Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika 'Bu anlaşma ABD'deki güvenlik kaygılarını giderecek'

        HABERTURK.COM/ DIŞ HABERLER SERVİSİ

        Obama, yardımcısı Joe Biden ile Avusturya'nın başkenti Viyana'da İran'ın nükleer programı konusunda nihai anlaşmaya varılması konusunda Beyaz Saray'da sabah erken saatlerde açıklama yaptı.

        ABD ve uluslararası ortaklarının yaklaşık iki yıl süren müzakerelerin ardından büyük bir başarı elde ettiğini belirten Obama, İran ile kapsamlı, uzun süreli anlaşmanın İran'ın nükleer silah elde etmesini önleyeceğini kaydetti. Obama, "Anlaşmayla İran'ın nükleer silah elde edebileceği tüm yollar kesildi" diye konuştu.

        Obama açıklamasında şunları söyledi:

        "Bu anlaşma bizim belirlediğimiz tüm çizgileri karşılamaktadır. Bu anlaşma ile nükleer silahlara giden yol kesildi. Anlaşma ile İran ve Irak’taki reaktörlerini değiştirecek. Denetçiler İran'ın nükleer tesislerini denetleyebilecek. İran'a yönelik yaptırımlar hafifletilecek. Bu anlaşma ABD'nin güvenlik kaygılarını giderecek. Bir yandan çok acı ve kan görmüş bölgenin farklı bir yola evrilmesi için çalışacağız.

        İran anlaşmayı ihlal ederse sert yaptırımlar uygulanacak. Bu anlaşma olmazsa İran nükleer programına devam edebilir. Anlaşma olmasaydı İran'ın nükleer programı durmazdı.

        İran halkına daha önce de seslendim; Biz saygı çerçevesinde her türlü diyaloga açığız. Elbette fikir ayrılıklarımız var ancak uluslararası toplumla diyalog İran'a çok fazla şey sağlayacak. İşte bu anlaşma buna bir fırsat sunuyor. Biz bu anlaşma için çok çabaladık. Tarih bize ülkeleri biraraya getirerek neler yapabileceğimizi gösterdi, bu yeni bir sayfa demek"

        KAZAN KAZAN İLKESİNE DAYALI DEMOKRATİK BİR ANLAŞMA

        İran Cumhurbaşkanı Ruhani ise konuşmasına "Allah ulusumuzun dualarını kabul etti" diyerek başladı ve ardından kimseden merhamet talep etmediklerini vurguladı.

        Ruhani açıklamasında, "Politik görüşlerimizin değişikliklerini uygulamalıyız, böylece müzakekereler sadece okunan metinler olarak kalmaz.

        Müzakere etmenin bir anlamı vardır, biz hiçbirşeyi çantada keklik olarak görmüyoruz, amacımız adil bir anlaşmaya varmaktı, bu anlaşmanın bir tarafın kazandığı bir tarafaın kaybettiği bir anlaşma olmaması için elimizden geleni yaptık.

        Müzakere ekibimiz bu müzakerelere 23 ay önce katıldı. Başarılı sonuçlara ulaşmak için ulusmuz ve kamoyunun desteğini ihtiyacaımız vardı.

        Biz hükümete geldiğimizden itibaren ilkelerimizi belirlemiştirk. Bu müzakereler yıllar önce Tahran'da başlamıştı." diye konuştu

        Ruhani, "Halkımız ulusumuz yıllar sonra açık bir şekilde görüşlerini bildirdi. Bu ülke içerisinde bir hükümete ihtiyaç olduğu açıktı. Bu hükümetin nükleer programı ülkenin gelişmesi ulusun ilerlemesi ile birlikte olarak dikkate alması gerekiyordu. Bir de görüşmeleri bu doğrultuda yürüttük.

        İran her zaman mantıklı bir şekilde davranmıştır. Ben görevime geldiğimde yeminimi etmiştim. Bizimle iletişime geçmelerinin belli ilkeleri vardı. Öncelikle bizim ülkemize ve halkımıza saygı duyulması gerekiyordu. Bugün eylem planı hem İran'ın hem de P5+1 ülkelerinin yoğun çabaları sonunda hazırlandı. Bu kadar çabalamasaydık bambaşka bir tabloyla karşılaşabilirdik. Halkımız tüm sabırlarının karşılığını alacaktır." dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ