Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Anasayfa Özel İçerikler Mehmet Ayan Sportif direktörlük buralarda olmaz

        Nasıl tanımlarsanız tanımlayın genel kavramın adı SPORTİF DİREKTÖR’dür. Beşiktaş’taki tarifi ise FUTBOL TAKIMLARI GENEL KOORDİNATÖRÜ…

        Samet Aybaba, 3 Aralık’ta seçilen Hasan Arat yönetiminin futboldaki tek patronu. Beşiktaş’ın eski kaptanı, efsane oyuncularından, eski teknik direktörü… Yani Fenerbahçe adına Aziz Yıldırım’ın dediği gibi BEN BEŞİKTAŞ’IM diyebilecek bir isim.

        Türkiye koşullarında bu görevi BİHAKKIN yapabilecek kapasitede… Yani “Arat, bu göreve niye Aybaba’yı getirdi kardeşimmm!” diyebileceğimiz bir isim değil. Kendisini şahsen tanırım severim; çok da hoş sohbet temiz kalpli insandır. Aşağıda yazacaklarım hocanın kapasitesi ve kimliğinden azade spor direktörlük kurumuna ilişkin saptamalardır. Yanlış anlaşılmasın.

        1- Cem Dizdar usta ile anlaşamayız… Ona göre değildir ama bana göre COĞRAFYA KADERDİR. Hatta bazen KEDER.

        2- Lafi eğip bükmeyelim; Türkiye’de kim yaparsa yapsın SPORTİF DİREKTÖRLÜK müessesesi işlemez.

        3- Beşiktaş’ta Önder Özen, Fenerbahçe’de Aykut Kocaman, Terranano ve Comolli, Galatasaray’da (kısmen) Cenk Ergün tipi farklı modellerle de olsa bu iyi niyetli kuramsal hayata geçirme denemeleri akım kalmıştır.

        4- Serdar Ali Çelikler’den ödünç alalım (o tanrı teknik direktör der) … Tam da COĞRAFYAMIZIN her zerresinde bulunan tekçi yaklaşımlara atfen bizdeki tutan modeller BENCİ TEKNİK DİREKTÖRLÜK müessesesidir.

        5- Beşiktaş özelinde Samet hoca pozisyonu (tekrar belirtiyorum kişiliğine yeteneğine bağlı olmayarak) ister yerli gelsin ister yabancı gelsin BİR HOCAYI MANAGE etmek, İDARE etmek bakımından güçtür.

        6- Pratiğe inelim… Yeni hoca Genesio (ya da onun formatında bir isim) oldu. Samet hoca da karar verdi ve takımın başına getirildi. İş yapış biçimleri adına derin bakış farklılıkları olabileceğinden kuşku duymayınız. Samet hocanın futbola, oyuncuya, hayata, Türkiye’ye bakış açısı ile Genesio’nun bakışının ayrı olabileceğini bilmek için büyük bir HAYAT ALİMİ olmaya gerek yok. Dil farklılığından tut da, günlük yaşam biçimine kadar..

        7- Yeni hoca SERGEN YALÇIN oldu… Benzer yaklaşım farklılıkları sözkonusu olacaktır. Bunu da görmek için YÜKSEK BİR HAYAT BİLGİSİ’ne sahip olmak gerekmiyor. Tek fark Genesio ile kriz 3 ayda çıkarsa, Sergen hocayla abi kardeşlik, karşılıklı anlayış, birlikte sorun görmeme, ortak diş sıkma gibi BİZCİLEYİN YÖNTEMLERLE krizin başlama zamanı ANCA ÖTELENİR.

        8- Bunlar temenni değil öngörüdür. Bunlar suçlama değil tespittir. Bunlar kişilerle kaim değil, toprağın getirileridir.

        9- Beşiktaş için tüm bunların hayata geçmemesini dilerim.