Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Biz hep böyle miydik? Ne ara babalardan, abilerden, amcalardan koca bir tecavüz ordusu kuruldu? Bebeler şehvet kurbanı seçilmeye başlandı?

        Bilmiyorum... Dinliyorum...

        Antalya’da yaşayan 15 yaşındaki Sezgi Kırıt’ın tecavüzcülerini mahkeme önüne çıkarmayı 7 yıllık hukuk mücadelesi sonunda başaran İzmirli avukat Sibel Önder, elindeki kadına yönelik şiddet dosyası sayılarını veriyor:

        “Son bir haftada 30 kadına koruma kararı çıkardık. 120’si öldürülen 225 kadına yönelik şiddet dosyasının hukuk sürecini yürütüyorum.”

        Türkiye’de kadına yönelik şiddet istatistikleri çok daha vahim: Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun “anıt sayacı”, 285 kadın cinayeti yazıyor!

        İstanbul CHP Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Gamze Akkuş İlgezdi’nin bilgi edinme talebini yanıtlayan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, 2016 yılında günde 358, saatte 15, her 4 dakikada ise 1 kadın şiddet gördüğü için kolluk kuvvetlerine başvurdu. 6284 sayılı “Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun” kapsamında 2016 yılında, 130 bin 634 kadının şiddet gördüğü gerekçesiyle kolluk kuvvetlerine başvurduğu belirtildi.

        UYUŞTURUCU VE SUÇ ORTAKLIĞI

        Kırıt cinayetinin öyküsü tanıdık motifler taşıyor.

        Sosyal medyada arkadaş olduğu uyuşturucu bağımlısı O.K. ile tanışıyor. O.K., Kırıt’ı arkadaşı A.K.’nın evine götürüyor. Orada kıza işkence yapılıyor, uyuşturucu enjekte ediliyor, tecavüz ediliyor. Kırıt öldürülüyor ve Isparta yolunda bir araziye terk ediliyor.

        2009 yılında işlenen bu cinayetin ipuçlarını bulmaya çalışan Önder, arazideki lastik izlerinden yola çıkıyor.

        Önündeki en büyük duvar ise kızın bedeninde Adli Tıp’ın 3 ayrı kişiye ait olduğunu belirlediği spermin rapor edilmesi oluyor.

        Kız “seks işçisi” olarak damgalanıyor ve ölüm nedeni “belirsiz” olarak kayıtlara giriyor.

        Önder, ikinci aşamada, Ulusal Kriminoloji’den aldığı raporla ölümün nedenlerini bir bir ortaya çıkartıyor...

        Tutuklu olarak yargılanan O.K.’nın yanı sıra tecavüz ve suç ortaklığından A.K.’nın kız kardeşi E.K. ve oğlu M.M.K. 17 Şubat günü yeniden hâkim karşısına çıkacak.

        Önder’in elindeki bir başka kadın cinayeti davası İzmir’de sürüyor.

        Şizofreni hastası 21 yaşındaki A.A.’yı kaçırıp bir evde 2 gün boyunca alıkoyan 54 yaşındaki A.K. ile 30 yaşındaki T.S. tecavüz suçundan yargılanıyor.

        Duruşmaları 21 Şubat’ta İzmir Karşıyaka’da olacak...

        Olay şöyle gelişiyor:

        Askerliğini komando olarak yaparken, evine izinli olarak dönen bir insan evladının, çığlıklar üzerine eve girmesiyle kıza ulaşılıyor. Kırıt’ın ailesi gibi kızlarını sahiplenen ana-baba da yok.

        Cahil, hasta ve yoksullar...

        Önce A.A.’yı töre cinayetine kurban gitmesin diye bir süre devlet koruması altına alıyorlar.

        Bu davaların açılması öyle kolay değil. A.A.’nın adli tıp kontrolünü gerçekleştirmek bile maddi olarak sorun oluyor.

        Her iki davaya da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, avukat Canan Güllü’nün başkanlığındaki Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu ve Dr. Sare Aydın’ın başkanlığını yürüttüğü Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) müdahil oluyor.

        Önder’e karşılaştığı tecavüz ve kadın cinayetlerinde “ortak paydayı” soruyorum, “Maalesef yurtlarda kalan kız çocukları hedef oluyor” diyor. Sahiplenme kurumsal ve toplumsal bir olgu...

        Bunu başaramıyoruz...

        JALE İNAN ÖDÜLÜ VERİLDİ

        Bu yıl Antalya Kadın Müzesi’nin “Jale İnan 2016 Yılın Kadın Ödülü”, 13 yıllık avukat Sibel Önder’e verildi.

        Önder, 2015 yılında yargıya taşıdığı Kırıt davasındaki “adanmışlığından” dolayı Bursa ve Eskişehir Çağdaş Gazeteciler Derneği’nden de ödüller almıştı. 1 Şubat’ta Akra Barut Oteli’de gerçekleştirilen ödül törenine; Antalya Kadın Müzesi’nin bağlı olduğu Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) Başkanı Nizamettin Şen, Başkan Yardımcısı Yeliz Gül Ege, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve işkadını eşi Ebru Türel ile birlikte Vali Yardımcısı Salih Gürhan da katıldı.

        En eski yerleşimlerden antik Perge ve Side kentlerinin ortaya çıkarılması için 40 yıl boyunca çalışan Türkiye’nin ilk kadın arkeoloğu Prof. Dr. Jale İnan’ın anısına adanan ödül için düzenlenen programda, Antalya Film Festivali Direktörü ve Yapımcı Elif Dağdeviren moderatörlüğünde yazar ve oyuncu İclal Aydın’ın “Hayat Kadınla Güzeldir” söyleşisi izlendi.

        Geçen yıl aynı ödül, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın ilk kadın üyesi Hülya Bilgin’e verilmişti.

        İzmir ve Mersin’den sonra Antalya’da Türkiye’nin 3’üncü sanal kadın müzesinin Antalya’da kurulması, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Antalya Kadın Girişimciler Kurulu’nun inisiyatifi ile gerçekleşmişti.

        Ancak TOBB’un oluşumu desteklememesi üzerine, ATAV bünyesine dahil edildi.

        Diğer Yazılar