Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İşte ağız sulandıran bir girişimcilik öyküsü daha. Pek tabii bu da bir anneden geliyor. Bugün sizi armut.com ile tanıştırmak istiyorum. Bence harika bir iş fikri. "Hizmet piş, ağzıma düş" sloganıyla yola çıkan site, hayatı kolaylaştırıyor. Nasıl mı? Buyrun söyleşiye...

        BAŞAK Taşpınar Değim, Boğaziçi Üniversitesi'ni bitirdikten sonra Koç Üniversitesi'nde burslu MBA yaptı ve aynı zamanda Coca-Cola'nın pazarlama departmanında yarı zamanlı çalıştı. Daha sonra Amerika'ya Chicago Loyola Üniversitesi'nde Entegre Pazarlama Yüksek Lisansı yapmaya gitti. Peşinden de Nielsen BASES Chicago ofisinde pazarlama danışmanlığı ve en son olarak kozmetik sektöründe faaliyet gösteren Revlon firmasının New York ofisinde ürün müdürlüğü yaptı. 2010 yılında Türkiye'ye döndü ve profesyonel olarak çalışmaya devam etti.

        Aslında kendi işini kurmak hep hayaliydi ve armut.com iş fikri aklının bir köşesinde duruyordu ancak pazarlama alanını ve yönettiği markaları çok sevdiği için sürekli erteliyordu. Oğlunun hastanede kaldığı bir gece hayatın kısa olduğu ve insanın hayallerinin peşinde koşması gerektiği fikri aklına girdi. Ertesi gün istifa mektubunu verdi. Ve işte bir annenin girişimcilik öyküsü daha böyle başladı...

        ■ Nasıl oluştu bu iş fikri?

        2010 yılında uzun bir süre Amerika'da yaşadıktan sonra eşim ve oğlum ile birlikte Türkiye'ye döndük. Bu taşınma süreci bizim için zor ve zahmetli bir süreçti. Kısa bir sürede birçok konuda hizmet satın alma ihtiyacım oldu: Evden eve nakliyatçı, temizlikçi, boyacı, marangoz ve tamirci. Ancak kaliteli hizmet verenlere ulaşmakta çok zorlandım. Arkadaşlarım bana "Türkiye'de tanıdığın adamın olacak, olmazsa bu ülkede hayat zor" diyorlardı. Bu işi yapmanın mutlaka daha kolay bir yolu olmalı diye düşünürken bu iş fikri doğdu.

        ■ Sitede tam olarak nasıl bir hizmet veriliyor?

        Armut'un çıkış amacı hizmet ihtiyacı olan kişileri hizmet verenlerle kolayca buluşturmak, sloganımız da "Hizmet piş, ağzıma düş" şeklinde. Bir nakliyeciye, boyacıya ya da çocuğunuzun doğum gününde fotoğraf çekecek bir fotoğraçıya ya da bir butik pastacıya ulaşmak için Armut öncesi yaptığımız şey tanıdıklara sormak, sarı sayfalara bakmak, internetten araştırmak ile geçen oldukça zahmetli bir süreçti. Üstelik bulduğumuz alternatifler istediğimiz gün ve saatte uygun olmayabiliyor ya da zaman zaman yüksek fiyat teklifleri veriyorlardı. Üstelik kötü bir hizmet aldığımızda tüketici olarak hiçbir yaptırımımız yoktu. Armut olarak yapmak istediğimiz, stres ve zahmet ile dolu olan bu hizmet veren bulma sürecini kolay ve eğlenceli bir hale getirmek.

        ■ Site nasıl çalışıyor?

        Bir örnekle anlatmak kolay olur sanırım: Diyelim taşınacaksınız ve bu işi yapacak birilerine ihtiyacınız var. Armut.com'a girip ihtiyacınızı 5 soru cevaplayarak paylaşıyorsunuz. Biz de talebinizi aldıktan sonra size kaliteli hizmet verecek evden eve nakliye firmalarıyla sizi eşleştiriyoruz. Firmalardan işinizle ilgilenenler size teklif veriyorlar. Siz de gelen teklifleri değerlendirip en uygun bulduğunuzla anlaşıyorsunuz. Tüm bunlar tamamen ücretsiz, sadece hizmet verenlerden hizmet bedeli olarak küçük bir komisyon alıyoruz. En popüler hizmetlerimiz evden eve nakliyat, boyacı, fotoğrafçı, temizlik, web tasarımı işleri ve mantolama gibi hizmetler. Ama aklınıza gelecek pek çok hizmeti sunuyoruz. Mesela arada bir özel dedektif arayanlar bile oluyor.

        ■ Hangi firmalarla çalışıyorsunuz?

        İlk etapta kendimizin ve arkadaşlarımızın kullanıp memnun kaldıkları hizmet verenlerle ve kendi alanlarında uzmanlaşmış ve sertifika belgeleri olan firmalarla kontağa geçtik. Sağ olsunlar, çoğu bizi kırmadı. Önümüzdeki günlerde hizmet veren firma sayımızın 3 bini geçmesini bekliyoruz.

        Şüpheli görülenlerin üyelikleri iptal ediliyor

        ■ Şu anda kaç üyeniz var ve siteye olan ilgi nasıl?

        Sitemizi 15 Kasım 2011 günü herhangi bir reklam ya da kampanya yapmadan sadece küçük bir arkadaş grubuna e-posta göndererek ve sosyal medya aracılığıyla açtık. Bugün 3 binin üzerinde üyemize hizmet veriyoruz.

        ■ Verilen hizmetlerin güvenilirliği açısından nasıl bir önlem aldınız? En kritik konu bu çünkü...

        Bunun için iki aşamalı ve her gün geliştirmeye devam ettiğimiz güvenlik sistemimiz var. Birinci aşama olarak her yeni hizmet veren ve alanın bilgilerini değerlendiriyoruz. Verilen bilgiler ve sertifikaları kontrol ediyoruz. Şüpheli görülenler eleniyor ve üyelikleri iptal ediliyor. İkinci aşama olarak, tüketicilerin kendileri devreye giriyorlar. Söz konusu hizmet verenle yaşadığı tecrübeleri ve değerlendirmeleri diğer hizmet alanlar ile paylaşarak güvenilir hizmet verenlerin daha çok iş almasını, güvenilmez hizmet verenlerin elenmesini sağlıyorlar. Kısacası iyi niyetli olmayan kişiler armut.com'a gelerek zaman kaybetmiş oluyorlar. Bu güvenlik sistemi alternatif yöntemlerden iyi ancak yine de bizim için yeterli değil. Yüzde 100 güvenli hale getirmek için gayret ediyoruz. Hedefimiz, Armut üzerinden bulacağınız hizmet verene kendi tanıdığınız kadar güveneceğiniz bir seviyeye getirmek.

        Diyarbakır'dan da talep var!

        ■ Kaç ilde faaliyet göstermeyi planlıyorsunuz?

        Şu an sitemiz tüm Türkiye'de faaliyet gösteriyor. Örneğin şu an Aydın'dan ya da Diyarbakır'dan aktif taleplerimiz var. Ancak ilk etapta büyük illerimizdeki talepleri karşılamakta daha başarılıyız. Zamanla tüm illerimizde daha etkin olacağımızı tahmin ediyoruz.

        ■ Bu girişimle beraber hedeflerinizden bahseder misiniz?

        Uzun vadede Armut'un hizmet arandığında akla gelen bir numaralı 'lovemark' olmasını istiyoruz. Şu an neredeyse tamamı offline dönen bir sektörü online'a çevirmek için çok çalışıyoruz. Telefonda görüştüğümüz her üyemizin sesinde bir mutluluk oluyor, site onları vaadiyle, basitliğiyle, hizmetiyle çekiyor. Bunun ilerleyerek artmasını ve üyelerimize her zaman kaliteli bir hizmet verebilmeyi diliyoruz.

        Diğer Yazılar