KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Fırat Kalkanı

Fırat Kalkanı Harekatı, Türk Silahlı Kuvvetleri destekli Özgür Suriye Ordusu'nun terör örgütleri DEAŞ ve PYD'ye karşı yürüttüğü operasyondur.

Operasyonun amacı, iç savaşın yaşandığı bölgelerdeki sivil halkın güvenliğini kontrol altına almak, göç sorununu ortadan kaldırmak, sınır bölgesindeki güvenliği sağlamak ve Türkiye tarafından tehdit olarak görülen tüm unsurları temizlemektir.

20 Ağustos 2016 tarihinde oldukça büyük bir grup muhalif, ağır ve orta seviye silah yüklü elliye yakın araç ile Çobanbey'den Türkiye sınırına doğru yaklaştı. 22 Ağustos 2016'da, DEAŞ tarafından Gaziantep şehrine yapılan saldırıya karşılık olarak Karkamış'a 2 havan saldırısı düzenlendi.

Türk Kara Kuvvetleri'ne bağlı 60 obüs ateşlenerek, Cerablus ve Menbiç bombalandı; Karkamış'ta yaşayan vatandaşlara şehri terk etmeleri söylendi ve bölge kısa sürede boşaltıldı.

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından 25 Ağustos 2016'da yapılan açıklamada "Topraklar ilhak edilmeyecek, Özgür Suriye Ordusu'na teslim edilecektir." ifadelerine yer verildi.

24 Ağustos 2016 tarihinde sabaha karşı saat 04.00'de Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığı'ndan, "Türk Silahlı Kuvvetleri, koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesine terör örgütü DEAŞ'tan temizlenmesi amacıyla askeri harekat başlatılmıştır." açıklaması yapıldı.

Açıklamanın hemen ardından Cerablus ağır bombardıman ateşine tutuldu ve Türk Hava Kuvvetleri'ne bağlı Türk savaş uçakları da 12 adet hedefi bombaladı. Bombardımandan birkaç saat sonra Türk tankları Fırat'ı geçerek Özgür Suriye Ordusu mensubu askerlerle ve Türkmenlerle bir araya geldi.

Operasyonun başlamasıyla birlikte ilk belirlemelere göre 46 DEAŞ mensubu teröristin öldürüldüğü açıklandı. 25 Ağustos tarihinde Cerablus'a doğru harekete geçen YPG'li grup, Karkamış'ta bulunan Fırtına obüsleri tarafından ateş edilerek vuruldu.

27 Ağustos'ta YPG tarafından Türk tanklarına roketli saldırı yapıldı ve 1 tank hafif, 1 tank ağır olmak suretiyle zarar gördü; 1 asker şehir oldu, 3 asker yaralandı.

29 Ağustos tarihi itibariyle ise 400 km2'lik alanda yer alan 43 köy DEAŞ ve YPG'den alınarak kontrol altına alındı.

31 Ağustos'ta Cerablus'un batısında 1 Türk tankı roketle vuruldu ve 3 asker yaralandı. Düzenlenen operasyonlarda tanka saldıran teröristler etkisiz hale getirildi.

3 Eylül 2016'ta Türkiye Cumhuriyeti zırhlı araçları Suriye'nin Çobanbey kasabasına doğru girmeye başladı.

16 Eylül'de TSK Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Azaz-Çobanbey arasındaki bölgede icra edilen harekâta koalisyon kapsamında ABD Özel Kuvvetleri destek vermiştir" denildi.

24 Kasım 2016 tarihinde Suriye Ordusu mensubu Suriye Hava Kuvvetleri, Türk Silahlı Kuvvetleri'ni savaş uçaklarıyla vurdu.

Fırat Kalkanı Operasyonu Haberleri