Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Avrupa futbolunda ciddi bir forma rekabeti vardır. Adidas ve Nike, Avrupa futbolunu ele geçirmek için yıllardır ciddi savaş içinde. Hatta Nike; Adidas’ın anavatanı Almanya’nın milli takımına kendi formasını giymesi için yıllık 50 milyon Euro bile teklif etmişti. İşte bu savaş stratejisi Türkiye’de de alevlendi. Önce Türk Milli Takımı, sonra G.Saray uzun yıllar süren Adidas evliliklerine nokta koymuş ve Nike’ı tercih etmişlerdi. F.Bahçe ise yıllardır Adidas ile çalışır. Ancak geçtiğimiz günlerde bu köşede yazdığım gibi basketbolda F.Bahçe Ülker, 5 seneliğine yılda 5 milyon dolar karşılığında Nike ile anlaştı. Bu anlaşmanın ardından Türkiye’deki en büyük; Avrupa’da ise ilk 15’e girecek bir başka anlaşma fırsatı daha oluştu. Adidas ve F.Bahçe bir kez daha masada buluştu.

        İLK TEKLİF 9 MİLYON

        İlk toplantı yapılır. F.Bahçe’nin elinde Nike’ın futbol takımı için yaptığı teklif de vardır. Adidas’ın teklifi ise yılda 9 milyon Euro olur. F.Bahçe kapıyı yıllık 15 milyon Euro’dan açar. Adidas yetkililerinin yanıtı, “İstediğiniz para Milan’a ödediğimizden bile fazla. Onlara bu kadar vermiyoruz. Inter de Nike’dan yılda 9 milyon Euro kazanıyor” şeklinde olur. Bunun üzerine Aziz Yıldırım şu cevabı verir: “F.Bahçe Inter’den de Milan’dan da büyük kulüp. Bizim rakamımız 9 milyon Euro’dan yukarıda olmalı...”

        İMZALAR ÇOK YAKINDA

        Karşılıklı pazarlıklar sonucu anlaşma imza aşamasına gelir. Pazarlık 11 milyon Euro’da tamamlanır. F.Bahçe başta 15 milyon Euro istese de hem Adidas ile yıllar süren ilişkinin getirdiği yakınlık, hem de 11 milyon Euro’luk bedelle kulübün Avrupa’nın formadan en çok kazanan 15 takımından biri haline gelmesi ile pazarlık sonlanır. F.Bahçe gelecek sezondan itibaren Adidas ile 5 yıllığına, senelik 11 milyon Euro’dan anlaştı. İmzalar yakında atılır.

        1.5MİLYONDAN 11 MİLYON EURO'YA

        Bu anlaşmanın en şaşırtıcı noktasına gelelim... Sizce Fenerbahçe, Adidas’la yaptığı 11 milyon Euro’luk anlaşmadan önce ne kadar kazanıyordu? Bir başka deyişle, F.Bahçe gelirini ne kadar artırdı? Sıkı durun... Yeni anlaşmayla bu alanda yüzde 700’ü aşan bir artış söz konusu. Fenerbahçe, bundan önce Adidas’tan yıllık 1.5 milyon Euro artı royality bedel (satılan mal başına ödenen para) kazanıyordu. Yeni anlaşmada royality bedel söz konusu değil. Ancak rakamın 11 milyon Euro’ya fırlaması çok büyük bir başarı.

        G.SARAY'IN KAZANCI YILLIK 8 MİLYON EURO

        Gelelim F.Bahçe ile G.Saray arasındaki kıyaslamaya... Galatasaray, 9 Şubat 2011’de Nike ile 2011-12 sezonundan başlamak üzere 5 yıllığına sözleşme imzalamıştı. Anlaşma G.Saray’ın kasasına yıllık 8 milyon Euro koyuyor.

        3 TEMMUZ ETKİSİ

        Elbette Adidas’ın F.Bahçe için bu bedele çıkmasını sağlayan en önemli faktörlerden biri de F.Bahçe taraftarı... Çünkü F.Bahçe forma satış istikrarında gerçekten Avrupa devlerinden biri. Adidas yöneticileri bu anlaşmayı yaparken, ‘3 Temmuz etkisini’ de göz önüne almış durumda. 3 Temmuz sonrası taraftarın kemikleşmiş bir kitle halinde kulübünü ekonomik açıdan da çok daha fazla desteklemesi, anlaşmayı 11 milyon Euro’ya çekmiş oldu.

        TELEKOM DA YENİ TEKLİF VERECEK

        Öte yandan forma reklamvereni Telekom ile de yeni pazarlıklar olacağı kulağıma geldi. F.Bahçe, Telekom’dan yeni anlaşma için teklif istedi. Kulübün elinde telekominikasyonda dünya devi bir şirketin teklifinin olduğunun da altını çizelim. Yakında hem futbol hem basketbol takımlarının forma reklam gelirlerinde yeni bir rekor kırılabilir.

        Diğer Yazılar