Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        HABER: “Çukurca’da şehit olduğu açıklanan Uzman Çavuş Erhan Ar’a Yerköy’de cenaze töreni düzenlendi. Müftü cenazenin getirileceğini duyurdu. Vali mikrofonu alıp şehitle ilgili bulguya rastlanmadığını, törenin iptal edildiğini söyledi. İtfaiye bayrakları kaldırdı. Vali, en doğru açıklamayı TSK’nın yapacağını belirtti.

        NOT: Canlısı zaten yok sayılıp ölüleri kutsananların bu kez ölüsü de yok sayıldı belki.

        HABER: Eruh’ta şehit edilen Astsubay Atan ile Diyarbakırlı (eşi Türk, kendi Kürt, bir bebek babası) er Garlı’nın cenazesine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de katıldı.

        NOT: Maliye Bakanlığı, astsubay, uzman… bu insanların canlısı için yapılabilecekleri bütçeye yük ve külfet buluyor!

        ***

        HEPSİNE YORUM (Mektup Çukurca’dan önce yazılmıştı):

        Tatildeyken mektuplarımıza yer veriyorsunuz. Başbakan seçimden hemen önce, “Uzman erbaş haklarında iyileştirmeler gerekli. ABD’de de profesyonel ordu var, onların haklarına bakınca bizdekilerin durumu içler acısı, kısa sürede düzelteceğiz" demişti.

        Unutturmamak adına köşenizden seslenmek istiyorum:

        3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu (18 Mart 1986):

        Madde 5 - İki yıldan az, beş yıldan fazla olmamak şartıyla sözleşmeyle göreve başlarlar. Azami 45 yaşına girdikleri yıla kadar uzatılabilir. Yaş nedeniyle TSK’dan ayrılacaklardan istekliler emekli maaşı hak edene kadar sivil memur istihdam edilir.

        MEALİ : Gençliğin boyunca savaşabilirsin. ANCAK 45”inde seni hiç almadığımız ordu evinde kasiyer ya da güvenlik görevlisi olmayı lütfederiz.

        Madde 5- Uzman erbaş, er ve emsal rütbedeki erbaşın üstü olup; disiplin ve ceza ile yargılamada er ve erbaşın tâbi olduğu hükümlere tâbidir.

        Madde 7- Uzman erbaşlar, kadro görevleri ile beraber TSK İç Hizmet Kanununda erbaşlar için belirtilen görevleri de yapar.

        MEALİ: Operasyonda komutansın, ANCAK hata yaparsan erler gibi ceza alırsın.

        Madde 8 - Uzman erbaş giyecek, bakım ve barınması er ve erbaş gibi Devlet tarafından sağlanır

        MEALİ: Çalışma kıyafetini karşılarız ANCAK palaskan, yaka işaretin, apoletin olmaz. Ayrımcılıktan moralin bozulabilir... Genelkurmay'da Moral Disiplin Subaylığı var, ANCAK direk başvuru yapamazsın.

        Madde 10 – Uzman erbaş hava değişimi ve istirahat süresi toplamı, tedavi süresi hariç, bir yılda üç ayı geçemez. Geçenlerin TSK ile ilişikleri kesilir.

        MEALİ: Hasta olduğunda seni tamir (pardon tedavi) ederiz, ANCAK 90 günde iyileşemezsen ilişiğini keseriz.

        Madde 13- Uzman erbaş ilk sözleşmeyi müteakip bedeli karşılığı zatî tabanca edinebilir. MEALİ: Tabancan olabilir. ANCAK herkese mesleğe başlarken hediye ederiz. Sen kendi paranla alırsın.

        Madde 16 - Uzman erbaşa, Ek-1 sayılı gösterge tablosundan aylık verilir. Uçuş, dalış, paraşüt atlayış tazminatı verilir. ANCAK astsubaylara ödenenin 1/3ü oranında.

        MEALİ: Tabii maaş da alacaksın ANCAK öyle bir cetvel hazırladık ki, 20 yıl çalışsan da bu gün işe başlayanla aynı maaşı alırsın. Kıdem, tecrübe neymiş. Paraşütle atlarsın, dalgıç, uçucu olabilirsin. ANCAK aynı tazminatı bekleme. Çünkü senin paraşütünü, dalgıç takımını, bineceğin uçağı garantili yaptık!

        Bir de 12. madde, aslında en sonda olması gerekiyor: Bunlardan şikayetçi olursan, aman dikkat et. Bir yılda bir disiplin amirinden 30 günden fazla ceza alırsan ilişiğin kesilir. Askeri Ceza kanunu der ki:

        Kanunun herhangi bir yerinde suç tanımlanmayan ve cezası da belirtilmeyen, ANCAAAK bir komutanın suç değerlendirdiği konularda ceza verme yetkisi vardır. Hem deee, itiraz, temyiz yargıya kapalıdır.

        Geçen dönem bütçeye külfet diye tasarılara karşı çıkan Maliye bakanımız Mehmet Şimşek’e tüm samimiyetimle sormak istiyorum: Neresi, hangi satırı külfet getirecek bunları düzeltmenin!

        Esef Merdoğlu, Emekli Uzmanlar Derneği Başkanı”

        ***

        Benim notum: “İki dudağım arasındasın. Basarım cezayı. Atarım seni” diye ezilenlere ya insan gibi davranın, ya da tabutu başında (veya kayıp tabutunun gıyabında) “Yiğidim aslanım, şurada doğdu, şurada öldü” diye nutuk atmayın. İster üniformayla, ister lacilerinizle, ister medyanızla!

        Diğer Yazılar