Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Serinin beşinci filmi “Buz Devri: Büyük Çarpışma”da (Ice Age: Collision Course) artık büyük bir aileye dönüşen kahramanlar, dünyaya yaklaşan göktaşı tehlikesiyle karşı karşıya geliyorlar. Scrat ise meşe palamudu peşinde koşmayı sürdürüyor

        2012’de seyrettiğimiz “Buz Devri 4: Kıtalar Ayrılıyor”da hikâye belki çok parlak değildi ama serinin hiç konuşmayan sessiz yıldızı Scrat’in sahneleri filmi eğlenceli kılmaya yetiyordu. Yeni filmde yapımcılar Scrat’in sahnelerinin sayısını daha da artırıyorlar. Öykü meşe palamudunu saklamak için güvenli yer arayan Scrat’in buzların arasına sıkışmış bir uçan dairenin içinde uzaya çıkmasıyla başlıyor ve onun neden olduğu sorunlarla sürüyor. 2002’deki ilk filmden beri tanıdığımız ve artık büyük bir aile haline gelen Manny, Diego, Sid ile diğerleri, sansar Buck’un önderliğinde dünyayı kurtarmaya çalışırken Scrat de uzayda, her şeyden habersiz meşe palamudu peşinde koşmayı sürdürüyor...

        KISKANÇ BABA MANNY

        “Buz Devri” genelde arkadaşlığın önemi üzerine öyküler anlatan, yalnızlığa karşı grup dayanışmasını ve ekip olmayı öneren macera ağırlıklı bir seridir. Son iki filmde ise aile teması, ağırlığını giderek daha çok hissettiriyor. Dördüncü filmde, Manny’nin kızının ergenlik sorunlarını izlemiştik. Yeni filmde, kızının evlilik hazırlıklarına şahit oluyoruz. Manny kızının yuvadan ayrılmasına tepki gösteren, damat adayına gıcık olan bir baba olarak geliyor karşımıza. Önceki filmde hayatlarını birleştiren Diego ile Shira, çocuk sahibi olup olmamayı düşünürken tembel hayvan Sid hayatının aşkını arıyor; Buck ise babalık özlemi çekiyor... En önemlisi, hepsi bir arada sorunlarına çözüm arayan büyük bir aileyi temsil ediyorlar. Bu arada, Buck’tan intikam almaya çalışan uçan dinozor ailesini de unutmayalım. Sonuç olarak yeni filmle birlikte Buz Devri tam bir aile serisine dönüşüyor; kahramanlarımızın olgunlaşma süreci filmin gizli teması haline geliyor... Ne var ki, bu durumun hikâyeyi daha cazip kıldığını söylemek mümkün değil. Tam aksine, aile filmi klişelerinin bir araya gelmesi serinin ruhuna zarar veriyor ve enerjisini düşürüyor.

        AKSİYON YILDIZI BUCK

        Yapımcılar da galiba bunu telafi etmek için harekete yükleniyorlar. Özellikle Scrat’in öyküye paralel olarak gelişen uzay macerasının baştan sona bir aksiyon komedisi olarak tasarlanıp hazırlandığı görülüyor. Ancak Scrat’in serüvenlerinin fikir olarak giderek kendini tekrar ettiği ve eskisi kadar güldürmediğini düşünüyorum. Yeni filmin en dikkat çekici ve eğlenceli aksiyon sahnesinde ise sansar Buck’ı seyrediyoruz. Buck’ın dinozorlardan bir yumurta kaçırmaya çalıştığı sahne filme dinamizm getiriyor. Dâhiyane planıyla ekibe liderlik yapan Buck’ın filmin parlayan yıldızı olduğu söylenebilir.

        HAREKETLİ VE EĞLENCELİ

        Bir animasyon serisini hiç düşmeyen bir öykü kalitesi ve heyecanla sürdürmek; orijinal fikirlerle seriye devamlı taze kan pompalamak kuşkusuz kolay değil. Mike Thurmeier ve Galen T. Chu’nun yönettiği “Buz Devri: Büyük Çarpışma” bu açıklarını kapatmak için çok hareketli, eğlenceli ve görsel açıdan şık bir film olmaya gayret ediyor. Sonuçta, hedefine ulaştığı söylenebilir. “Buz Devri: Büyük Çarpışma”, üç boyutlu görüntüleri, birbirinden özenle hazırlanmış sahneleriyle sürükleyici, eğlenceli bir film. Özellikle küçük seyirciler için ideal bir seçim.

        Filmin notu: 6

        Diğer Yazılar