Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu YPG, saldırı başlattı. Önce Menbic sonra Cerablus

        Şefik DİNÇ/ İSTANBUL

        DAEŞ’in başkent ilan ettiği Rakka ile Türkiye sınırındaki Cerablus arasındaki bağlantıyı sağlayan en önemli nokta olan Menbic, YPG’nin hedefinde. YPG öncülüğünde kurulan ve bünyesinde Arap ve Süryani grupların da olduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Menbic’e saldırı başlattı.

        Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, SDG’nin koalisyon güçlerinin desteğiyle Menbic’e saldırıya hazırlandığını duyururken, yerel kaynaklar SDG’nin saldırıyı başlattığını ileri sürüyor.

        CERABLUS’TAN ÖNCEKİ HAMLE

        Cerablus’un güneyindeki Menbic, DAEŞ’in Rakka-Halep bağlantısını sağlaması nedeniyle kritik önem taşıyor. YPG’nin öncülüğünde kurulan SDG’nin Menbic’i de alması durumunda DAEŞ’in başkenti Rakka ile Türkiye sınırındaki Cerablus arasındaki bağlantı tamamen kesilmiş olacak.

        Yerel kaynaklar, SDG’nin başlattığı bu saldırıyla birlikte rejim güçlerinin Hizbullah’la birlikte El Bab kasabasına da yöneleceğini ifade ediyor. Bab ve Menbic’in DAEŞ’in elinden alınması, örgütün Cerablus’a sıkışması anlamına geliyor. SDG’nin asıl hedefinin ise Cerablus olduğu belirtiliyor.

        DAEŞ için Rakka’dan sonra en önemli noktalardan biri olan Cerablus’un batısında Kürtlerin denetiminde olan Afrin, doğusunda ise Kobani kantonları bulunuyor. Geçtiğimiz aralıkta Teşrin Barajı’nı alan SDG, Fırat’ın batısına geçmişti.

        DAEŞ HER YERDE GERILIYOR

        Irak ve Suriye’de peş peşe ağır darbeler alan DAEŞ, toprak kaybediyor. Örgüt, koalisyon güçlerinin hava saldırılarıyla desteklediği Kürt güçleriyle savaştığı Suriye ve Irak’ın kuzeyinde önemli kayıplar yaşadı.

        Irak’ta Tikrit, Beyci rafinerisi bölgesi ve Ramadi’yi kaybeden örgüt, Musul’u kaybetmemek için savaşıyor. Suriye’de ise Tel-Abyad ve Teşrin Baraj bölgesini kaybeden örgüt, Palmira’dan da çekildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ