bilge Ceylan’la yarışıp Timothy Spall’a ‘En İyi Erkek Oyuncu’ ödülü getirmişti.

        Oscar şansı: Spall, Cannes başarısı sebebiyle en kötü ihtimalle ilk sekizde... Film, ‘En İyi Kostüm Tasarımı’, ‘En İyi Sanat Yönetimi’ ve ‘En İyi Makyaj’ı es geçmez. Hatta şanslıysa ‘En İyi Sinematografi’, ‘En İyi Özgün Senaryo’ ve ‘En İyi Müzik’te de başını içeriye sokabilir.

        ‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Sony Pictures Classics, “Foxcatcher”la ilgileniyor. “Bay Turner”, “Whiplash”le birlikte yedekte…

        Türkiye vizyon tarihi: Sahibi var. 13. Filmekimi’nde gösterildikten sonra vizyona girecek.

        7-Aşkın Halleri (The Disappearance of Eleanor Rigby: Them)

        Neyin nesidir?: Bir çiftin ayrılışına iki tarafın bakış açısından odaklanan 190 dakikalık arşivlik eserin, Oscar sezonuna uydurulmuş düz akan 70 dakika kısa versiyonu. Evliliğin körelttiği bireyleri Jessica Chastain ile James McAvoy canlandırıyor.

        Oscar şansı: Toronto’dan geçen sene çıksa da bu yıl yarışa girdi. Jessica Chastain’in ‘En İyi Kadın Oyuncu’ adaylığı garanti gibi. ‘En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu’da Viola Davis de düşünülürken, ‘En İyi Özgün Senaryo’ ihtimaller dahilinde…

        ‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Weinstein’in bir senedir böyle bir planı olmadı. Film kendi gücüyle bir yerlere gelmeye çalışıyor.

        Türkiye vizyon tarihi: 17 Ekim 2014

        8-Still Alice

        Neyin nesidir?: Erken yaşta alzheimer’a yakalanan 50 yaşlarında, üç çocuklu, dilbilgisi öğretmeni bir annenin öyküsü… Richard Glatzer-Wash Westmoreland imzalı eserde Julianne Moore, Alec Baldwin, Kristen Stewart ve Kate Bosworth rol alıyor.

        Oscar şansı: Julianne Moore, “Yıldız Haritası”nın bir sonraki sezona atılması sonrası bu filmle şansını deneyecek. ‘En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu’da Kristen Stewart azımsanmamalı.

        ‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Filmin haklarını Toronto’da satın alan Sony Pictures Classics, “Foxcatcher”, “Whiplash” ve “Mr. Turner”la ilgileniyor. Bu projeden ümidi yok, henüz vizyon tarihini de açıklamadı.

        Türkiye vizyon tarihi: Sahibi var. Vizyon tarihi belli değil.

        9-Çöldeki İzler (Tracks)

        Neyin nesidir?: 1977 yılında köpeği ve dört deveyle Avustralya çöllerinde 1.700 millik mesafe kat eden Robyn Davidson’ın çarpıcı gerçek hikayesi… “Aşk Artık Burada Oturmuyor” ve “Duvak” ile tanınan John Curran’ın yönettiği filmde, Mia Wasikowska ve Adam Driver rol alıyor.

        Oscar şansı: Toronto’dan geçen yıl çıkmıştı. Ama vizyonu bu seneye sarktığı için ‘En İyi Kadın Oyuncu’da Mia Wasikowska da kendini bu sezon yoklayacak.

        ‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Hiç şansı yok. Şirketi The Weinstein Company, çoktan “The Imitation Game”in peşine takıldı, onun yedeklerini de (“Big Eyes”, “Macbeth”) belirledi. Bu filmi kendi haline bıraktı.

        Türkiye vizyon tarihi: 18 Temmuz 2014’te girdi.

        10-Yargıç (The Judge)

        Neyin nesidir?: Hakim baba ile yıllardır görmediği savunma avukatı oğlu, müvekkil-avukat ilişkisiyle aradaki soğukluğu eritebilir mi? David Dobkin imzalı eserde Robert Downey Jr., Robert Duvall, Vera Farmiga, Vincent D’Onofrio ve Dax Shepard rol alıyor.

        Oscar şansı: Oscar’lı usta oyuncu Robert Duvall’ın ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’da adı ciddi ciddi geçiyor. Ama süreç içinde bu kategorideki rakiplerin artması bir geri adıma yol açacaktır.

        ‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Festivale Robert Downey Jr.’ın yaratacağı açılış gecesi ışıltısı için alındı. Warner Bros. Paul Thomas Anderson’ın “Inherent Vice”ına yüklenmiş durumda. O olmazsa da “American Sniper”ı kolluyor.

        Türkiye vizyon tarihi: 10 Ekim 2014

        11-St. Vincent

        Neyin nesidir?: Alkolik ve huysuz savaş gazisi St. Vincent, yan komşusunun çocuğuna bakıcılık yapmakla görevlendirilince olanlar olur… Bill Murray, Melissa McCarthy, Naomi Watts, Chris O’Dowd ve Terrence Howard’ın rol aldığı film Theodore Melfi’nin ilk sinema eseri.

        Oscar şansı: ‘En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu’de yetenekli oyuncu Naomi Watts ile Amerikan halkının taptığı Melissa McCarthy, ‘En İyi Erkek Oyuncu’da Bill Murray’nin adı geçiyor. Ama bence Murray, Altın Küre’de ‘Komedi-Müzikalde En İyi Erkek Oyuncu’ kategorisi için daha şanslı bir isim…

        ‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Toronto’da Seyirci Ödülü sıralamasında üçüncü olmasına karşın bu konuda adı geçmiyor. Zaten TWC çoktan ilk ve ikinci seçeneklerini belirledi. Bu filme ticari proje olarak bakıyor.

        Türkiye vizyon tarihi: 19 Aralık 2014

        12-Rosewater

        Neyin nesidir?: Yeşil Devrim zamanında İran’da İran asıllı Kanadalı gazetecinin beş aylığına hapsedilmesiyle yaşananlar… Ünlü TV programı sunucusu Jon Stewart’ın ilk yönetmenlik denemesinde Gael Garcia Bernal, Haluk Bilginer ve Shoreh Aghdashloo rol alıyor.

        Oscar şansı: Yardımcı kadın oyuncu dalında İranlı Shohreh Aghdashloo’un adı geçiyor. Filmin en iyi performansını veren Haluk Bilginer de ‘En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu’ için ‘neden olmasın?’ dedirtiyor.

        ‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Open Road Films’in PR gücü yüksek değil. Jon Stewart’ın filminde İran’da mahkum edilen gazeteci tiplemesi de çok çekici mi? Hayır. Zor bir süreç…

        Türkiye vizyon tarihi: Sahibi yok.

        13-Cake

        Neyin nesidir?: Kronik ağrı bozukluğundan mustarip bir kadının gördüğü hayaller, çektiği halsizlik ve hayatındaki insanlar… Claire Simmons’ı Jennifer Aniston canlandırırken, ona Sam Worthington, Anna Kendrick, Adriana Barraza, Chris Messina ve Willaim H. Macy eşlik ediyor.

        Oscar şansı: ‘En İyi Kadın Oyuncu’da Aniston iddialı. Fiziksel dönüşüm geçiren, irade öyküsüne malzeme olan tiplemeler her zaman satmıştır.

        ‘En İyi Film’ Oscar’ı’na ne kadar yakın?: İmkansız gibi. Henüz ABD dağıtımcısı yok. Muhtemelen 2015’te vizyona girecek.

        Türkiye vizyon tarihi: Türkiye’de sahibi yok.

        14-Yıldız Haritası (Maps to the Stars)

        Neyin nesidir?: Bir Hollywood ailesinin içine sızarken, yapmacıklıktan beslenip suça, nefrete, üçlü ilişkiye, uyuşturucu kullanımına, cinsel yozlaşmaya meyleden bir taşlama… Julianne Moore’a Mia Wasikowska, John Cusack, Robert Pattinson, Olivia Williams ve Carrie Fisher eşlik ediyor.

        Oscar şansı: Julianne Moore için ‘En İyi Kadın Oyuncu’ dalı konuşuluyor. Cannes’da bu kategoride zafere ulaşan oyuncu, bu konudaki istatistikleri kullanmanın peşinde…

        ‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Filmin haklarını alan Focus’un “Theory of Everything”i düşünerek Cronenberg imzalı eseri bir sonraki sezona atacağı söyleniyor. Böylesi camp bir Hollywood taşlaması, inadına kötü oyunculuklarla zaten Akademi’nin damak tadına uygun değil.

        Türkiye vizyon tarihi: 13. Filmekimi’nde gösterildikten sonra vizyona girecek. Tarihi belli değil.

        15-Beyond the Lights

        Neyin nesidir?: Afro-Amerikalı seksi R & B şarkıcısı Nomi Jean’in, şöhret basamaklarını çıkarken korumasına aşık olmasıyla başına gelenler… Başroldeki İngiliz Gugu Mbatha-Raw’a Danny Glover ve Minnie Driver gibi deneyimli isimler eşlik ediyor.

        Oscar şansı: Pek ismi geçmiyor. Toronto’da fısıltı gazetesiyle ‘Afro-Amerikan başarı hikayesi’ damarına oynuyordu, tutmadı. ‘Aşk filmi’ne kayan fragman her şeyi mahvetti.

        ‘En İyi Film Oscar’ı’na ne kadar yakın?: Filmi Sony Pictures dağıtacakken yönetmen Gina Prince-Bythewood’un isimsiz başrol oyuncusu ısrarı sebebiyle bu arzusundan vazgeçti. Böylece Oscar sezonunda onarılamaz bir yara alındı ve iş Relativity Media gibi deneyimsiz bir şirkete kaldı. Üstelik ‘siyahi müzisyen biyografisi’ olarak James Brown’ın yaşamından kesitlere sunan “Get On Up”, Afro-Amerikan filmi kontenjanından ise “Selma” öne çıkarılırken, “Beyond the Lights”ın şansı daha da azalıyor. Çok uzak bir ihtimal…

        Türkiye vizyon tarihi: Sahibi yok.

        TORONTO’DAN ÇIKAN ADAYLIK HARİTASI

        En İyi Film:

        “The Imitation Game”

        “Foxcatcher”

        “Yaban”

        “The Theory of Everything”

        “Bay Turner” (karanlık at)

        “Whiplash” (karanlık at)

        En İyi Yönetmen:

        Bennett Miller (“Foxcatcher”)

        Morten Tyldum (“The Imitation Game”)

        Jean-Marc Vallée (“Yaban”) (karanlık at)

        Mike Leigh (“Bay Turner”) (karanlık at)

        James Marsh (“The Theory of Everything”) (uzak ihtimal)

        En İyi Erkek Oyuncu:

        Steve Carell (“Foxcatcher”)

        Eddie Redmayne (“The Theory of Everything”)

        Benedict Cumberbatch (“The Imitation Game”)

        Timothy Spall (“Bay Turner”)

        Bill Murray (“St. Vincent”) (karanlık at)

        Miles Teller (“Whiplash”) (uzak ihtimal)

        Robert Downey Jr. (“Yargıç”) (uzak ihtimal)

        En İyi Kadın Oyuncu:

        Reese Witherspoon (“Yaban”)

        Jessica Chastain (“Aşkın Halleri”)

        Julianne Moore (“Still Alice”)

        Mia Wasikowska (“Çöldeki İzler”)

        Jennifer Aniston (“Cake”) (karanlık at)

        Felicity Jones (“The Theory of Everything”) (karanlık at)

        Gugu Mbatha-Raw (“Beyond the Lights”) (uzak ihtimal)

        En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu:

        J.K. Simmons (“Whiplash”)

        Mark Ruffalo (“Foxcatcher”)

        Robert Duvall (“Yargıç”)

        Channing Tatum (“Foxcatcher”) (uzak ihtimal)

        En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu:

        Laura Dern (“Yaban”)

        Keira Knightley (“The Imitation Game”)

        Kristen Stewart (“Still Alice”)

        Viola Davis (“Aşkın Halleri”)

        Shoreh Aghdashloo (“Rosewater”) (karanlık at)

        Naomi Watts (St. Vincent) (uzak ihtimal)

        Melissa McCarthy (“St. Vincent”) (uzak ihtimal)

        Dorothy Atkinson (“Mr. Turner”) (uzak ihtimal)

        Diğer Yazılar