Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MUHARREM İnce lafını esirgemeyen, dobra bir isim. Adaylık tartışmalarıyla ilgili son gelişmelere ne dediğini merak ettim, aradım. CHP’nin nasıl bir aday çıkarması gerektiğiyle ilgili şu esprili tespiti yaptı: “Her şeyden önce kendi profiline uygun bir isim çıkarması lazım. Yüzde 26’yı elinde tutacak, üzerine koyabilecek bir isim... Bence bu isim Yalovalı, 54 yaşında ve fizik öğretmeni olmalı...”

        Muharrem Bey’e İlhan Kesici’yi hatırlatıp sağı da kapsayacak bir isim arayışına nasıl baktığını da sordum. “İYİ Parti’ye 15 vekil vererek zaten sağ tabanı konsolide ettik. Bundan sonra soldan bir isim çıkarmalı CHP” dedi.

        Günlerdir konuşulan Abdullah Gül formülüne sıra gelince bombayı patlattı: “Gül 7 yıl cumhurbaşkanlığı yaptı, bu süre içinde hangi yasayı veto etti? Tek yaptığı onların dümen suyuna gitmekti. Böyle şey olur mu? Ben ikisinin arasında kalsam Erdoğan’a oy veririm!”

        ‘DOKUNULMAZLIKLARIN KALDIRILMASINA KARŞI ÇIKTIM’

        Pazartesi günkü yazımda Metropoll Araştırma’nın sahibi Özer Sencar’ın bir tespitini aktarmıştım. Sencar dokunulmazlıkların kaldırılmasından yana tavır aldığı için HDP tabanının Kılıçdaroğlu’na tepkili olduğunu söylemişti. İnce ise o dönem dokunulmazlıkların kaldırılmasına karşı çıkmıştı. Konu Kürt oylarına gelince ilk olarak bunu hatırlattı. “Dokunulmazlıklara karşı oy kullandım. Bunu bütün Kürtler biliyor, kurultay konuşmam da açık. Onu da herkes dinledi” diye ekledi.

        ***********

        GÜL İSMİNE CHP KULİSLERİ NE DİYOR?

        MUHARREM İnce böyle diyor, peki CHP’nin genel havası nasıl?

        Abdullah Gül’e bakışları ne? Kimi istiyorlar? 15 vekilin İYİ Parti’ye geçmesine nasıl bakıyorlar? Hem Kemal Kılıçdaroğlu cephesi, hem parti içinden önemli isimlerle konuştum. Anamuhalefet partisinin son gelişmelere reaksiyonunu size özetleyeyim:

        Gül’ün adaylığının doğru olacağını söyleyen tek bir CHP’liye rastlamış değilim. Kiminle konuşsam partinin içinde bu konuda müthiş bir tepki olduğunu söylüyor. Yalnızca klasik ulusalcı CHP çizgisi diye düşünmeyin, bunu merkez sağ kökenliler de söylüyor. Hatta ulusalcılar, “Kemalistler Gül’den hiç hazzetmez, ona bu kesimden oy gitmez” diyorlar. Merkez sağ isimler ise “Milliyetçilerden Gül’e oy gitmez, Erdoğan’a verirler, ona vermezler” iddiasında bulunuyorlar.

        Partinin içinden çok kritik bir isim şu yorumu yaptı: “İç harpler çok daha sert geçer. Gül’e AK Parti tabanından da çok tepki gelir. ‘Solcuların payandalığına mı soyundun, işbirlikçi mi oldun’ derler, oy vermeyeceği varsa da gider Erdoğan’a verirler.”

        ***********

        KILIÇDAROĞLU’NUN ÖNCELİĞİ NE?

        BENİM gördüğüm bu tepkileri Kemal Bey görmüyor mu? Elbette görüyor. Peki Gül’ün adaylığı üzerinde hakikaten bu kadar duruyor mu? Ve öyleyse neden?

        Kılıçdaroğlu’nun birinci amacı, cumhurbaşkanı adayını belirlemek değil. İlk adımda parlamento seçimleri için büyük ittifakı mümkün kılmak istiyor. Yani CHP-İYİ Parti-SP-DP beraber seçime girsin. Aksi takdirde diğer bütün partilerin baraj altında kalma ihtimalinden endişe ediyor. Bu endişenin tek kaynağı Meclis’te temsilin yüksek olmayacağı değil. Aynı zamanda böyle bir 2 partili tabloda (HDP’nin de baraja takılma senaryosunda) AK Parti’nin Meclis’te çok büyük bir psikolojik üstünlük sağlayacağı ve cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldığında baraj altı kalan partilerin seçmenlerinin demotive olacağı, böylelikle sandıktan çıkma şansının iyice düşeceği...

        Parlamento seçimleri için bu ittifakı sağladıktan sonra ortak ya da kendi adayları meselesini netleştirmek istiyor. CHP’nin içindeki hava, Gül’ün isminin bu kadar öne çıkmasının Temel Karamollaoğlu’nun Kılıçdaroğlu’na bastırması sonucu olduğu yönünde...

        ***********

        BÜYÜKERŞEN OLURSA...

        GÖRDÜĞÜM kadarıyla Kılıçdaroğlu’nun aday olmayacağı kesinleştikçe Eskişehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in isminin partinin içinde daha fazla öne çıkmaya başladığı. Her fırsatta dile getirdiğim gibi 1999’dan beri çok başarılı bir belediye başkanlığı yapıyor Büyükerşen. Ancak unutmayalım ki 81 yaşında. Cumhurbaşkanlığı yarışına girmek için biraz fazla değil mi bu yaş?

        Bu soruyu CHP’lilere sorduğumda şu yanıtı aldım: Zaten CHP’nin iddiası, sistemi yeniden eski haline çevirmek, yani parlamenter düzene dönmek. Öyle olunca cumhurbaşkanı eskisi gibi konumlanacak. Yani aktif lider pozisyonundan sembolik pozisyona dönecek. Böyle bir pozisyon için yaş engel değil.

        ***********

        ERDOĞAN KARŞISINDA KİM NEREDEN OY ALIR?

        ERKEN seçim tarihi açıklandığından beri en çok konuşulan adaylarla ilgili yorumum aynı: Erdoğan’ın karşısına Kılıçdaroğlu çıkarsa dindar muhafazakâr kesimden oy alamaz. Erdoğan’ın karşısına Akşener çıkarsa Kürtlerden, hatta solcu Alevilerden oy alamaz. Erdoğan’ın karşısına Gül çıkarsa Atatürkçülerden ve milliyetçilerden oy alamaz.

        Kılıçdaroğlu dışındaki CHP adaylarının da CHP markasının dindarlar ve Kürtlerde çağrıştırdıklarını unutturabileceğini sanmıyorum. Her olasılıkta son tahlilde Erdoğan kazanacaktır...

        ***********

        İKİ SİYASİ KİŞİLİĞİN ANALİZİ

        1. Meral Hanım hiçbir şekilde Gül lehine adaylıktan vazgeçmeyecektir. Aksi halde küçük düşeceğini düşünecektir.

        2. Abdullah Bey de eğer Meral Hanım aday olursa sadece CHP ve Saadet desteğiyle aday olmayacaktır.

        Diğer Yazılar