Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya AB'nin kurucu üyeleri Almanya'da toplanacak

        ABD

        Beyaz Saray, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararının ardından ABD Başkanı Barack Obama'nın, İngiltere Başbakanı David Cameron'la konuşacağını duyurdu.

        ABD'de Cumhuriyetçi başkan adaylarından Donald Trump, Brexit'le ilgili yaptığı değerlendirmede İngiltere için, 'ülkelerinin kontrolünü geri aldılar" dedi.

        Trump, "Dünyanın her yerinde insanlar kızgın. Sınırlar yüzünden, ülkelerine gelen insanlar yüzünden kızgın. Kimse bu kişilerin kim olduğunu bile bilmiyor" diye konuştu.

        Referandumdan önce Trump, İngiltere'nin AB'den ayrılmasını desteklediğini söylüyordu.

        RUSYA

        Kremlin sözcüsü, AB'nin büyük ekonomik bir güç olarak kalmasını istediğini söyledi.

        Brexit'le ilgili değerlendirmede bulunan sözcü, "Umarız Birleşik Krallık, Rusya'yla daha iyi ilişkilere ihtiyacı olacağını anlamıştır" dedi.

        ALMANYA

        Brexit kararının ardından Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande telefonda görüştü.

        Merkel, Avrupa Birliği'nin kuruluşunun 'barış fikri'nden çıktığının asla unutulmaması gerektiğini söyledi.

        "Avrupa, daha fazla bölünmeye sebep olacak hızlı ve basit sonuçlara varmamalıdır" diyen Merkel, İngiltere'nin ayrılık kararını da üzüntüyle karşıladı.

        Öte yandan Merkel, "İngiltere'yle gelecekteki işbirliği dostça devam ettirmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

        Merkel, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Hollande ve İtalya Başbakanı Matteo Renzi'yi görüşme için Berlin'e davet ettiğini söyledi.

        Villa Borsig'de gerçekleşmesi beklenen toplantıya, Almanya'nın yanı sıra Fransa Dışişleri Bakanı Jean Marc Ayrault, Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders ve Luksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn'un katılması bekleniyor.

        Steinmeier, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararını 'Avrupa için üzücü bir gün' olarak yorumladı.

        FRANSA

        Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı almasını çok vahim bir durum olarak değerlendirdi.

        Düzenlediği basın toplantısında, "Brexit oylaması Avrupa için oldukça kötü bir sınav oldu." diyen Hollande, sonucu oldukça üzüntüyle karşıladığını belirtti.

        Hollande, Fransa'nın bu süreçte de yakın müttefiki Birleşik Krallık'la birlikte çalışmaya devam edeceğini kaydetti.

        Brexit sonrası yasal prosedürün bir an evvel başlatılması çağrısında bulunan Hollande, bu oylamanın sonuçlarının olacağını ancak AB'de bu sonuçlara karşı gerekli önlemlerin alındığını söyledi.

        Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, 'Birleşik Krallıkiçin üzücü' diye yorumladığı kararın ardından Avrupa'nın devam edeceğini ancak halkının güvenini kazanması gerektiğini söyledi.

        Öte yandan Fransa'nın yerel saatle 16.00'da acil kabine toplantısı yapacağı ve İngiltere'deki referandum sonucunu görüşeceği bildirildi.

        HOLLANDA

        Hollanda Başbakanı Mark Rutte, İngiltere'nin kararının AB'de reform yapılması için bir 'uyarıcı'olması gerektiğini söyledi. İngiltere'nin bu kararından dolayı oldukça üzüntü duyduğunu dile getiren Rutte, Avrupa'nın işbirliğine devam etmesi gerektiğini vurguladı.

        Brexit kararının 'geriye döndürülemez' göründüğünü belirten Rutte, sürecin uzun sürebileceğini ifade etti.

        İSPANYA

        İspanya Başbakanı Avrupa Birliği'nin reforma gitmesi gerektiğini ancak Brexit 'yenilgisinden'sağlam çıkacağını dile getirdi.

        İTALYA

        İtalya Başbakanı Matteo Renzi Avrupa'yı daha 'adil ve insani' yapmak için değişikliğe gidilmesi gerektiğini savundu.

        ÇEK CUMHURİYETİ

        Çek Cumhuriyeti Başbakanı Bohuslav Sobotka, sadece İngiltere ayrılma kararı aldığı için değil aynı zamanda birliğin güçlenmesi için AB'nin hızlıca değişiklik yapmasıgerektiğini söyledi.

        İSVİÇRE

        İsviçre Başbakanı da Brexit kararının AB için bir 'uyan' çağrısı olduğunu, birliğin kendi vatandaşlarının beklentilerine cevap verebildiğini göstermesi gerektiğini ifade etti.

        POLONYA

        Polonya Dışişleri Bakanı da Brexit kararının 'Avrupa için kötü haber' olduğunu söyledi. Ayrıca bu kararın, AB konseptinin değişmesi gerektiğine dair bir işaret olduğunu belirtti.

        FİNLANDİYA

        Eski Finlandiya Başbakanı Alexander Stubb, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararını 'kötü bir kabus' olarak yorumladı: "Lütfen hala uyuduğumu ve bunun sadece kötü bir kabus olduğunu söyleyin" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ