Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        DIŞİŞLERİ Bakanlığı’nın etkin ismi söze şöyle başladı: “Haklıyız, onun için de sonuna kadar gideceğiz...” Haklılığın hangi noktalarda olduğunu uzun uzadıya anlatmak istemedi. Bir uçağın süratinin dikkate alındığında, komşu ülkelerin karasuları ihlallerine sıklıkla rastlanabileceğini kaydetti. Yaşananın da buna benzer bir durum olduğunu vurguladı. Görünen o ki, Ankara önümüzdeki dönemde Suriye’yi, “Yeteri kadar uyarmadan neden ateş açarak düşürme yoluna gittin?” diye sıkıştıracak. Tek başına karasuları içine giren jete ihtarda bulunup terk etmesi, sınırlarından uzaklaşması çağrısını iletmeden, önleme uçaklarını kaldırıp gerekirse de inişe zorlamadan neden doğrudan vurma yolunu seçtiğini sorgulayacak. İki ülkenin birlikte oluşturma kararı aldığı komisyon, uçağın radar izlerinden yola çıkarak gerçeği ortaya koyacak. Bunlar işin teknik tarafları...

        Ancak, önceki gün yaşananlar gösteriyor ki, Suriye’deki psikoloji normal değil. İçinde bulunduğu uluslararası baskı, her an başına bir iş gelecek, saldırıya uğrayacak korkusu içinde stres altında bulunduğunu gösteriyor. Dolayısıyla en küçük bir olayda dahi parmağını doğrudan tetiğe götürüyor. Veya bütün savunma sistemlerini, en küçük yabancı cisim girdiğinde bile ateş etmeye göre en hassas ayara getirmiş bulunuyor. KİM VURDU Bunlar olayın bir yönü... Başbakanlık Konutu’nda önceki gün yapılan güvenlik zirvesinde de dile getirilen bir diğer durum var ki, Suriye olayının derinliğini görmeye yetiyor. Aktarıldığına göre, vurulan uçağın geçtiği güzergâhta daha önce Suriye’nin benzer bir savunma sistemi yokmuş. İsrail uçakları, yakın geçmişte bu rotada epey iz bırakmış. Hiçbirine de benzer bir ateş açılması söz konusu olmamış.

        Tahmin edilen Suriye, Türk jetini vuran sistemi üç gün önce kurmuş. Yapılan tüm askeri istihbarat tahminleri, sistemin Ruslar tarafından kurulduğuna işaret ediyor. Zaten Moskova da bunu gizlemiyor. Bir süre önce Le Figaro Gazetesi, Suriye’nin Türkiye sınırına, Rusya’nın bir radar üssü kurduğu haberine yer verdi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ve en büyük silah ihracatçısı Rosoboronexport şirketinin Genel Direktörü Anatoly Isaykin de bunu doğruladı. Isaykin, “Bu bir tehdit değil, fakat kim saldırı planlıyorsa, bu sistemleri hesaba katmalı” uyarısını da yaptı. Rusya’nın kurduğu sistem, radar güdümlü füzeler ve uçaksavarlardan oluşuyor. Kurulan sistem, çıkılabilinen en yükseklikte uçan savaş uçaklarını 12 mil açığa kadar vurma yeteneğine sahip bulunuyor. BAŞARI MI? Peki, Türk jetini vurmak Suriye yönetimini nasıl bir psikolojiye itecek?

        Önceki akşam, Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü’nün Twitter üzerinden savruk açıklamalarına bakılırsa diplomatlarının da psikolojisi bozuk. Bu da Şam’ın, iç kamuoyuna Rusya, Çin gibi devlerin desteğiyle güçlü bir koruma altında bulunduğunu anlatacak. Dokunulmaz olduğunu ispat etmeye çalışacak. Bölgede ısınan sular ise Suriye sorununu bir başka evreye dönüştürdü. Suriye, uluslararası savaş arenası haline çoktan geldi.

        Yazılara kısa bir tatil arası...

        Diğer Yazılar