Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa 12 Eylül döneminde işkencelerle anılan emekli Albay Raci Tetik, kimseye işkence yapmadığını aöyledi

        12 Eylül döneminde Ankara'daki işkence ve kötü muameleleri soruşturan Cumhuriyet Savcısı Murat Demir, Tetik'in "şüpheli" sıfatıyla ifadesinin alınması için talimat yazdı.

        Talimat doğrultusunda Tetik'in İstanbul'da alınan ifadesi, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi üzerinden Savcı Demir'e gönderildi. 4 sayfalık ifadesinde suçlamaları reddeden Tetik, “Kimseye işkence talimatı vermedim, kimseden de işkence yapmam yönünde bir talimat almadım” dedi.

        Bizzat işkence yapmadığını, yapanları da görmediğini savunan Tetik, cezaevinde aşırı disiplinsiz davranan mahkumlara "hücre cezası verildiğini" kaydetti.

        12 Eylül'e giden süreçte ve sonrasında, Mamak Askeri Cezaevi'ne binlerce tutuklunun giriş, çıkış yaptığını belirten Tetik, "Olağanüstü bir dönem yaşanıyordu. O günün şartları gereği disiplini oluşturmaya çalıştım. Kanunun verdiği yetkileri kullandım, kanun dışına çıkmadım. Kamuoyunda bilinen bir isim olduğum için suçlanıyorum" ifadesini kullandı.

        12 Eylül darbesine ilişkin dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tahsin Şahinkaya hakkında hazırlanan iddianamede, "Raci Tetik'in, Mamak Askeri Cezaevi'ndeki işkencenin emirlerini verdiği" iddia ediliyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ