Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Genel Sağlık Tıpta Yenilikler Dünyanın ilk hisseden protez bacağı, Avusturya'nın başkenti Viyana'da tanıtıldı

        Linz Üniversitesi'nden Protez uzmanıProf. Dr. Hubert Egger,ekibiyle birlikte Viyana'da düzenlediğibasın toplantısında, uzun araştırmalar sonucugeliştirdiği ve"hissedenprotez bacak" adını verdiği ürününükamuoyuna tanıttı.

        Egger,hastanın kalçasındanbacağına doğru uzanan sinirleri yeniden yapılandırarak deri altına yakın bir bölgeye yerleştirdiklerini ve protezayağın, tabanına yerleştirilen 6 adet sensörleyapay bacağın içerisindeki yapay uyarıcılara bağlandığını söyledi.

        Egger,ayak hareketlerinin oluşturduğu basınç ile oluşan sinyallerin önce kumanda merkezine, ordandasinir uçları yoluyla beyne iletildiğini aktardı.

        "Zemininbaskısını hemen hissediyor"

        DoktorEggeradım atıldığı anda ayak altındaki uyarıcıların beyne ikaz gönderdiğini kaydederek,"Alıcılar beyne ayak olduğunu söylüyorve protezigiyen kişi, yürüdüğü zaman zemininbaskısını hemen hissediyor.Her şey göz önünde bulunduruldu. Örnekte gördüğünüz gibi prosedür çok basit" diye konuştu.

        Egger, normalprotezlerde beyin ayağı hissedemediği için ağrılarının arttığını ve uykularının kaçtığınıancak hissedilen protez bacak ile bu sorunun da ortadan kalktığını ifade etti.

        "Yeniden doğmuş gibiyim"

        Geçirdiği bir kaza sonucumeydana gelenkan pıhtılaşması nedeniyle 2007 yılında sağ bacağı kesilenWolfgang Rangger, hisseden protez bacağıyaklaşık 6 ayevinde test etti.

        Gazetecilerin önünde protez bacağıdeneyen Rangger, kurulan yapay merdivenesorunsuz çıktı. Rangger, protez bacaklarıyla koştuğunu, bisiklet sürdüğünü ve hatta tırmandığını söyledi.

        "Kendimi yeniden doğmuş gibi hissediyorum" diyen54 yaşındakiRangger,"Sanki bacağım yerindeymiş gibi hissediyorum. Artık buz üzerinde kayıp düşmüyorum ve çakıl, beton, çimen veya kumda rahatlıkla yürüyorum. Yeni bacağımla küçük çakıl taşlarını bile hissedebiliyorum" ifadelerini kullandı.

        Fiyatı30 bin avroya çıkıyor

        Yüksek teknolojili hisseden ayak protezin fiyatının 10 bin ile 30 bin avro arasında değiştiği belirtildi.Bacaklarını kaybedenleriyeniden hayata bağlamak için çalışmalarını sürdürdüklerini belirten ekip,büyük bir şirket kuracaklarını vepiyasa fiyatlarını düşürmek için en kısa süredeseri üretime geçeceklerini kaydetti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ