Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        FİLMİN NOTU: 6

        4 yıl önce seyrettiğimiz “Pamuk Prenses ve Avcı” filminin hem öncesi hem de sonrasında olup bitenleri anlatan “Avcı: Kış Savaşı” (The Huntsman: Winter’s War) gösterime girdi. Fantezi aksiyon sinemasının görkemli bir örneği olan film “Yüzüklerin Efendisi”ni de andırıyor.

        2012’de gösterime giren “Pamuk Prenses ve Avcı” (Snow White and the Huntsman), “Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler” masalının yeni bir yorumuydu. Pamuk Prenses’i karşımıza, kraliçe Ravenna’nın (Charlize Theron) baskıcı iktidarına meydan okuyan özgürlük savaşçısı bir lider olarak çıkaran film, fantezi türünden beslenen çağdaş aksiyon sinemasının bir örneğiydi. “Avcı: Kış Savaşı” aynı dünyada geçen, benzer tarzda bir film. İlk filmin hem öncesine hem de sonrasına uzanan hikâyede Pamuk Prenses’in bu kez sadece adı geçiyor. Evan Spiliotopoulos ile Craig Mazin’in yazdığı senaryo, sadece filme adını veren avcı Eric’i (Chris Hemsworth) değil, Ravenna’nın kız kardeşi Freya’yı (Emily Blunt) da öykünün merkezine alıyor. İskandinav mitolojisinden esinlenilerek yazılmış Freya aslında filmin en ilgiye değer ve önemli karakteri. Dokunduğu her şeyi buza çeviren “Karlar Ülkesi”ndeki (Frozen) Elsa da aynı mitten geliyordu. Freya’nın Elsa’dan farkı, yeteneğini kötülük ve iktidar için kullanması... Başlangıçta iyi kalpli, masum biri ama başına gelen acı olaydan sonra bir sevgi düşmanına dönüşüyor; kuzeye gidip insanlara zulmeden bir krallık kuruyor. Krallığındaki kar ve soğuk, onun “kalbindeki buzlanmayı” da simgeliyor. Ne var ki, Emily Blunt’ın oyunculuğunun da katkısıyla derinlerinde gizlediği o saf genç kızı aklımızdan hiç çıkaramıyoruz.

        ‘Yüzüklerin’ etkisi

        Avcı Eric ise Freya’nın ordusu için küçük yaşta ailesinin elinden zorla alınan çocuklardan biri. Birlikte büyüdüğü Sara’ya (Jessica Chastain) âşık olunca hayatı değişiyor ve “gücün karanlık tarafı”ndan çıkarak ilk filmde izlediğimiz kahramana dönüşüyor. İkinci filmin ikinci yarısında ise, İngiliz aksanlı cücelerle birlikte gizemli varlıklar tarafından kaçırılan Ravenna’nın o meşhur aynasının peşine düşüyor. Ayna, filmde “Yüzüklerin Efendisi” ndeki yüzük gibi kendi iradesine sahip bir nesne. Zaten film, ikinci bölümünde sadece öyküsü değil özellikle yolculuk ve orman bölümündeki görsel atmosferi itibarıyla da “Yüzüklerin Efendisi”ni hatırlatan ayrıntılarla dolu...

        YILDIZLAR GEÇİDİ

        Yüzyıllardır çoğu kişinin zihnini meşgul eden “Aşk her şeyi fethedebilir mi?” sorusundan yola çıkan öykünün, özü itibarıyla aşk ile acımasız iktidar düşkünlüğünü karşı karşıya getirdiği ama daha derinlere dalamadığı söylenebilir... İlk film bildik bir masala getirdiği yenilikçi yorum açısından yaratıcı ve ilgiye değerdi. Yeni bir öykü anlatmasına rağmen ikinci filmin özgün ve farklı yanları olduğunu söylemekse pek kolay değil. Ne var ki, seyri keyifli bir film olduğu inkâr edilemez. Bunda özel efekt departmanından gelen yönetmen Cedric Nicolas Troyan’ın ilk uzun filminde, fantazi türünü sevenleri tatmin eden bir görsel dünya kurmasının payı büyük. Ama oyuncuların payını da unutmayalım. Başta Emily Blunt olmak üzere Chris Hemsworth, Jessica Chastain, Charlize Theron ve cüce Nion’da Nick Frost filme önemli katkılar sağlıyorlar. “Avcı: Kış Savaşı”, yüksek prodüksiyon kalitesi ve yıldızlarıyla türü sevenlerin ilgisini çekebilecek bir film.

        Diğer Yazılar