KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Recep Tayyip Erdoğan

Türkiye Cumhuriyeti'nin 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 26 Şubat 1954 tarihinde babası Ahmet Erdoğan ve Tenzile Erdoğanın üçüncü çocuğu olarak Kasımpaşa'da dünyaya geldi. Babası deniz yollarında kıyı kaptanı olarak çalışırdı. Babası Ahmet Erdoğan ailesiyle birlikte 13 yaşında Rizenin Güneysu ilçesinden İstanbul'a göç edip Kasımpaşa semtine yerleşmişlerdir. Recep ayında doğduğu için ve dedesinin adı olduğu için Recep adı verilen Tayyip Erdoğanın 3'ü erkek 1'i kız olmak üzere 4 kardeşi bulunmaktaydı.

Hayatının en önemli kısmı İstanbul'un en eski yerleşim yeri olan Kasımpaşa'da geçti. İlkokulu Piyale Paşa İlkokulun'da okuyup, okul yıllarında harçlığını temin edebilmek için kağıtlı şeker satardı. 1965 yılında Piyale Paşa İlkokulu'nu bitirip, İstanbul İmam Hatip Okulun'a başladı. Okuldaki şiir okuma yarışmalarına, liselerarası münazaralardan, kompozisyon yarışmalarına, atletizmden, futbol turnuvalarına kadar pek çok sportif, sosyal ve kültürel etkinliklere katıldı. Okulun'u yatılı olarak okurdu. Babası hafta'da 2,5 TL verirdi. Hafta sonlarında top sahalarına gider, su satardı. Yol parası vermemek için Kasımpaşa’dan Eminönü’ne yürüyerek gider, nane, limon ve okaliptüs şekerlemeleri alıp satardı. Kendisiyle yapılan bir röportajda çocukluk dönemin'de simit ve su sattığını ifade eden Tayyip Erdoğan kendisi hakkında hazırlanan "Ustanın Hikayesi" belgeselinde ise çocukluğunda yaz aylarında gittiği Rize'de fındık ve çay topladığını aktarmıştı.

Spor çalışmalarını ilerleten Erdoğan 1969 yılında, 15 yaşındayken Camialtı Spor Kulübünden transfer teklifi alarak bu kulüpte spor etkinliklerine devam etti. Camialtı Spor Kulübünden, İ.E.T.T'ye transfer oldu. 1976 yılında İ.E.T.T futbol takımı İstanbul şampiyonu oldu. 12 Eylül 1980 sonrası İ.E.T.T’den ayrılmak zorunda kaldı. 16 senelik futbol hayatını da böylece noktalamış oldu. İmamhatip okulundan 1973 yılında mezun oldu. Fark dersleri sınavını vererek Eyüp Lisesi'nden de diploma aldı. 1973 -1974 sezonunda Vatan Caddesi ile Aksaray Caddesi’nin kesiştiği Gürani Sokak’ta bulunan ve 12 Mart 1972’deki askeri darbeden sonra 25 Ağustos 1971 tarihinde yasayla özelleştirilen aslında adı “İstanbul Tuna İktisadi ve Ticari Bilimler Yüksek Okulu” olan Aksaray İktisat ve Ticaret Yüksek Okuluna kaydını yaptırdı. Okul numarası 2443 olan Tayyip Erdoğan'ın Marmara Üniversitesin'den verilen diplomasında ise öğrenci numarası, 8345 olarak görülmektedir. Gündüzleri başka işlerde çalışarak okul'un devam mecburiyeti olmayan gece bölümünde okudu. 1977-1978 öğretim yılında Ekonomi, İşletme ve Siyasi Bilimler Fakültesi'ni açan İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, bünyesindeki "Aksaray İktisat ve Ticaret Yüksek Okulu" gibi kimi yüksek okulları; "Ticari Bilimler Fakültesi" adı altında birleştirdi. Böylece Recep Tayyip Erdoğan, Aksaray İktisat ve Ticaret Yüksek Okulu’nda başladığı öğrenimi, Şubat 1981’de İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, Ticari Bilimler Fakültesi’nde bitirdi. Tayyip Erdoğanın mezuniyetinden sonraki yıl okulun adı 1982 yılında gerçekleştirilen düzenlemelerle'de Marmara Üniversite'si adına çevrildi.

Tayyip Erdoğan Lise yıllarında Milli Türk Talebe Birliğine girdi. Milli Türk Talebe Birliğinde'ki görev yıllarından sonra Üniversite dönemin'de aktif sosyal ve siyasi hayatın içinde yer almaya başlayan Erdoğan  1976 yılında Milli Selamet Partisi Beyoğlu Gençlik Kolu Başkanlığına ve aynı yıl MSP İstanbul İl Başkanlığına seçildi. 1977 yılında bir konferans münasebetiyle tanıştığı Emine Hanım'la 4 Temmuz 1978'de evlendi. Tayyip Erdoğan ve Emine Erdoğan'ın evliliklerinden Ahmet Burak ve Necmeddin Bilal adında iki oğlu, Esra ve Sümeye adında ise 2 kız çocuğu oldu.

12 Eylül 1980 yılında İ.E.T.T'den ayrılınca özel sektörde çalışmaya başladı. Bir müddet özel sektörde çalıştıktan sonra 1982 Mart ayında zorunlu askerlik görevine gerçekleştirmeye başladı. İstanbul'un Tuzla ilçesindeki Tuzla Yedek Subay Piyade Okulu'nda dört aylık acemi görevine yaptı. Kıt'a hizmetini ise Kâğıthanede'ki 3.Kolordu 6.Piyade Tümeni 77.Piyade Alayı Karargâh Servis Bölüğü'nde, kantinlerin idaresinden sorumlu subay olarak yaptı.

19 Haziran 1983'te kurulan Refah Partisi ile siyasete geri dönen Tayyip Erdoğan 1984 yılında Beyoğlu İlçe Başkanı oldu. 1985'te düzenlenen kongre'de (M.K.Y.K) Merkez Karar ve Yürütme Kurulu üyesi seçilirken aynı yıl partinin İstanbul il başkalığı görevine getirildi.28 Eylül 1886'daki milletvekili ara seçimlerine Refah partisinin İstanbul adayı olarak girsede seçilemedi. 26 Mart 1989 yılındaki yerel seçimlerde Beyoğlu ilçe başkanlığına aday oldu. %22,83 oranında oy toplayan Erdoğan, %29,29 oranında oy alan Sosyaldemokrat Halkçı Parti adayı Hüseyin Aslan'ın gerisinde kalrak belediye başkanı seçilemedi. Sonuç birleştirme tutanaklarında usulsüzlük olduğunu öne sürerek seçim sonuçlarına itiraz eden Erdoğan, İlçe Seçim Kurulu Başkanı 2. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Nazmi Özcan'a hakaret ettiği gerekçesiyle Özcan tarafından mahkemeye verildi ve 18 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandı. Beyoğlu 1. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davanın duruşmalarına katılmayan Erdoğan hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkarıldı. Yaklaşık bir ay sonra, 27 Nisan günü tutuklandı ve bir hafta kadar Bayrampaşa Cezaevi'nde kaldıktan sonra 500 bin lira kefaretle serbest bırakıldı. Mahkeme ise kendisini "hakime hakaret" suçundan altı ay hapis ve 20 bin lira para cezasına çarptırsa da, Türk Ceza Kanunu'nun 72. maddesi gereğince hapis cezası tecil edilerek 920 bin liralık para cezasına çevrildi.

20 Ekim 1991'deki genel seçimlerine Refah Partisi'nin İstanbul 6. bölge 1. sıradan adayı olarak girdi. Seçimlere Milliyetçi Çalışma Partisi ve Islahatçı Demokrasi Partisi ile ittifak yaparak giren Refah Partisi, İstanbuldan %16,73 oranında oy aldı. 19 dönem milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne giren Erdoğan, ilk kez uygulanan seçmenlerin parti milletvekillerini sıralamaya bakmadan tercih edebildiği tercihli oy sisteminde seçmenlerin tercihini ikinci sıradaki aday Mustafa Baş'tan yana kullanması sebebiyle, sonuçların belli olmasından sonra Erdoğan'a yaklaşık 9 bin tercihli oy çıkarken, Baş'a yaklaşık 13 bin oy çıkarak Erdoğan'ın milletvekilliği Mustafa Baş'a geçti.

27 Mart 1994'teki yerel seçimlerde İstanbul Büyükşehir Belediye İl başkanlığı adaylığı için Refah Partisi; Erdoğan, Ali Coşkun, Nevzat Yalçıntaş, Temel Karamollaoğlu ve Veysel Eroğlu çin kamuoyu araştırması yaptırmıştı. 15 Ocak 1994 günü parti başkanı Necmettin Erbakan tarafından Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı adayı olacağı açıklandı. Seçimlerde Erdoğan %25,19 oranında oy alarak İstanbul İl Başkanı seçilmiştir.

6 Aralık 1997 yılında Siirt'te düzenlenen bir açıkhava toplantısı sırasında topluluğa yaptığı konuşmasında, Ziya Gökalp'ın 1912 yılında Balkan Savaş'ındaki Türk askerleri için yazdığı "Asker Duası" adlı şiirin değiştirilmiş bir sürümünden dörtlük okudu. Okuduğu dörtlüğün Gökalp'e ait olduğunu belirten Erdoğan, konuyla ilgili olarak "konuşmamın bütünü incelendiğinde millî birlik ve beraberlik mesajım verildiği görülür" demişti. Daha sonraları yapılan açıklamalarda şiirin, Türk Standatları Enstitüsünün 1994'te çıkarttığı Türk ve Türklük kaynak gösterilerek Gökalp tarafından yazıldığı ifade edilmekteydi. Konuşmayla ilgili olarak bir inceleme başlatıldı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş Erdoğan'ın konuşmasının yer aldığı görüntüleri inceledikten sonra, Refah Partisi'nin kapatılması istemiyle açılan davayı görüşen Anayasa Mahkemesi Başkanlığına iletti. Diyarbakır Devlet Güvemlik Mahkemsi Başsavcılığı, Erdoğan hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 312/2 maddesine göre "halkı din ve ırk farkı gözeterek kin ve düşmanlığa açıkça tahrik etmek" suçlamasıyla hazırladığı iddianamesini 12 Şubat 1998'de tamamladı. 31 Mart 1998 günü bir yıldan üç yıla kadar hapis istemiyle dava açılan Erdoğan'ın yargılanması başlatıldı. 21 Nisan 1998'de sonuçlanan dava, Erdoğan'ın iddianamede bahsedilen suçu işlediği yönündeki hükümle sonuçlandı ve Erdoğan'a 1 yıl hapis ile 860 bin TL ağır para cezası verildi. Daha sonra kendisini duruşmadaki hâli ve tavrı göz önüne alınarak cezası 10 ay hapis ve 176 milyon 666 bin 666 TL para cezasına çevrildi. 3 Haziran'da açıklanan gerekçeli karara göre Erdoğan, "Siirt'te yaptığı konuşmayla dindar ve dindar olmayan diye bölünen kesimler arasındaki gerginliği canlı tutmayı amaçlamakta"ydı. "Bunları inanç birliği maksadıyla söyledim" şeklindeki ifadesinin inandırıcı bulunmadığı belirtilirken, "benim referansım İslam'dır" diyerek topluluğu inanan ve inanmayan olarak ayırdığı belirtildi. "Cezanın ertelenmesine yer olmadığı" ibaresinin de yer aldığı kararın bir aykırı oya karşılık oy çokluğuyla alındığı ve Yargıtay'a başvurulabileceği kaydedildi. Mahkemenin aldığı karar 23 Eylül'de Yargıtay 8. Ceza Dairesi tarafından, bire karşı dört oyla onaylandı. Kararın ardından kendisine siyasi yasak getirilen Erdoğan, herhangi bir partiyle birlikte veya bağımsız olarak herhangi bir seçime katılamayacaktı. 25 Eylül'de Yargıtay tarafından açıklanan gerekçeli kararda Erdoğan'ın söylemlerinin "savaş çağrısı" niteliği taşıdığı belirtilmekteydi. Ceza infaz yasası gereği hapis cezası 4 ay 10 güne inerken, çeşitli ertelemeler sonrasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevini bırakarak 26 Mart 1999 günü Kırklareli'nin Pınarhisar ilçesindeki Pınarhisar Cezaevi'ne girdi. 24 Temmuz 1999'da ceza süresini tamamlayarak cezaevinden tahliye edildi.

Fazilet Partisi'nin, Anaysa Mahkemesi tarafından daimi kapatılmasının ardından, bağımsız kalan milletvekilleri, yeni parti kurma çalışmalarını "gelenekçiler" ve "yenilikçiler" olarak adlandırılan iki kanattan sürdürdü. Milli Görüşçü olarak adlandırılan kanat, Recai Kutan'ın genel başkanlığında 20 Temmuz 2001'de Saadet Partisi'ni kurarken değişimci kanat da, Tayyip Erdoğan liderliğinde 14 Ağustos 2001'de Adalet ve Kalkınma Partisini kurdu ve Tayyip Erdoğan, parti genel başkanlığına seçildi. Kurulan Adalet ve Kalkınma Partisi, 3 Kasım 2002 seçimlerinde kayıtlı 41.291.568 seçmenin oy kullanan 32.652.702 kişisi içinden 10.770.704 adet oy alarak %34,29 ile birinci parti oldu.

Erdoğan, siyasi yasağı bulunduğu için seçimlere giremedi ve milletvekili seçilemedi. Seçim sonrasındaki 58. Hükûmet, Abdullah Gül başbakanlığında kuruldu. Bu hükûmet döneminde Erdoğan'ın siyasi yasağının kaldırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne yasa teklifi sunuldu. Bu yasa değişikliği TBMM tarafından oy çokluğuyla kabul edilse de Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer yasayı "öznel, somut ve kişisel" olduğu gerekçesiyle veto etti. Daha sonra aynı yasa değiştirilmeden mecliste tekrar kabul edildi ve Cumhurbaşkanı Sezer yasa değişikliğini bu kez onayladı. Bu yasanın kabulüyle Erdoğan'ın milletvekili seçilmesi için yasal bir engel kalmadı. Seçimlerde Siirt milletvekili seçilen Fadıl Akgündüz'ün milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından Siirt'teki seçimlerin tekrar edilmesi kararlaştırıldı. Seçimlerde Adalet ve Kalkınma Partisi'nin ilk sıradaki adayı Mervan Gül'ün adaylıktan çekilmesi ile Erdoğan partinin birinci adayı olarak Siirt seçimlerine girdi ve oyların %85'ini alarak kazandı. Erdoğan'ın milletvekili seçilmesinin ardından başbakan Abdullah Gül, Erdoğan'ın başbakan olması için Cumhurbaşkanı Sezer'e istifasını sundu. Sezer bu kez hükümeti kurma görevini Erdoğan'a verdi ve genel seçimlerden yaklaşık üç ay sonra Erdoğan başkanlığında 59. Hükûmet kuruldu.

22 Temmuz 2007 tarihinde yapılan 23.Dönem Milletvekili Seçimlerinde %46,6 oy alarak 341 milletvekili çıkaran Adalet ve Kalkınma Partisi, Recep Tayyip Erdoğan'ı başbakanlık koltuğuna ikinci kez taşıdı. 12 Haziran 2011 tarihinde 24.Dönem Milletvekili seçimlerinde oy yüzdesini %49,83'e çıkarmış ve Türkiye genelinde 21.399.082 oy alarak toplamda 327 milletvekili ile üçüncü kez hükümet kurma yetkisini kazanmıştır.

10 Ağustos 2014'deki seçimleri %51,79 oy ile kazanan Erdoğan Türkiye'nin "seçilmiş cumhurbaşkanı" olarak 12. Cumhurbaşkanı seçildi ve 29 Ağustos'ta yemin ederek göreve başladı.

Recep Tayyip Erdoğan evli ve dört çocuk babasıdır.

Tayyip Erdoğan Haberleri

  • 'Türkiye, Esad'a razı oldu'

    Dünya, 23 Ekim 2012

    'Türkiye, Esad'a razı oldu'

    Türkiye’nin, Suriye’de Beşar Esad’ın işbaşında kalmayı sürdürdüğü bir geçiş sürecini kabul ettiği iddia edildi

  • Memleketinde rekora koştu!

    Gündem, 10 Ağustos 2014

    Memleketinde rekora koştu!

    Rize'de ezici üstünlük

  • İşte yeni Türkiye'nin tarihi!

    Gündem, 20 Aralık 2014

    İşte yeni Türkiye'nin tarihi!

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5 Ocak’tan itibaren ayda bir Bakanlar Kurulu’nu toplayacak. Erdoğan 15 Ocak’ta ise Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na taşınacak

    Erdoğan'ı duygulandıran hediye

    Dünya, 08 Ekim 2015

    Erdoğan'ı duygulandıran hediye

    Erdoğan'a Japonya Başbakanı Shinzo Abe'den 'Menderes' hediyesi

    'Gerginlik yok olanlar ufak bir aksaklık'

    Dünya, 15 Haziran 2015

    'Gerginlik yok olanlar ufak bir aksaklık'

    Putin'in sözcüsü Erdoğan ile görüşme sırasında herhangi bir gerginlik olmadığını açıkladı. O sırada Putin'in yanında olan bir muhabir ise Rusya Başbakanı'nın her yere geç kaldığını aksaklığın buradan çıktığını bildirdi

  • AK Parti'de kritik toplantı

    Gündem, 12 Ağustos 2014

    AK Parti'de kritik toplantı

    İşte toplantının gündemi

  • Külliye’de halka özel 29 Ekim resepsiyonu

    Gündem, 28 Ekim 2015

    Külliye’de halka özel 29 Ekim resepsiyonu

    Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bugün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde 81 ilden gelen vatandaşların katılacağı 29 Ekim resepsiyonu verecek

  • İşte 10 soruda bedelli!

    Gündem, 14 Aralık 2014

    İşte 10 soruda bedelli!

    Bedelli askerlik yasasını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onaylamasının ardından 2 aylık başvuru süresi başladı. HABERTÜRK yasadan yararlanmak isteyenlerin kafasında oluşacak soruları yanıtladı

    Tarihe geçen o pilottan kötü haber

    Gündem, 03 Kasım 2018

    Tarihe geçen o pilottan kötü haber

    Zonguldak-İstanbul karayolunun Ereğli ilçesi Soğanlı rampaları mevkisinde meydana gelen motosiklet kazasında bir kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden pilotun, 2013 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 16 saat kesintisiz uçuşunda görev yaparak tarihe geçtiği ortaya çıktı.

    Erdoğan'dan 'ortak miting yapılacak mı?' sorusuna yanıt

    Gündem, 10 Mayıs 2018

    Erdoğan'dan 'ortak miting yapılacak mı?' sorusuna yanıt

    Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Büyük Birlik Partisi'ne geldi. Genel Başkan Destici ve parti yetkilileri Erdoğan'ı kapıda karşıladı. Görüşmenin ardından Erdoğan, "Destici'yi ziyaret etmek suretiyle önümüzdeki süreçte ne yapabiliriz onu konuştuk. Zaman zaman ben ve arkadaşlarım bu çalışmaları, görüşmeleri yapacağız." dedi Erdoğan, Cumhur İttifakı'nın ortak mitingi ile ilgili soruya, "Şu anda gündemimizde öyle bir şey yok ama bir program, planlama ile kampanyayı sürdüreceğiz." şeklinde yanıt verdi

  • Hasan Celal Güzel son yolculuğuna uğurlandı

    Gündem, 20 Mart 2018

    Hasan Celal Güzel son yolculuğuna uğurlandı

    73 yaşında yaşamını yitiren eski Bakan Hasan Celal Güzel için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde tören düzenlendi. Törene Güzel'in annesi sedyeyle getirildi. Cenaze namazının ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu ülkede milli, yerli ve vatansever bir vatan evladı olarak hizmette bulundu" dedi

  • Erdoğan'dan Alman mizahçı için yeni dava

    Gündem, 03 Temmuz 2016

    Erdoğan'dan Alman mizahçı için yeni dava

    Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Alman komedyen Jan Böhmermann arasındaki mizah krizi yeniden mahkemeye taşındı

  • Erdoğan'dan Somali'de 9 imza, 1 tavsiye: Dostlarınızı artırın

    Dünya, 03 Haziran 2016

    Erdoğan'dan Somali'de 9 imza, 1 tavsiye: Dostlarınızı artırın

    İnşaatı sırasında saldırıya uğrayan Somali Büyükelçiliği'ni açan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'nin dünyadaki 1 numaralı külliyesi" dedi. Erdoğan, Somali Cumhurbaşkanı ile düzenlediği basın toplantısında da "Dostlarınızı artırın" tavsiyesinde bulundu

    Teröre "Cuma" mesajı

    Gündem, 15 Ocak 2016

    Teröre "Cuma" mesajı

    Cumhurbaşkanı Erdoğan Sultanahmet Camisi'nde, Başbakan Ahmet Davutoğlu da Hacı Bayram-ı Veli Camisi'nde Cuma Namazı'nı kıldı

    "Nükleer uçak gemisi eksikliğini hissediyorum"

    Gündem, 30 Nisan 2016

    "Nükleer uçak gemisi eksikliğini hissediyorum"

    Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, amfibi hücum gemisi inşa başlangıcında yaptığı konuşmada savunma sanayisinde atılması gereken adımlar hakkında önemli mesajlar verdi

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aliyev ile görüştü

    Gündem, 25 Nisan 2016

    Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aliyev ile görüştü

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Medeniyetler İttifakı 7. Küresel Forumu'na katılmak için geldiği Azerbaycan'da, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le görüştü

  • 4 bin 444 çocuktan Cumhurbaşkanı'na rekor davet!

    Gündem, 25 Nisan 2016

    4 bin 444 çocuktan Cumhurbaşkanı'na rekor davet!

    Binlerce çocuk hep bir ağızdan şarkı söyleyerek, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı dünyanın en uzun çocuk resim sergisi açılışına davet etti

  • Erdoğan açıkladı: Şehide 'gıyabi terfi' geliyor

    Gündem, 23 Nisan 2016

    Erdoğan açıkladı: Şehide 'gıyabi terfi' geliyor

    Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 23 Nisan dolayısıyla koltuğunu devretti. Külliye'ye giden çocukların arasında yer alan bir çocuk ise gözyaşlarını tutamadı

    Külliye'n 23 Nisan

    Gündem, 23 Nisan 2016

    Külliye'n 23 Nisan

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı münasebetiyle öğrenci ve öğretmenleri Külliye'de ağırladı