Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Kültür-Sanat Fotoğraf Ara Güler "Kayıp Tarihin Anısı" sergisi ile Tahran'da

        "Ara Güler Universal" projesi kapsamında usta fotoğrafçı, duayen foto muhabiri Ara Güler'in "Kayıp Tarihin Anısı" adlı fotoğraf sergisi 1 Şubat 2019 Cuma akşamı yapılacak açılışla İranlı sanatseverlerle buluşuyor.

        Seçkisi küratör Patrice Vallette tarafından yapılmış ve Nabshi Kültür Merkezi’nin ortaklığıyla ilk kez İran'da, Tahran Nabshi Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek açılışta 160 adet fotoğraf sergileniyor. Güler’e duyduğu hayranlık ve onunla kurduğu derin dostluk sayesinde ortaya çıkan "Ara Güler Universal" projesi, Vallette’in uzmanlığı ve tutkusuyla hayata geçiyor.

        Fotoğraflarla birlikte sergi mekanında oluşturulan karartılmış özel alanlar katılımcıların; görsel ve işitsel etkileşimini amaçlıyor. Bu kapsamda tasarlanan alanların ilkinde, Ara Güler’in biyografisinden özel röportaj ve videoların bulunduğu 10 – 15 dakikalık bölümler yayınlanıyor. Diğer alanda İstanbul atmosferi yeniden yaratılarak, Ara Kafe’deki ortam oluşturulmuş. Kafede çekilmiş videolar, ortam sesleri ve Ara Güler’in masasında otururken verdiği röportajlar; izleyiciye adeta mekanın içinde bulunulduğu izlenimini veriyor. Ara Güler’e yazılmış mektuplar ve Picasso’nun onun için çizdiği resmin kopyası da aynı sergi mekanında yer alıyor.

        Nabshi Kültür Merkezi tarafından da desteklenen proje, 2016 yılının Şubat ayında Ara Güler’in isteği ve Visioncy Ajansı’na verdiği kişisel arşivine erişim izniyle geliştirilerek, uluslararası bir seri sergi projesi olarak faaliyete geçirildi. Ara Güler ustanın anısını ve görsel mirasını yaşatma çabasının ötesinde, Türk kültürünün de dünya üzerinde görünürlüğünü arttırmayı amaçlayan "Ara Güler Universal" projesi dünyanın farklı şehirlerinde de sergilenecek.

        "Kayıp Tarihin Anısı" sergisine eşlik eden ve Ara Güler’in hayatından kesitler sunan bağımsız belgeselin prömiyeri de Tahran'daki Nabshi Kültür Merkezi’nde 1 Şubat Cuma gecesi gerçekleştirilecek. "Bu Dünya Böyle Dünya" isimli 56 dakikalık bağımsız belgesel filmin yönetmenliği Coşkun Aral, yapımcılığı da Müge Aral tarafından gerçekleştirilmiş.

        Ara Güler belgeselde hem tarihi belgelediği anları hem de kendi dünyasından renkli anıları işliyor. Büyük usta, ülke tarihindeki dönüm noktalarıyla kesişen aile hikayesini, çocukluğundan başlayarak anlatıyor. Sanat, bilim ve kültür alanlarında dünyanın kaderini belirleyen kişilerle kurduğu dostluklar ve onların hayatlarından kısa kesitlere de yer verilen belgeselde, Ara Güler’in ağzından kendi kariyerinin de dönüm noktalarını dinliyoruz. Adını Coşkun Aral’la 1986 yılında açtıkları sergiden alan belgesel, 40 yılı aşkın dostluklarının anısına Coşkun Aral tarafından hazırlandı.

        17 Ekim 2018’de aramızdan ayrılan değerli üstat Ara Güler, sadece İstanbul’un kültürel değerlerine değil, aynı zamanda uluslararası alanda fotoğrafçılık tarihine de önemli katkıda bulunmuş Türkiye’nin en büyük kültür elçilerinden biriydi. Ara Güler hala bu görevini birbirinden kıymetli fotoğraflarıyla gerçekleştiriyor. Nabshi Kültür Merkezi’nde 1 Şubat Cuma günü açılacak "Kayıp Tarihin Anısı" adlı sergi 15 Mart 2019 tarihine kadar ziyaret edilebilir.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ